Hotdog broodjes

Sinds ik de handige kneepjes van het brood bakken leerde door een workshop te volgen, bak ik regelmatig zelf brood. Vooral het variëren vind ik erg leuk om te doen. Al tijden stond het maken van hotdog broodjes op mijn lijstje. Toen ik van kroon op het werk wat relishes en American mosterd kreeg van het merk French’s om te testen, had ik geen keus meer! De pickle relish (groene fles) leek mijn favoriet, maar eenmaal op mijn broodje won de sweet union (gele fles) het echt! Heerlijk zoet met een beetje pit, ideale sausjes voor op een burger of hotdog! Deze relishes zijn een heerlijke grove saus met een wat zurige toon. Een echte Amerikaanse smaakmakers die je burger of hotdog net dat beetje extra geven.
 
Bij Levine, van ‘Uit de keuken van Levine’ vond ik een recept voor stevige hamburgerbroodjes, die natuurlijk ook perfect voor hotdogs zijn! Alleen de vorm moest anders, langer en smaller voor de hotdogs. Door ze niet op te bollen, maar te ‘punten’ bereik je het gewenste effect. Het kost even wat oefening (bekijk vooral het filmpje wat ik in de uitleg van het recept link) maar de laatste drie broodjes die ik vormde waren perfect!

Hotdog broodje met frenchs sauzen

Wat heb je nodig:

– 425 gram tarwebloem
– 7 gram instant gist
– 240 ml melk op kamer temperatur
– 30 gram zachte roomboter
– 15 gram suiker
– 8 gram zout
– 1 losgeklopt ei maat L
– 1 losgeklopt ei met een eetlepel melk voor het bestrijken
 

Bereidingswijze

Dit deeg voor het brood wordt gemaakt met een voordeeg dit betekend dat je een klein deegje maakt wat je daarna aanvult met extra bloem. Ik maak het deeg van deze broodjes graag in mijn staande mixer, dit werkt voor mij het prettigst.
 
Meng voor het voordeeg 280 gram bloem met het gist in de kom van de mixer. Roer dan met de platte klopper de melk erdoor en voeg de boter in kleine stukjes, de suiker en het zout toe. Voeg het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag. Zet de kom afgedekt weg op kamertemperatuur en laat dit weer een uur staan.
 
Roer na dat uur het deeg kort door en voeg de resterende bloem in gedeelten toe terwijl je kom weer onder de staande mixer staat, dit keer met de deeghaak. Kneed het deeg in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg wat loskomt van de wand. Test of het deeg goed gekneed is door er een vliesje van te maken, Robèrt van Beckhoven vergelijkt dit altijd met het blazen van een kauwgom bel. In dit filmpje over machinaal kneden laat hij het kort zien aan het einde. 
Hotdog broodjes

Rijzen en bakken

Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat het op kamertemperatuur in ongeveer een uur tot dubbel volume rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in stukken van de gewenste grootte. Ik haalde 9 bolletjes van zo’n 70 gram uit het deeg. Je kunt dit natuurlijk op het oog doen, maar ik wilde graag even grootte broodjes. Bij hamburger broodjes zou je de bolletjes nu opbollen. Ik koos er echter voor om de broodjes op te punten, zodat ze langwerpig werden. De techniek om dit uit te leggen vind ik zelf erg ingewikkeld lezen. Ik laat het je liever zien, door je te verwijzen naar een filmpje van Robèrt van Beckhoven, waar hij je laat zien hoe hij broodjes op punt. Belangrijk is wel om de broodjes met de naad naar beneden te leggen!

De laatste rijs vind plaats op de bakplaat. Leg de strak gerolde rolletjes deeg met genoeg ruimte tussen elkaar op de bakplaat. Ik schuif er twee pedaalemmer zakken om, zodat ze goed afgedekt zijn. Laat ze in ongeveer een uur tot bijna het dubbele rijzen.  Verwarm zo´n 20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 220 graden Celsius. Bestrijk aan het einde van de rijstijd de broodjes met wat ei/melk mengsel en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar op 200 graden Celsius.
 
Mijn oven is niet groot genoeg om alle broodjes in één keer te bakken, wanneer je de tweede bakplaat direct na de eerste bakt kan dit prima! Laat de broodjes na het bakken op een rooster afkoelen voor je ze snijdt en eet. De overige broodjes waren bedoeld voor de vriezer, maar die hebben ze niet gehaald! Een heerlijk broodje wat ook met wat hagelslag of verse aardbeien en wat roomboter erg smakelijk is.
 

Over de relish en mosterd:

Merk: French
Aantal: 1 (in diverse smaken)
Waar te koop: AH
Prijs: €2,69 (relishes) €1,79 (mosterd)
 
Met dank aan Kroon op het Werk voor het toesturen van de mosterd en relishes.
Print Friendly, PDF & Email
9 Responses to “Hotdog broodjes”
 1. Ramona - A Dutchie Baking says:
  • HandmadeHelen says:
 2. Nico says:
  • HandmadeHelen says:
   • john kruis says:
 3. HandmadeHelen says:
 4. Faatje says:
  • HandmadeHelen says:
 5. Brian says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.