Witte choco frambozentaart

Deze maand mocht ik iets uitzoeken van Johannekes blog ‘bijna net zo lekker als thuis’. Na heel veel lekkers gezien te hebben, koos ik voor een recept waar mijn oog iedere keer op viel, namelijk deze witte choco frambozentaart.
 
Deze swap heb ik me netjes aan het recept gehouden, ik was namelijk erg benieuwd naar het deeg wat Johanneke gebruikt heeft voor deze taartschelp. Zelf kom ik altijd weer uit op het deeg waarin ik ook wat amandelmeel gebruik. Het enige wat ik wel anders heb gedaan is de vorm. Johanneke gebruikte een quichevorm van 22cm met een losse bodem. Deze heb ik nog niet, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Ik heb mijn 10cm vormpjes gebruikt van de Dille Kamille en met dit volledige recept zou ik zo’n 8 tot 10 van deze taartjes kunnen maken. Je kunt natuurlijk ook altijd een cupcake vorm gebruiken, zodat je kleine mini taartjes hebt!

Wat heb je nodig:

Voor de taartschelp
– 200 gram bloem
– 100 gram boter in blokjes
– 25 gram witte basterdsuiker
– 1 ei
– snuf zout
Voor de vulling
– 150 gram witte chocolade, in stukjes
– 25 gram witte basterdsuiker
– 3 dl crème fraîche
– 1 theelepel vanille extract
– 1 ei
– 25 gram bloem
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 150 gram frambozen
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg, naast dat het deeg blind gebakken word, moet dit ook even rusten na het kneden. Meng de bloem met de boterblokjes, basterdsuiker en het snufje zout tot een kruimelig mengsel. Tijdens Masterchef zag ik dat dit het best kort met de keukenmachine kan, je bewerkt het deeg dan namelijk veel korter. Wanneer het deeg teveel bewerkt is gaat het krimpen, waardoor je dus een minder grote schelp overhoudt. Wanneer de bloem, suiker en boter gepulst zijn in de keukenmachine doe je dit in een kom en voeg je het ei toe. Kort kneden en als een platte schijf in wat plastic folie wikkelen zodat het ongeveer 30 minuten kan rusten.
 
Spray je bakvorm(en) in met wat bakspray (of boter het in) en rol het deeg uit. Houd wel rekening met de opstaande rand, Johanna raad aan om een rand van 4 cm te nemen bij de grote vorm. Prik met een vorm wat gaatjes op de bodem en leg hier een stuk bakpapier op met de blindbakvulling. Zelf gebruik ik nog steeds rijst, ik blijf het ideaal vinden en verkies het zelfs boven mijn keramiek korrels omdat deze vrij prijzig zijn en ik er niet genoeg heb. Wel belangrijk is dat je het iets langer bakt (de 10 min zonder vulling) wanneer je bijvoorbeeld rijst of bonen gebruikt, deze geleiden de warmte niet zo goed als blindbakvulling.

Bak de deegbodem 20 minuten op 175 graden Celsius. Zelf heb ik ze daarna ook nog 10 minuten zonder vulling gebakken om de taartschelpjes goed knapperig te krijgen. Terwijl de taartbodem blind gebakken wordt, maak je de vulling.

Smelt de chocolade au bain marie en laat dit iets afkoelen terwijl je in een kom de crème fraîche, basterdsuiker, vanille, bloem, bakpoeder en het ei door elkaar mixt. Meng hier de gesmolten chocolade door tot een egaal mengsel. Het recept vroeg om witte chocolade, maar ik denk dat melk chocolade ook heerlijk zal zijn! Giet de vulling in de taartbodempjes en verdeel de frambozen. Bak de taart daarna nog 20 minuten op 175 graden Celsius.

De taartjes waren heerlijk en ik ga zeker wat variëren met het fruit. Niet iedereen hier thuis houdt van frambozen, dus ik denk dat aardbeien ook heerlijk zullen smaken in dit taartje. Wat betreft de schelp, ik merkte dat naar mate ze wat langer stonden, de schelp wat zachter werd. Hier ben ik zelf niet zo dol op. Goed om te vermelden is dat de taart in de koelkast bewaard moet worden!

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Anne van kookstel heeft deze maand iets van mijn blog gemaakt, namelijk de custard koekjes.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.