Luchtige chocolade malteser taart

Met zo’n showstopper op mijn eigen verjaardag heb ik mijn broertje ook aangestoken. Voor zijn 20e verjaardag wilde hij een verrassende taart. Zoals jullie ondertussen vast zullen weten is hij dol op chocolade. Er was dan ook geen twijfel over mogelijk dat er een andere smaak taart zou komen. Al vaker was mijn oog gevallen op zo’n m&m taart waarbij je een soort waterval van m&m’s op de taart neer ziet komen. Nadat ik dit aan hem voorstelde voelde hij hier niet zoveel voor, ik geloof dat hij het iets teveel poespas vond. Liever alleen chocolade zei hij, waarbij ik dit idee snel liet varen. 
 
Het leek mij een mooie uitdaging om een chocolade taart te bedenken die niet zo machtig was als mijn eigen taart. Deze klassieke ogende chocolade taart met laagjes en maltesers als topping leek hem wel wat. Het mooie aan deze Malteser taart is dat hij dus niet machtig is. Met luchtige maltesers als topping, slagroom met wat chocolade schaafsel als vulling en een luchtige chocolade biscuit als basis is dit echt een topper!
Luchtige chocolade taart

Wat heb je nodig:

Voor het biscuit
– 7 eieren maat M op kamertemperatuur
– 135 gram bloem
– 15 gram cacao poeder
– 180 gram fijne kristalsuiker
– 90 gram gesmolten boter
Voor de vulling
– 350 ml slagroom
– 100 gram fijn gehakte chocolade
– 4 el suiker
Voor de decoratie
– 250 gram maltesers
– 150 gram pure chocolade
– 150 gram slagroom
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van het biscuit. Deze moet namelijk goed afgekoeld zijn voor je verder gaat met de taart. Bereid je taartvorm voor, zelf doe ik op de onderkant en aan de zijkanten van mijn springvorm (voor dit recept 22cm) bakpapier. De onderkant los en stroken papier aan de zijkant, zodat ik zeker weet dat hij mooi uit de vorm komt. De papiertjes laat ik wat hoger uitkomen dan de bestaande rand. Zo kan mijn biscuit rijzen tot hij niet meer kan, zonder te knoeien. Verwarm ook de oven alvast voor op 180 graden Celsius.
 
Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker luchtig tot stevige pieken. Zorg er hierbij voor dat je kom vetvrij is. Zelf haal ik altijd even een stukje keukenpapier met wat citroensap door de kom om zeker te zijn dat er geen spoortje vet in de kom zit. Mix de eidooiers met de overige suiker in een kom boven een waterbad au bain marie. Door het kloppen en het lichte verwarmen veranderd de gele kleur in mooi lichtgeel en wordt het mengsel lobbig. Het is klaar wanneer je met je garde een 8 kan vormen met beslag, waarbij het begin net verdwenen is als je klaar bent met de laatste lus. 
 
Smelt de boter en laat dit staan tot het op kamertemperatuur is. Zeef je cacao en bloem eerst los van elkaar en daarna samen om klontjes tegen te gaan. Voeg de helft van dit mengsel toe aan de eidooiers en mix dit tot je geen bloem/cacao meer ziet. Dan mag dan de helft van de eiwitten erbij en spatel dit door tot een egaal mengsel. Voeg de overige bloem/cacao toe en mix wederom tot je geen droge ingrediënten meer ziet. Spatel nu de overige eiwitten door het beslag om het weer mooi luchtig te maken. Voeg als laatst de gesmolten boter toe, spatel dit rustig door zonder teveel lucht te verliezen.
 
Wanneer het egaal gemengd is vul je je bakvorm en tik je de vorm een paar keer goed op je aanrecht zodat alle grote luchtbellen verdwijnen. Bak het biscuit in een 22cm vorm zo’n 40-45 minuten. Neem je een 24 cm kijk dan na 35 minuten of je biscuit gaar is, door aan het einde van de 35 minuten te kijken of een prikker schoon en droog uit het midden komt.
Close up

Decoreren

Belangrijk om je biscuit goed te laten afkoelen, is om hem na het bakken direct uit de vorm te kiepen op een taartrooster. Verwijder hierbij al het bakpapier, zodat alle kanten goed af kunnen koelen. Doe je dit niet en laat je je biscuit te lang in de vorm, dan zakt hij in het midden in en krijg je een natte plek op de bovenkant van je taart. Wanneer hij volledig is afgekoeld snij je hem in 3 lagen en maak je alvast de ganache. Verwarm de slagroom met de chocolade in de magnetron in pozen van 30 seconden. Roer na iedere 30 seconden goed tot je ziet dat de chocolade aan het smelten is. Roer het dan met de garde tot je een egale donkere chocolade massa ziet die vrij vloeibaar is. Laat hem op kamertemperatuur wat indikken, zodat hij straks mooi aan de taart plakt.
 
Klop je slagroom stevig met de suiker en meng hier met de hand het fijne chocolade schaafsel aan toe. Vul je lagen en stapel hem weer op elkaar. Druk hem bij iedere laag even goed aan, zodat egaal staat. Zorg dat de lagen slagroom tot aan de buitenkant komen en er geen gaten zijn. Vul deze eventueel wat aan. Strijk hem met de overige slagroom aan de zijkanten af, zodat je geen gleuven of gaten hebt aan de zijkant. Ook de bovenkant smeer je de gaatjes van het biscuit wat dicht, zodat de ganache straks mooi kan vloeien. Laat hem dun afgesmeerd in de koelkast wat opstijven, zodat hij niet kan gaan schuiven wanneer de ganache over de taart gegoten wordt.
 
Zet je taart op een rekje met daaronder een bakplaat of vorm en giet hier voorzichtig de ganache over. Zorg dat je geen plekjes overslaat. Doordat je taart op een rekje staat kan de overtollige ganache weg kan, in je bakplaat of vorm die eronder staat. Druk hier dan zachtjes de maltesers in op een speelse manier en stapel voorzichtig ook een twee laagje maltesers. Laat de taart minimaal een uur opstijven in de koelkast, zodat de ganache mooi stevig wordt.
Print Friendly, PDF & Email
37 Responses to “Luchtige chocolade malteser taart”
 1. Lise says:
 2. HandmadeHelen says:
 3. Marianne says:
  • HandmadeHelen says:
 4. ha says:
  • Helen says:
 5. Lise says:
  • Helen says:
 6. denise says:
  • HandmadeHelen says:
 7. Caroline says:
 8. Sara says:
  • HandmadeHelen says:
 9. Diana Barbara Kortleven-Lockhorst says:
  • HandmadeHelen says:
 10. Dorine says:
  • HandmadeHelen says:
 11. Lisa says:
  • HandmadeHelen says:
 12. Lisa Haasbeek says:
 13. Elise Depraetere says:
  • HandmadeHelen says:
   • Elise Depraetere says:
 14. Rosanne says:
 15. Alice says:
 16. Brigitte Scholtens says:
  • HandmadeHelen says:
 17. Hanane says:
 18. Isa says:
  • HandmadeHelen says:
 19. Maria says:
  • HandmadeHelen says:
 20. Isaboq says:
  • G says:
   • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.