Homemade vanille extract maken

Vanille extract is iets wat je in veel recepten tegenkomt. Let wel even goed op, wanneer je dit wil kopen. Je hebt in de supermarkt vaak de aroma’s staan. Hier zit vrijwel geen echte vanille in. Je kunt beter iets meer betalen voor een extract. Nog beter is het zelf maken. Vrij simpel, het wachten duurt alleen onwijs lang. Het duurt namelijk zo’n 4 maanden voor je het kunt gebruiken.  

Zelf maak ik vaak direct een fles vol. Meestal flessen van 700ml, soms van een liter. Het ligt er net een beetje aan welke goedkope fles wodka ik kan krijgen. Tegenwoordig neem ik meestal een fles mee uit Duitsland. Dat scheelt soms de helft! Naast dat het simpel is om te maken en uiteindelijk ook goedkoper is, is het ook een leuk cadeautje om te geven wanneer je weet dat iemand graag bakt. Als vuistregel mag je nemen dat er op iedere 100 ml wodka één vanille peul nodig is. Ik grijp met mijn homemade vanille extract in ieder geval nooit mis.
Homemade vanille extract maken | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 1 L wodka in een fles
– 10 vanille peulen 
 
Ik lees op internet verschillende manieren, vaak maken ze een klein beetje, terwijl je als fervent bakker rustig een halve liter opmaakt in een half jaar. Ik in ieder geval wel, haha! Vanille extract gebruik ik in het bakken, soms door de slagroom en bij het maken van vanille ijs. Wat voor mij het best werkt is het halveren van de vanille peulen en deze dan door drieën te delen. Op die manier haal je het beste uit je peulen en blijven de peulen altijd smaak afgeven. Wanneer je ze alleen zou halveren loop je de kans dat de peulen uiteindelijk niet meer volledig onder staan, waardoor je niet alles uit de vanille peulen haalt. 
 
Giet in een schoon glas ongeveer 100 ml wodka, voeg dan de gesneden vanille peulen toe aan de fles. Voeg dan de apart gezette wodka toe, tot je fles helemaal vol is. Label je fles en zet hem donker en koel weg. Draai de fles iedere week een keer goed, zodat het mengsel kan mengen. Wanneer hij zo’n 6 maanden staat is hij volledig klaar voor gebruik. 
 
Wanneer je weet hoeveel vanille extract je gebruikt kun je prima inschatten wanneer het tijd wordt om weer een nieuwe lading te maken. Voor mij is dit ieder half jaar vaste prik, waardoor ik dit op tijd kan opstarten.
Print Friendly, PDF & Email
4 Responses to “Homemade vanille extract maken”
  1. Marco says:
    • HandmadeHelen says:
  2. Elke says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.