Luchtige chocolade malteser taart
Met zo’n showstopper op mijn eigen verjaardag heb ik mijn broertje ook aangestoken. Voor zijn 20e verjaardag wilde hij een verrassende taart. Zoals jullie ondertussen vast zullen weten is hij dol op chocolade. Er was dan ook geen twijfel over mogelijk dat er een andere smaak taart zou komen. Al vaker was mijn oog gevallen op zo’n m&m taart waarbij je een soort waterval van m&m’s op de taart neer ziet komen. Nadat ik dit aan hem voorstelde voelde hij hier niet zoveel voor, ik geloof dat hij het iets teveel poespas vond. Liever alleen chocolade zei hij, waarbij ik dit idee snel liet varen.
Het leek mij een mooie uitdaging om een chocolade taart te bedenken die niet zo machtig was als mijn eigen taart. Deze klassieke ogende chocolade taart met laagjes en maltesers als topping leek hem wel wat. Het mooie aan deze Malteser taart is dat hij dus niet machtig is. Met luchtige maltesers als topping, slagroom met wat chocolade schaafsel als vulling en een luchtige chocolade biscuit als basis is dit echt een topper!
Wat heb je nodig:
Voor het biscuit
– 7 eieren maat M op kamertemperatuur
– 135 gram bloem
– 15 gram cacao poeder
– 180 gram fijne kristalsuiker
– 90 gram gesmolten boter
Voor de vulling
– 350 ml slagroom
– 100 gram fijn gehakte chocolade
– 4 el suiker
Voor de decoratie
– 250 gram maltesers
– 150 gram pure chocolade
– 150 gram slagroom
Bereidingswijze
Begin met het maken van het biscuit. Deze moet namelijk goed afgekoeld zijn voor je verder gaat met de taart. Bereid je taartvorm voor, zelf doe ik op de onderkant en aan de zijkanten van mijn springvorm (voor dit recept 22cm) bakpapier. De onderkant los en stroken papier aan de zijkant, zodat ik zeker weet dat hij mooi uit de vorm komt. De papiertjes laat ik wat hoger uitkomen dan de bestaande rand. Zo kan mijn biscuit rijzen tot hij niet meer kan, zonder te knoeien. Verwarm ook de oven alvast voor op 180 graden Celsius.
Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker luchtig tot stevige pieken. Zorg er hierbij voor dat je kom vetvrij is. Zelf haal ik altijd even een stukje keukenpapier met wat citroensap door de kom om zeker te zijn dat er geen spoortje vet in de kom zit. Mix de eidooiers met de overige suiker in een kom boven een waterbad au bain marie. Door het kloppen en het lichte verwarmen veranderd de gele kleur in mooi lichtgeel en wordt het mengsel lobbig. Het is klaar wanneer je met je garde een 8 kan vormen met beslag, waarbij het begin net verdwenen is als je klaar bent met de laatste lus.
Smelt de boter en laat dit staan tot het op kamertemperatuur is. Zeef je cacao en bloem eerst los van elkaar en daarna samen om klontjes tegen te gaan. Voeg de helft van dit mengsel toe aan de eidooiers en mix dit tot je geen bloem/cacao meer ziet. Dan mag dan de helft van de eiwitten erbij en spatel dit door tot een egaal mengsel. Voeg de overige bloem/cacao toe en mix wederom tot je geen droge ingrediënten meer ziet. Spatel nu de overige eiwitten door het beslag om het weer mooi luchtig te maken. Voeg als laatst de gesmolten boter toe, spatel dit rustig door zonder teveel lucht te verliezen.
Wanneer het egaal gemengd is vul je je bakvorm en tik je de vorm een paar keer goed op je aanrecht zodat alle grote luchtbellen verdwijnen. Bak het biscuit in een 22cm vorm zo’n 40-45 minuten. Neem je een 24 cm kijk dan na 35 minuten of je biscuit gaar is, door aan het einde van de 35 minuten te kijken of een prikker schoon en droog uit het midden komt.
Decoreren
Belangrijk om je biscuit goed te laten afkoelen, is om hem na het bakken direct uit de vorm te kiepen op een taartrooster. Verwijder hierbij al het bakpapier, zodat alle kanten goed af kunnen koelen. Doe je dit niet en laat je je biscuit te lang in de vorm, dan zakt hij in het midden in en krijg je een natte plek op de bovenkant van je taart. Wanneer hij volledig is afgekoeld snij je hem in 3 lagen en maak je alvast de ganache. Verwarm de slagroom met de chocolade in de magnetron in pozen van 30 seconden. Roer na iedere 30 seconden goed tot je ziet dat de chocolade aan het smelten is. Roer het dan met de garde tot je een egale donkere chocolade massa ziet die vrij vloeibaar is. Laat hem op kamertemperatuur wat indikken, zodat hij straks mooi aan de taart plakt.
Klop je slagroom stevig met de suiker en meng hier met de hand het fijne chocolade schaafsel aan toe. Vul je lagen en stapel hem weer op elkaar. Druk hem bij iedere laag even goed aan, zodat egaal staat. Zorg dat de lagen slagroom tot aan de buitenkant komen en er geen gaten zijn. Vul deze eventueel wat aan. Strijk hem met de overige slagroom aan de zijkanten af, zodat je geen gleuven of gaten hebt aan de zijkant. Ook de bovenkant smeer je de gaatjes van het biscuit wat dicht, zodat de ganache straks mooi kan vloeien. Laat hem dun afgesmeerd in de koelkast wat opstijven, zodat hij niet kan gaan schuiven wanneer de ganache over de taart gegoten wordt.
Zet je taart op een rekje met daaronder een bakplaat of vorm en giet hier voorzichtig de ganache over. Zorg dat je geen plekjes overslaat. Doordat je taart op een rekje staat kan de overtollige ganache weg kan, in je bakplaat of vorm die eronder staat. Druk hier dan zachtjes de maltesers in op een speelse manier en stapel voorzichtig ook een twee laagje maltesers. Laat de taart minimaal een uur opstijven in de koelkast, zodat de ganache mooi stevig wordt.
37 Responses to “Luchtige chocolade malteser taart”
Hallo, ik heb deze taart gemaakt voor een echte chocoladeliefhebster voor haar verjaardag en ze vond hem super! Echt bedankt voor het recept! 🙂
Wat leuk te horen Lise! Fijn dat hij in de smaak viel. Hij is hier ook favoriet van de chocaholics.
Mijn dochter van bijna 11 gaat zo met het recept aan de slag. Ik ben benieuwd!
Succes met bakken! Ben erg benieuwd naar het resultaat van je dochter.
Zit er geen bakpoeder in. Hoe gaat ie rijzen dan?
Doordat je de eiwitten los van de dooiers luchtig tot stevige pieken klopt heb je een luchtige massa die de basis vormt. Hierdoor heb je geen bakpoeder nodig om een hoge luchtige taart te bakken.
Ik heb eigenlijk nog een klein vraagje. Bij mij smolt de slagroom wel wat af toen ik mijn ganache erop deed . Hoe zou je dit kunnen voorkomen?
Grtjs Lise
Hoi, waarschijnlijk was je ganache nog iets aan de warme kant.
ik heb de taart gemaakt alleen het biscuit is niet hoog gaan reizen nu kan ik hem niet in drieen snijen hoe zou dit komen ik heb precies gedaan wat ik moest doen
Hi Denise, vanaf hier is het moeilijk om te zeggen wat er mis ging. Hoe groot was de bakvorm die je hebt gebruikt? Waren de eieren luchtig genoeg geklopt? Stond je oven op de goede temperatuur? Dit alles kan er voor zorgen dat de biscuit niet mooi hoog is.
Je taart kan natuurlijk ook 1x doorgesneden worden met iets extra vulling er tussen. Staat misschien iets minder mooi, maar zeker niet minder lekker!
Ik vond de taart best lekker maar niet bijzonder. Jammer want het was veel werk vergeleken met andere biscuitdeegrecepten. Die vind ik net zo lekker en maak ik dus de volgende keer weer. Het was leuk om dit uit te proberen.
Hier hetzelfde probleem, alles volgens de letter gevolgd maar mijn taart is amper gerezen, krijg hem nauwelijks doormidden laat staan in 3..
Jammer want was voor mijn dochtertje haar 3e verjaardag 😞
Hi Sara, was het beslag wel luchtig genoeg toen je hem ging bakken? Wat voor formaat bakvorm heb je gebruikt? En wat voor soort oven heb je?
ik zou graag willen weten of je deze biscuit van tevoren kunt maken en dan kan invriezen tot gebruik.
ik heb een bestelling van 5 chocotaarten en deze biscuit leek mij wel handig te gebruiken hiervoor.
groetje diana lockhorst (KRUIMELS )
Hi Diana, dit recept is daar zeker geschikt voor. Vries de biscuits individueel in. Ik doe dit zelf graag in pedaalemmerzakken en laat ze in die zak ook weer ontdooien.
Helaas klopt het recept van geen kanten. Ik adviseer er nog eens grondig naar te kijken.
Met vriendelijke groet Dorine
Hi Dorine,
Wat vervelend dat het niet gelukt is bij je. Kun je vertellen wat er mis is gegaan?
Kun je me vertellen hoe je de taart snijdt, zonder de Malteser balletjes in de taart te duwen?
Hij was echt verrukkelijk!
Hi Lisa, wat goed om te horen!
Ik heb met een scherp mes gesneden, terwijl ik de maltesers wat aan de kant duwde met mijn hand. Na het snijden de gevallen Maltesers er weer op en voila!
Geweldig recept!
Dank je Helen😃
Ik heb enkel een bakvorm met diameter 26cm, hoe doe ik dit dan best? Groetjes 😊
Hi Elise, je zou het recept keer 1,4 kunnen doen. Dan wordt het bijvoorbeeld 10 eieren, 190 gram bloem.. etc.
Danku!
Hoi,
Moet deze taart in de koelkast bewaard worden door de slagroomvulling? Of kan een paar uurtjes buiten de koelkast ook?
Groetjes
Hi Rosanne, het liefst koel bewaren vanwege de slagroomvulling.
Hij is super gelukt, normaal nog wel eens dat ik denk hoe moet dit nu in 3-en, maar met dit recept kon hij in 4-en (mijn vorm was wel iets kleiner volgens mij, ik denk 20 cm).
Wel een werk maar het wel waard, hij staat nu in de koelkast, morgen kijken hoe hij smaakt.
Hallo, ik wil deze taart voor mijn dochter haar 14de verjaardag gaan maken, maar hoe groot is de springvorm die jij gebruikte? Alvast bedankt!! Groetjes Brigitte.
Hi Brigitte, zoals in het recept beschreven werkt dit recept het mooist in een springvorm of bakvorm van 22cm.
Hoe groot zijn de eieren medium of large..
Dank u
Hoi, medium eieren.
Hoi,
Bak je het op heteluchtoven of gewoon normaal? Heb het nu op hetelucht gedaan, maar de bovenkant is helemaal verbrand… Ik ben bang dat als ik het niet op hetelucht doe, dat de taart niet gaat wordt. Hoor graag wat jij doet 🙂
Hi Isa, al mijn recepten zijn met hete lucht. Wat vervelend dat het verbrand! Staat het misschien te hoog in je oven? Of klopt de temperatuur wel in de oven met de ingestelde temperatuur?
Hoi
Er staat dat je slagroom met chocolade moet verwarmen in de oven…
Maar vervolgens staat er ook dat je slagroom moet kloppen met fijn gehakte chocolade…
Dit snap ik niet helemaal,zou je dit nog een xtje willen uitleggen??
Groetjes maria
Hi Maria, je bedoeld de magnetron? Je verhit een deel van de slagroom voor de ganache, het bruine laagje om de taart heen. Het opkloppen met chocolade doe je voor de vulling aan de binnenkant.
Lieve lieve lieve heline,
Bij ons is het niet geslaagd, wat erg jammer is voor zo’n mooie taart. Misschien is het fout gegaan, omdat je zei ‘’het moet op kamertemperatuur’, maar we hebben het in de keuken laten staan. Het was een leuke ervaring en het lijkt ons een leuk idee als deze periode voorbij is samen te gaan bakken en het een keer tweede kans te geven. Laat het ons zo snel mogelijk weten!
Groetjes Isabo
Hey,
Kan ik de taart een dag van te voren vullen en daarna in de koelkast bewaren? Zakt de slagroom dan niet in?
Hai, mijn ervaring is dat dit goed gaat.