Walnoot koffietaart

De komende tijd komen er een aantal taarten aan, niet alleen uit het taartenboek wat ik onlangs kreeg, maar ook van Rudolph van Veen, een naam die op mijn blog wel vaker voorkomt! Zo ook onderstaande taart, een walnoten-koffietaart, die ik speciaal gemaakt heb voor mijn moeders verjaardag, het is dan ook haar favoriete taart. Het originele recept en het filmpje van Rudolph waarin hij laat zien hoe hij dit maakt kun je vinden op Rudolphs Bakery.
 
Rudolph gebruikte taartpannen van 20 cm, deze heb ik niet, dus nam ik een 22cm vorm. In het filmpje op de site geeft Rudolph aan dat het slim is om meerdere bakpannen te hebben. Klinkt handig, maar wanneer je zo nu en dan een taart bakt heb je dit niet… gelulkig lukt het met één taartpan of springvorm ook. Het bakken duurt dan iets langer, omdat je laagje voor laagje bakt en moet wachten. Meteen even getest en dit ging dit prima! Zorg wel dat je de mix even weeg in afzonderlijke kommen, zodat je gelijke lagen hebt.

Walnoot koffietaart | HandmadeHelen

Normaal pas ik niet veel aan, bij recepten van Rudolph. Maar ik vind persoonlijk de koffiecrème erg zoet! Ik heb daarom zo’n 100 gram minder poedersuiker gebruikt. Bij onderstaande hoeveelheden heb ik mijn aanpassingen aan het recept aangehouden. Proef tijdens het toevoegen van de poedersuiker dus even, om te kijken hoe zoet je de botercrème wilt hebben. Je kunt altijd meer toevoegen.

Ook de crèmevulling heb ik minder poedersuiker gegeven dan het origineel, ongeveer 100 gram (i.p.v. de aangegeven 300 gram). Ik heb dus veel dingen naar eigen smaak aangepast, belangrijk bij deze taart is toch echt het proeven tussendoor! Het is een machtige taart, ondanks het luchtige van de sponscake. De taart moet dus niet in te grote punten gesneden worden, toch echt wel 14-16 puntjes zou je eruit kunnen halen. 

Wat heb je nodig:

Sponscake
– 6 eieren
– 260 gram witte basterdsuiker
– 150 gram bloem
– 1.5 el zonnebloemolie
– 200 gram walnoten
Koffiecrème 
– 300 gram boter op kamertemperatuur 
– 200 gram poedersuiker
– 1 el melk
– 1 el oploskoffie
– 1 el warm water 
Slagroomvulling  
– 300 ml slagroom
– 100 gram poedersuiker
– Merg van een half vanille stokje of scheutje vanille extract
Decoratie:
– 250 gram walnoten  + zo’n 6 tot 12 halve walnoten
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Mijn oven zet ik altijd zo’n 5 graden hoger, die extra 5 graden heeft die van mij toch echt wel nodig. Vet de bakvormen (of doe dit met de ene springvorm) in en bekleed de onderkant met bakpapier. Hak de walnoten fijn. Klop de eieren met de basterdsuiker luchtig tot een wit gelig mengsel wat flink verdubbeld is in omvang. Wanneer je met de garde een 8 kunt maken met het beslag, waarbij je het begin van de 8 nog net ziet als je klaar bent is het mengsel goed. Spatel de bloem, zonnebloemolie en walnoten erdoor tot een egaal mengsel. Zorg er wel voor dat je niet meer spatelt dan nodig is, er verdwijnt namelijk wat luchtigheid door het toevoegen van de ingrediënten. Verdeel het beslag in gelijke over de vormen (of schaaltjes zodat je weet dat je gelijke lagen hebt) en bak dit per laag in de oven in circa 15 minuten gaar. Laat afkoelen in de vorm en haal dan voorzichtig het stukje bakpapier van de onderkant.
 
De boter en de poedersuiker mogen dan langzaam luchtig worden gemixt. Los de oploskoffie in de melk op en voeg hier ook het water aan toe. Mix dit dan door de luchtige boter  en meng goed door tot een egale crème. Bewaar deze in de tussentijd niet in de koelkast, maar hou hem op kamertemperatuur, zo blijft hij makkelijk te smeren straks.
 

Het decoreren

Mix dan de slagroomvulling door de slagroom stijf te kloppen met zo’n 100 gram poedersuiker. Voeg op het eind het merg van de vanillestokjes toe of een scheutje vanille extract. Voeg ongeveer 12 eetlepels vulling in een spuitzak met een spuitmondje (ik nam een wilton 1M) en Strijk daarna een deel van de slagroomvulling op een plak sponscake. Leg hier een plak sponscake bovenop en spatel hierover nogmaals een deel van de vulling. Dek af met de laatste plak sponscake en zorg dat de lagen recht op elkaar liggen.
 
Bestrijk dan de zijkanten en de bovenkant met de koffiecrème. Neem hiervoor een palletmes en zorg dat je de taart recht houdt. Hak de walnoten voor de decoratie aan de buitenkant fijn en houdt een aantal halve walnoten apart. Druk de taart aan met de gehakte walnoten en bestrooi ook de bovenkant met walnoten . Spuit rozetten op de taart met de overgebleven slagroomvulling en leg op elke rozet (of om iedere) een halve walnoot.
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Walnoot koffietaart”
  1. Robert says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.