Cookie dough cheesecake bars
Met een ‘restje’ roomkaas in de koelkast wat ik nog over had van een taart ging ik opzoek naar een recept waar niet zoveel roomkaas in zou hoeven. Natuurlijk had ik het kunnen gebruiken in een glazuur voor op een cupcake, maar dat trekt mij persoonlijk niet zo. Een cheesecake zou het worden, maar hoe lekker zou een cheesecake zijn met stukjes koekjes deeg met chocolade chips? Via pinterest kwam ik terecht op een van mijn favoriete Amerikaanse blog ‘my baking addiction‘. Dit recept is een droom voor iedereen die van cheesecake en chocolate chip koekjes houdt.
Deze cheesecake is goedgekeurd door mijn broertje, die bij het woord cheesecake al een vies gezicht trekt. ‘Kaastaart, wie eet dat nou!?’. De cookie dough met extra chocolade chips maakten het een stuk aantrekkelijker geloof ik. Toen hij vroeg wat het was, gaf ik hem een vage omschrijving van koekjesdeeg in een zacht laagje op een bodem van biscuitjes. Het woord cheesecake liet ik maar even voor wat het was en gelukkig durfde hij het aan om te proeven. Eindoordeel? Heerlijk, de cheesecake (zo’n 16 stukjes) waren namelijk binnen no-time op!
Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
– 150 gram biscuitjes (liefst volkoren)
– 60 gram gesmolten boter
Voor de cookie dough laag
– 70 gram boter op kamertemperatuur
– 45 gram kristalsuiker
– 70 gram bruine basterdsuiker
– Snuf zout
– 1 tl vanille extract
– 100 gram bloem
– 80-100 gram bakvaste chocolade chips
Voor de cheesecake
– 285 gram roomkaas (ik nam monchou)
– 1 ei maat L
– 50 gram suiker
– 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
Begin met het malen van de biscuitjes tot fijne kruimels en roer hier 60 gram gesmolten boter door. Vet dan je bakvorm in (ik nam een 20×20 vierkante vorm, maar een 20cm ronde vorm moet ook kunnen) en bekleed dit met bakpapier. Druk de kruimels met boter in de bodem en druk dit stevig aan. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak de bodem zo’n 6 minuten. Laat dit daarna afkoelen tot het handwarm.
Mix dan de cookie dough door de suikers met de boter tot een crème te mixen met de mixer. Voeg hier de vanille extract en het snufje zout bij en mix dit er nog even goed door. Voeg dan de bloem toe. In het begin zal het lijken op een kruimeldeeg, maar door te blijven mixen vormt dit al snel tot een mooi deeg. Roer er dan met de hand de chocolade chips door, ik nam pure chocolade chips maar melk of witte chocolade chips kan ook prima. Hier thuis zijn ze dol op de chocolade chips dus ik nam 100 gram, maar 80 gram is ook voldoende. Zet dit mengsel even aan de kant.
Als laatst maak je de cheesecake laag, door met een garde de roomkaas, het ei, de suiker en vanille extract tot een egaal mengsel te mixen. Vul hiermee de bakvorm bovenop de handwarme bodem. Verwarm ondertussen de oven weer voor op 170 graden celsius en verdeel over het cheesecake laagje de cookie dough. Verdeel het deeg in kleine platte stukjes. Laat her en der wat cheesecake tussen de stukjes deeg vrij, maar gebruik wel alles wat je hebt. Bak de cookie dough cheesecake zo’n 28-30 minuten of tot de randjes goudbruin zijn en het midden niet meer wiebelt. Het koekjesdeeg blijft door het ontbreken van het ei wat licht, maar is wel gebakken. Laat hem buiten de koelkast afkoelen en zet hem daarna minimaal een uur in de koelkast. Hij is het lekkerst wanneer je hem serveert op kamertemperatuur.
5 Responses to “Cookie dough cheesecake bars”
Hallo!
Ik heb net deze koekjes gemaakt en heb daarover een vraagje. Bij de cookie dough geef je aan dat er bruine basterdsuiker in moet. Hierdoor kleurt het deeg meteen donker en is het niet licht zoals jij aangeeft. Kan je mij uitleggen of jij een andere basterdsuiker hebt gebruikt of heb jij de lichte basterdsuiker gebruikt?
Groetjes Linda
Hoi Linda,
Met beide soorten gaat het prima, al zal je deeg inderdaad donkerder zijn. Ook krijg je een iets andere smaak met donkerbruine basterdsuiker (die ook erg lekker is) Maak hem zelf vaak met de bruine basterdsuiker die op dat moment in huis is, op de foto toevallig met licht bruine basterdsuiker).
De aanduiding ‘licht’ gaat vooral over het ontbreken van een ei in het deeg. Ei in een deeg zorgt er voor dat deeg wat sterker kleurt.
Ik maak hem tegenwoordig met een andere onderkant.
Ik maak een dubbele portie van de bovenkant. (eerst zonder chocola)
De (ruime) helft daarvan gebruik ik voor de bodem. Daarna doe ik de chocolade door de andere helft en strooit dat over de cheesecake laag. Wat mij betreft nóg lekkerder!
Klinkt als een lekkere variant!
Oh wat erg dit… had het deeg al half op gesnoept voordat het de oven kon halen.. En toen na het bakken nog een stukje, en toen was ie de volgende dag helemaal lekker! Mjam.. 😀 Dankje!