Groningse eierballen
Dit keer een hartig streekbaksel, nog net op het nippertje in april om ook deze maand mijn challenge te volbrengen. Dit keer geen zoete lekkernij uit de oven, maar een hartige uit de frituur, namelijk Groningse eierballen. Een eierbal is iets wat origineel uit Groningen komt, al kennen hele kleine delen van Drenthe en Overijssel hem ook. Hier in de omgeving is er één snackbar waar ik weet dat ze hem maken en verkopen. Was het vroeger nog een heel ei aan de binnenkant, is het tegenwoordig slechts een half ei. Stiekem best zonde, juist dat maakt hem zo speciaal. Het namaken hier thuis deden we vaak met gehakt, iets simpeler en ook erg lekker. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat we toch voor een ´echte´ eierbal zouden gaan als dat kon. Via via kwam mijn moeder aan een recept om ze zelf te maken, ze kreeg namelijk een recept. Na wat googelen kwam ik op de site van Hermus&Zandstra. Zij vonden het recept in een boekje over Gronings eten.
Wanneer je zelf al eens kroketten hebt gemaakt, dan ken je de techniek. Het het maken van een eierbal is niet niets. Voor mij was het de eerste keer, waarbij ik toch echt tegen een aantal dingen aan liep die niet in de beschrijving stonden. Belangrijk is dat je op tijd begint, de ragout moet namelijk echt goed koud zijn voor je er mee kan werken en ook hoef je niet alle bouillon te gebruiken. Dikke ragout werkt namelijk veel prettiger. Het is essentieel dat de ragout het ei volledig dekt en er geen scheurtjes in zit. Het zou zonde zijn als je ei zonder zijn heerlijke jasje in je frituurmandje ligt.
Wat heb je nodig:
Voor 4 eierballen
– 4 hardgekookte eieren, maat M
– 400 tot 500 ml koude runder- of kippenboullion
– 50 gram roomboter
– 75 gram bloem
– 1 el peterselie
– 5 gram kerriepoeder
– Nootmuskaat
– Peper
– 1 geklutst ei
– Panneermeel
Bereidingswijze
Je begint bij het maken van deze eierballen met de ragout. Smelt de boter langzaam, voeg hier de bloem aan toe en laat dit garen. Dit duurt een minuut of vijf, waarbij het niet erg is dat de bodem van je pan wat wit uitslaat. Blijf roeren Laat de bal al roerende een paar minuten garen op heel laag vuur (pas op voor aanbranden!) Roer dan beetje bij beetje de koude bouillon erdoor, maar laat het geheel niet te dun worden. Voeg naar smaak peper, ietsje nootmuskaat en kerrie toe. Roer de fijngesneden peterselie erdoor en laat de ragout afkoelen op een natgemaakt plat bord. Dan stijft het nog iets meer op. Zet het daarna afgedekt in de koelkast terwijl je de eieren kookt.
Zet een bord klaar met een geklust ei en een met paneermeel. Deel de ragout door vier gelijke stukken Wanneer de ragout om je ei zit haal je hem door de paneermeel en daarna door het ei. Als laatst nog eens door de paneermeel en laat de eierballen in de koelkast staan tot je gaat frituren.
Bakken
Verhit de friteuse of een pan met voldoende olie tot zo’n 175 graden. Doe dit echt niet warmer, je doel is namelijk een knapperige buitenkant en een warme binnenkant. Hoe heter je olie is, hoe meer kans je hebt dat de buitenkant verbrand en de binnenkant nog koud is. Wanneer je olie te koud is, of wanneer de eierballen niet voldoende onder staan zal hij gaan lekken en ligt je frituur vol met ragout. Zonde! Bak ze in zo’n 8 tot 10 minuten goudbruin en laat ze na het bakken uitlekken op een stukje keukenpapier. Ik vind ze heerlijk met een beetje mosterd, maar hier thuis eten ze hem het liefst zonder saus.
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen en Stroopwafels
28 Responses to “Groningse eierballen”
Wat leuk! Dit deed me gelijk denken aan de Schotse ei-ballen die mijn zusje mij liet proeven toen ik bij haar op visite was. Dat was een soort van gehaktbal met ei daar in het midden. Grappig..zouden de Groningers het hebben opgevangen van de schotten ooit vraag ik mij af, of andersom misschien wel? Tof recept in ieder geval. Dit wil ik ook wel een keertje uitproberen.
Groetjes en liefs, Mijntje.
Wij haalden eierbroodjes zoals we ze noemde uit de muur, we hadden in Haarlem een snackbar die maakte ze en deed ze in de trekautomaat, helaas doet hij dat al jaren niet meer en kan er niks meer van vinden en haha hoe ouder ik word nu 74 denk ik vaak aan we verslonden die dingen in mijn idee zat er een half ei met ragout op een soort toostje
Ja daar ligt wel een link geloof ik… De gehaktversie maakten we hier thuis ook wel eens voor het avondeten. De precieze oorsprong is nergens goed terug te vinden, erg jammer! Maar er zal vast iemand de kunst bij een ander hebben afgekeken. Zeker eens proberen! Zeker de moeite waard!!
Liefs, Helen
Voor 4 eieren is de boven aangegeven bouillon hoeveelheid voor ragout te veel. Uit die hoeveelheid kan je normaal al 8 kroketten halen. De ragout voor eierballen moet dikker zijn dan voor kroketten .
Hi,
Met dit recept lukt het hier altijd prima. Mocht je een ander recept met me willen delen mag dit natuurlijk altijd!
Is er ook een trukje om de ragout beter te laten plakken aan het ei??
Hi Saartje, mocht je ragout van je ei glijden probeer je ei dan goed droog te deppen met wat keukenrol. Verder kan ik je helaas geen trucje geven hiervoor.
een beetje meel om de ei doen, blijft het beter liggen….
Als je meel (en ik denk dat je bloem bedoelt) er om heen doet, dan heb je dus een laagje rauwe bloem onder je korst en dat proef je (net als je de roux niet goed gaar gemaakt hebt). Dit geldt ook voor het maken van kroketten.
Ik zag het recept voorbij komen. Ga het zeker maken. Wel een kanttekening eierbal is een drents gerecht. Door de firma sloot bedacht en op de markt gezet. Erg lekker!!
Dat is vreemd, aangezien het tegenwoordig cultureel erfgoed is van Groningen? 🙂
Uitvinding van van Sloots
fout de eierbal is een Gronings ding dat is overgewaaid naar Drente .
Over de oorsprong van de eierbal heeft menigeen, ook uit de competitieoverweging met Limburg, zijn hoofd gebroken. De beste kaarten lijkt Sloots Cafetaria – eerst gevestigd aan de Nieuwe Ebbinge-, later aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in de stad Groningen – te hebben. Dit etablissement adverteerde in 1951 als eerste met de snack.
40 jaar geleden atelier ik deze ballen als frites ei in elke snackbar in venlo
Ah ja frietei, een snackbar in Dronten (flevoland) had deze ook. Met blokjes ei er in. Lang niet zo lekker als in Groningen vind ik, maar was toch blij dat ze hem hadden 🙂
Ze hebben deze niet meer aangezien je ze niet kan invriezen. Ze liepen blijkbaar niet hard genoeg. Overigens een van de redenen waarom ze niet verkocht worden door heel NL. Vorig jaar bij Horecava stond de eierbal centraal in de fastfoodhal. Mede door de opkomst van de feierbal! Erg lekker als je van pittig houdt 😀
Goed verhaal verder; maar ben nou eenmaal eierbalfan.. Ga dit recept zeker proberen! Vorige keer waren ze mislukt.. Ragout te dun en had te weinig geduld om te laten afkoelen ;). Ik zie vaak bij kroketten (uit de fabriek) dat er gelatine in zit, maar ben blij dat dit bij dit recept niet hoeft.
eierbal is echt wel gronings en NIET drents,punt
Het zijn Groninger eierballen, Drents bedrijf maakt ze tegenwoordig voor groothandel maar tis en blijft puur Gronings
45 jaar geleden had cafetaria groendaal in assen ze koop 25 cent
Net 4 beste knapen in de koelkast gezet. Ik vond het supermakkelijk en kinderspel om te maken ik had veel ingewikkelder verwacht. De ragout was makkelijk om het ei te krijgen en ik kon zelfs het rondraaien door de handen zodat de ragout gelijkmatig om het ei verdeeld was. De tip van(Meitje)het ei door wat meel halen had ik meegenomen dit werkt echt perfect. De ragout was heerlijk op smaak dus straks het resultaat proeven leuk dat dit recept er stond ik was altijd hier nieuwsgierig naar.
Dit is niet nieuw voor mij, toen ik een jaar of 15 was hadden wij een snackbar die verkocht ze als frite ei, precies zoals u het beschrijft, ik vond het toen al erg lekker, dank voor het recept ga ze zeker een keer proberen te maken.
Ik kom uit de Zaanstreek., dus daar waren ze al bekend onder een andere naam.
In Haarlem was vroeger een snackbar die eierbroodjes verkocht
De bodem was dan een stukje witbrood wat op het laatst met ei en ragout door het paneermeel ging en dan in de frituur
Ik was er gek op!
Een paar jaar geleden kwam ik ze weer tegen, dit maal in Haarlem-Schalkwijk, ze bestaan dus nog steeds
Wellicht kom je het in delen van Drenthe ook tegenn, maar het is een typisch Gronings gerecht.
Ik kom uit Bussum ,en 50 jaar geleden in een snackbar, verkocht al een ei ragout bal of bol,heerlijk met een klein beetje maggi er over,
Maak ze zelf Al gaat het fout jammer dan alles prakken en op een geroosterde boterham heerlijk
Eierbal van Sloots maar wel Sloots uit groningen en niet drenthe
Het is en blijft eeen Gronings gerecht, ook omdat het cultureel erfgoed van Groningen is.
Je kan het niet invriezen, en hoe Sloots het wel lukt zal wel van een speciaal ei zijn.
De mensen buiten Groningen die ze maken hebben vermoedelijk Groningse roots.
60 jaar geleden bij ons in Bussum had je ei krokants bij een snackbar .(Roma)ik maak ze nu zelf verrukkelijk,ik haal ze 2 x door het eiwit en gekruid paneermeel.
Heerlijk recept, en zelf een beetje spelen met kruiden heerlijk.
Maar de eierbal is een 100% Groningse product en niet Drenthe 👍
Bij snackbar Henk waren ze te koop. Heerlijk