Op woensdag 15 oktober was het in Oisterwijk (Brabant) groot feest! Het nieuwe boek van Robèrt van Beckhoven ‘Meesterlijk brood’ werd namelijk gepresenteerd aan de wereld. Voorafgaand aan deze boekpresentatie was ik samen met een aantal andere foodbloggers uitgenodigd voor een workshop van Robèrt van Beckhoven, iets wat ik voor geen goud had willen missen. Robert is namelijk niet alleen meester patissier maar ook meester boulanger! De enige persoon in Nederland die beide titels bezit. Opzich al een hele prestatie om één meester titel te behalen, dus twee is een echte top prestatie.
Jullie kennen hem vast allemaal van het programma Heel Holland Bakt, of van de cupcake cup (mocht je kinderen hebben die naar de basisschool gaan). Deze workshop was speciaal, niet alleen omdat we ‘stiekem’ het boek al even mochten doorbladeren, maar ook omdat hij zijn kennis op dat moment met ons deelde. Hij liet ons een basis deeg zien en vertelde over het kneden hiervan. Ondertussen mochten we alle vragen die we over brood hadden op hem af vuren. Met de nuchtere houding van Robèrt ‘ik ben er nu toch, dus vraag alles wat je wil weten’, kregen we dus een privé masterclass.
Meesterlijk brood, de workshop
De workshop was in de studio van Robèrt (Bij Robèrt) in Oisterwijk. Een onwijs mooie studio met workshop ruimte en een klein winkeltje. Met al zijn ambities wordt dit pand wat te klein voor het bedrijf, dus dat hij uit zijn voegen groeit hier is niet heel gek. Binnenkort verhuist alles van Robèrt naar een nieuw pand in Oisterwijk in de KVL Leerfabriek.
We werden door Robèrt en Letitia (zijn assistente die dag) hartelijk verwelkomt met een heerlijk individueel appeltaartje. We maakten rustig kennis met elkaar en deden een kort rondje. Al snel bleek dat Robèrt zoveel over brood kon vertellen, dat we in verband met de tijd maar snel aan de slag moesten gaan! Of in ieder geval, Robèrt ging aan de slag en wij keken met elkaar aandachtig toe terwijl we om zijn werkbank kwamen staan met al onze fototoestellen in de aanslag. Ik maakte die middag slechts (haha!) 100 foto’s tijdens de workshop. Wist je trouwens dat het gist tegenwoordig minder snel aangetast wordt door zout? Vroeger stopte de werking van gist dan direct, tegenwoordig duurt dit veel langer!
Naast het basis deeg voor brood en het kneden van dit deeg (dit mag met een keukenrobot!) kregen we ook een spontane mini cursus bolussen maken. Wist je trouwens dat een bolus veel lekkerder is wanneer je hem rolt in kaneel en suiker op een klamme keukendoek? Op die manier blijft er veel meer suiker plakken. De suiker is dan iets vochtig waardoor hij ook lekker kan ‘zweten’ tijdens het rijzen. De bolus is dan na het bakken ook lekker smeuïg. De overgebleven suiker kun bewaren tot de volgende bolussen die dan ook weer lekkerder zijn (niet te lang mee wachten natuurlijk!)
Oh en dit moet toch echt een brood bak mantra worden: water blijft plakken, olie stoot af! Wil je bovenop je brood pitjes en zaden laten plakken, bestrijk het brood dan met water en daarna met de pitjes en zaden. Zou je hier olie voor gebruiken glijden na het bakken al je pitjes en zaden weer van je broodjes!
Meesterlijk brood, de boekpresentatie
De presentatie van het boek was een verassing van gasten, naast bezoek van veel van de Heel Holland Bakt kandidaten, Rudolph van Veen (Robèrts ‘vriendje’ zoals hij dit zelf een aantal keer benoemde tijdens de workshop), werd het boek uitgereikt aan Robert door niemand minder dan Gijs Staverman. Het duurde niet lang voor deze connectie duidelijk werd, want bij Gijs dacht ik eerlijk gezegd niet meteen aan bakken. Robert heeft een van zijn leukste interviews op de radio bij Gijs gedaan, waar Gijs liet zien dat hij ook echt weet wat bakken is. Met zenuwen liet hij die dag zijn baksels (brownies) proeven door Robert die ze erg lekker vond.
Ik zei eerder al dat de studio van Robèrt uit zijn voegen groeit. Later dit jaar (ik geloof eind november) neemt Robèrt intrek met zijn bedrijf ‘Bij Robèrt’ in de KVL leerfabriek in Oisterwijk. Dit onwijs grote pand wordt op dit moment helemaal omgebouwd tot een plek waar ambachtelijke bedrijven hun intrede kunnen nemen. Een deel ervan wordt op dit moment tot een bakkerij omgebouwd voor Robèrt, waar o.a. brood, patisserie en een chocolaterie zullen zitten. Er wordt veel met glas gewerkt, zodat je in de bakkerij kunt kijken hoe de vakmensen aan het werk zijn. Maar natuurlijk kun je er ook het heerlijke brood van Robèrt kopen in de winkel.
De presentatie van het boek was al wel in een deel van dit gebouw. Toen we er langs reden dacht ik al, wat een immens groot gebouw! De stijl van het boek komt helemaal overeen met het rustieke uiterlijk wat het gebouw nu heeft. Dit werd tijdens de presentatie ook aangehaald, de vormgever van het boek was tot de dag van de presentatie nog nooit in het gebouw geweest en toch klopte alles! De filmpjes die op de website meesterlijk brood staan zijn ook in het pand opgenomen. Tijdens de presentatie stonden er deze industriële karren met heerlijk vers gebakken brood, wat ook weer helemaal bij het boek past qua vormgeving.
Meesterlijk brood, het boek
Het boek is, zoals ik al eerder zei, erg mooi vorm gegeven en bevat tonnen met informatie en het bevat veel stap-voor–stap foto’s. Het mooie aan het boek is de vrijheid met de recepten. Je kunt zoveel variaties maken door zelf dingen te gaan toevoegen. In het eerste hoofdstuk bespreekt Robèrt technieken en gaat hij een uitgebreide begrippenlijst bij langs. Daarna zijn de hoofdstukken opgedeeld in verschillende onderwerpen. Hoofdstuk 2 gaat over brood met gist, hoofdstuk 3 over brood met desem en het laatste hoofdstuk bevat recepten voor andere broodjes zoals roggebrood, speltbrood en crackers.
Robèrt verteld in hoofdstuk 1 zoveel basiskennis, dat het eindeloos herhalen zou zijn in de hoofdstukken daarna. Heel slim wordt er in het boek dan ook terug verwezen naar bepaalde begrippen of technieken die hij al duidelijk heeft uitgelegd. Kom je er helemaal niet meer uit? Raadpleeg dan de meesterlijk brood
website. Hier kun je filmpjes vinden waar Robèrt de technieken die hij in het boek beschrijft voordoet, zodat je daadwerkelijk de techniek kunt zien. Zelf vind ik dit echt een voordeel aan het boek. Van kijken alleen al leer zo veel! In het boek wordt er dan ook gewerkt met een camera symbool. Wanneer je dat symbool ziet is er een bijbehorend filmpje op de website.
Het boek is bij o.a.
bol.com te koop voor 20 euro. Je krijgt dan een hardcover boek met diverse recepten en onwijs veel basis kennis over het bakken van brood!
Robèrt (maar ook de uitgever Unieboek Spectrum), nogmaals bedankt voor de leerzame en gezellige dag!
[bol_product_links block_id=”bol_5622b33965d60_selected-products” products=”9200000028985200″ name=”meesterlijkbrood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Disclaimer: Na afloop van de boekpresentatie kreeg ik het boek van Robèrt cadeau. Dit heeft echter geen invloed gehad op mijn enthousiasme rondom het boek.
Wanneer je via bovenstaande link het boek bij bol.com koopt steun je HandmadeHelen.
Leuk verslag! Ik heb het boek van Robèrt inmiddels ook in huis, echt een tof boek! Sommige dingen missen nog wel (hij geeft bijvoorbeeld wel de formule voor bloem/kamertemperatuur/vocht, maar neemt dat dan niet in ogenschouw wat betreft het kneden) maar het zijn vrij “makkelijke” recepten waar je je in kunt uitleven.
Klopt Ramona, hij liet tijdens de workshop doorschemeren dat we nog wel een deel kunnen verwachten… Dit is echt de basis, valt nog veel meer te leren!