Spelt brood met lijnzaad

Hier in huis zijn we bijna allemaal brood eters, laat dat nou goed van pas komen bij het experimenteren van zelf brood bakken. Het laatste jaar doe ik dit steeds meer, zo deelde ik al eens het recept voor hotdog broodjes en voor witte bollen in de vorm van paashaasjes met jullie. Met mijn nieuwe broodbussen is het bakken van broden nog veel leuker geworden! Het inbranden was even een klusje (lees, boel stank en geduld) maar zeker de moeite waard! Na het inbranden vallen de broden uit de vorm alsof het niets is.
 
In Duitsland nam ik een aantal zakken spelt meel en spelt bloem mee (Spelt bloem heet daar dinkel en volkoren dinkel is spelt meel) om hier wat meer mee te gaan bakken. Toen ik het recept van dit spelt brood tegen kwam bij Levine tegen kwam, wist ik dan ook direct dat dit mijn eerste volledige brood zou worden met spelt. Spelbrood met lijnzaad | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor een broodbak vorm van 30x11cm of 29x12cm
– 300 gram spelt bloem
– 280 gram spelt meel
– 7 gram droge gist
– 25 gram hele lijnzaad
– 360 gram lauwwarm water
– 25 gram zonnebloem olie
– 15 gram golden syrup (of honing)
– 11 gram zout
– Roomboter om te bestrijken na het bakken
 

Bereidingswijze

Het deeg voor dit brood kneed ik het liefst met mijn staande mixer, al zou het ook prima met de hand kunnen. Mix de speltbloem, speltmeel, gist en het lijnzaad in de kom van je staande mixer en roer dit een keer door. Voeg dan de olie, de golden syrup en het water toe. Roer dit kort door elkaar en kneed het daarna met de deeghaak in zo’n 5 minuten en voeg dan het zout toe. Kneed daarna nog zo’n 10 minuten tot een soepel deeg wat van de kom loslaat en waar je een dun vliesje in kan maken. Het deeg is iets plakkeriger dan een post-it briefje, maar voeg eventueel wat bloem toe wanneer het te plakkerig is of water toe wanneer je deeg te droog is.

Bereid een kom voor, door deze licht met olie in te vetten. Doe hier het brooddeeg in en rol het een keer door de kom zodat je deeg ook bedekt is met olie. Hierdoor plakt het deeg straks niet aan je kom en zal het makkelijker op je werkblad te storten zijn. Dek de kom af met plastic (ik neem een pedaalemmerzak en zorg dat deze luchtdicht over de kom staat). Laat het in ongeveer een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume. 

Tweede rijs

Om makkelijker met het deeg te werken, geeft Levine als tip om je deeg op een licht ingevet werkblad te storten. Druk dan de lucht eruit met je vingers. Laat het daarna afgedekt zo’n 20 minuten liggen. Vet ondertussen je broodbak blik goed in. Rol of druk dan het deeg uit, tot de lengte van je bakvorm en rol het deeg daarna stevig op en druk de naad dicht. Leg je brooddeeg rol met de naad naar beneden in je ingevette bakblik. Dek het blik af met wat ingevet folie, of nogmaals met een pedaalemmer zak, waarbij je aan de bovenkant ruimte overhoud zodat het deeg niet kan plakken. De 2e rijs duurt ook ongeveer een uur, tot het deeg weer bijna verdubbeld is. Een goede manier om te checken of je deeg zover is, is om er met een vinger zacht op te drukken, je deeg zal dan langzaam terug veren.

Het brood bak je in twee fasen, waarbij je na een kwartier de temperatuur lager zet. Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 graden Celsius. Bak het brood onderin de oven voor 15 minuten op 220 graden Celsius. Daarna mag de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak het brood nog 18 tot 20 minuten tot het gaar en bruin is. Haal het brood direct uit je vorm, zodat hij goed kan afkoelen. Wanneer je hem laat zitten zal er condens ontstaan, waardoor de textuur van je brood veranderd. Smeer de bovenkant wat in met roomboter en laat hem volledig afkoelen wanneer je snijdt.

Doordat er geen broodverbeteraar in dit brood zit, blijft het niet heel lang vers. Het is dan ook slim om het deel wat je niet direct gebruikt in te vriezen. Zelf doe ik dit het liefst in porties van 2 plakjes.

Print Friendly, PDF & Email
5 Responses to “Spelt brood met lijnzaad”
  1. Lisanne says:
  2. marianne says:
    • HandmadeHelen says:
    • Madda says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.