Spelt brood met lijnzaad
Wat heb je nodig:
Bereidingswijze
Bereid een kom voor, door deze licht met olie in te vetten. Doe hier het brooddeeg in en rol het een keer door de kom zodat je deeg ook bedekt is met olie. Hierdoor plakt het deeg straks niet aan je kom en zal het makkelijker op je werkblad te storten zijn. Dek de kom af met plastic (ik neem een pedaalemmerzak en zorg dat deze luchtdicht over de kom staat). Laat het in ongeveer een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume.
Tweede rijs
Om makkelijker met het deeg te werken, geeft Levine als tip om je deeg op een licht ingevet werkblad te storten. Druk dan de lucht eruit met je vingers. Laat het daarna afgedekt zo’n 20 minuten liggen. Vet ondertussen je broodbak blik goed in. Rol of druk dan het deeg uit, tot de lengte van je bakvorm en rol het deeg daarna stevig op en druk de naad dicht. Leg je brooddeeg rol met de naad naar beneden in je ingevette bakblik. Dek het blik af met wat ingevet folie, of nogmaals met een pedaalemmer zak, waarbij je aan de bovenkant ruimte overhoud zodat het deeg niet kan plakken. De 2e rijs duurt ook ongeveer een uur, tot het deeg weer bijna verdubbeld is. Een goede manier om te checken of je deeg zover is, is om er met een vinger zacht op te drukken, je deeg zal dan langzaam terug veren.
Het brood bak je in twee fasen, waarbij je na een kwartier de temperatuur lager zet. Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 graden Celsius. Bak het brood onderin de oven voor 15 minuten op 220 graden Celsius. Daarna mag de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak het brood nog 18 tot 20 minuten tot het gaar en bruin is. Haal het brood direct uit je vorm, zodat hij goed kan afkoelen. Wanneer je hem laat zitten zal er condens ontstaan, waardoor de textuur van je brood veranderd. Smeer de bovenkant wat in met roomboter en laat hem volledig afkoelen wanneer je snijdt.
Doordat er geen broodverbeteraar in dit brood zit, blijft het niet heel lang vers. Het is dan ook slim om het deel wat je niet direct gebruikt in te vriezen. Zelf doe ik dit het liefst in porties van 2 plakjes.
Heerlijk brood, ik zocht een goed alternatief voor “gewoon” brood omdat ik daar last van krijg met dit recept nog niet gebeurd! Lekker beleg op dit brood vind ik avocado met kipfilet!
Bedankt voor het recept!
Liefs
Fijn om te horen!
hallo mag dit recept ook in mijn broodbak machine ?
groetjes marianne
Hi Marianne, heb ik zelf nog niet geprobeerd maar dat lijkt me best mogelijk.
Hoi Marianna
Heb je dit brood in de broodbakmachine gebakken? Zoja op welk programma heb je dit gedaan en is dit je gelukt.
Groetjes Madda