Chocolate chip cookies

Deze koekjes stonden al heel lang op mijn ’to bake’ lijstje… echter bleef het bij verzamelen van recepten die in de verste verte wel iets van elkaar weg hadden, maar toch niet het zelfde zijn. Wil je chewy koekjes of liever knapperig? Harder of zacht? Zo gebruikt men in het ene recept bakpoeder en in een ander recept bakzout. Ook is er een verschil in het maken, eerst laten rusten en dan bakken of direct bakken? Ik zag even  door de bomen het bos niet meer…

Toen ik het koekboek van Mariëlle de Vroome (van de koekenbakkers) kocht om mijn royal icing technieken te verbeteren, zag ik tot mijn grote verbazing ook een recept voor choclate chip cookies. Een simpel ogend recept na al die moeilijkere recepten die ik al verzameld had. Ik hoefde niet lang meer te twijfelen, dit recept moest en zou ik als eerst testen. Het koekjes recept wat Mariëlle in haar boek hanteert voor de royal icing koekjes is namelijk heerlijk, dus waarom zouden haar chocolate chip cookies dan niet lukken?

Wat heb je nodig:

– 150 gram boter
– 75 gram kristalsuiker
– 75 gram bruine basterdsuiker
– 1 ei
– 1 tl vanille extract
– 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem met 1tl bakpoeder)
– 150 gram chocolate chips (of de helft hiervan en aanvullen met bijv. noten of m&m’s)
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en begin met het mixen van de boter met de suiker. Doe dit met een mixer met deeghaken tot het romig is. Voeg de vanille extract en het ei toe en mix dit goed door. Voeg daarna het zelfrijzende bakmeel (of de bloem met bakpoeder) toe. Mix met een spatel de chocolate chips er door en leg een stuk bakpapier op de bakplaat.

Het deeg blijft wat plakkerig en hoeft niet te rusten. Draai balletjes van zo’n 30 a 40 gram of schep ze net als mij met een ingevette ijsschep op de plaat. Mijn kleine ijsschep maakt bolletjes die precies tussen de 30 en 40 gram zaten. Het invetten (met bakspray) helpt om de bolletjes in zijn geheel uit de schep te krijgen. Bak de koekjes voor 20 minuten en laat ze afkoelen.

Belangrijk bij de koekjes is dat je genoeg ruimte tussen ze laat, ze lopen namelijk behoorlijk uit. De koekjes die voor het boek gefotografeerd zijn, zijn hoger dan mijn koekjes. Ik heb me netjes aan het recept gehouden, dus dat geheim moet ik nog ontrafelen. De smaak was lekker! Ze zijn knapperig en van binnen iets chewy, mijn broertje vond ze lekker maar gaf wel direct aan dat ze niet te chewy moeten zijn. Wanneer je ze wat langer laat liggen worden ze iets brosser, wat ook nog heerlijk is.

Uit dit beslag maakte ik zo’n 20 chocolate chip cookies met een redelijk groot formaat (door het uitlopen). Ze waren zo lekker dat ze de volgende dag al op waren. In het boek staan een aantal variaties beschreven die ik zeker nog eens ga uitproberen. Het deeg is erg makkelijk te maken en ook goed in te vriezen, al duurt het ontdooien langer dan een nieuw deeg maken!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.