Tips voor het bakken met fruit

Naast recepten en basis recepten, deel ik ook graag mijn baktips met jullie. Eerder deelde ik al eens wat tips over boter, eieren en het opkloppen van eiwit, vandaag deel ik min tips voor het bakken met fruit
 

Bananen snel laten rijpen

Soms vraagt een recept om rijpe bananen, maar zijn de bananen op je fruitschaal nog lang niet zover. Geen ramp! Door het gewenste aantal bananen op een bakplaat met bakpapier te leggen en zo’n 40 minuten in een voorbereiden voorverwarmde (140 graden Celsius) oven te bakken, worden de bananen rijp. Ze komen volledig zwart uit de oven, maar verbrand zijn ze zeer zeker niet. Heerlijke zoete, rijpe bananen. Perfect voor een bananenbrood!
Tips voor het bakken met fruit | HandmadeHelen
 

Welke appel kies ik voor mijn baksel?

Er zijn zoveel verschillende soorten appels waarmee je kunt bakken, blij was ik dan ook toen ik in het bakboek ‘een appel per dag‘ wat meer kwam te weten hierover. Zo zijn er moesappels die tijdens het bakken of koken ervan wat zachter worden en bijna uit elkaar vallen, perfect voor een compote of appelmoes. Een goed voorbeeld hiervan is de goudreinet, die overigens vooral in het najaar te vinden is. Daarnaast zijn er de handappels, die tijdens het bakken wat steviger blijven. Vaak zijn deze appels wat friszuur, die je baksel net een wat andere smaak geven. 
 
Goudreinet – Moesappel met een friszure smaak
Elstar – Handappel met een friszure smaak
Jonagold – Handappel met een fris zoete smaak
Gala –  Handappel met een zoete smaak
Golden Delicous – Handappel met een zoete smaak
Granny Smit – Handappel met een zure smaak
 
Mijn favoriete appels om mee te bakken zijn de goudreinet (perfect voor appel beignets en appelflappen) en de elstar of jonagold, die ik eigenlijk in mijn overige baksels met appel gebruik.
 

Fruit zakt naar de bodem

Een van de meest vervelende dingen bij het bakken van bijvoorbeeld een cake, vind ik de zakkende stukjes fruit. Niet alleen voor fruit is deze tip erg handig, maar ook voor chocolade stukjes of noten gebruik ik hem standaard. Het zorgt ervoor dat je fruit als het ware meer grip heeft in je beslag. Op een gladde vloer glijd je met gladde schoenen eerder onderuit dan wanneer je grip hebt.
 
Door je fruit te wassen en goed aan de lucht te drogen geeft je een goede voorsprong. Verwijder bij de aardbeien de kroontjes ook pas na het wassen. Wentel de stukjes fruit dan in een eetlepel van je bloem, zodat om ieder stukje fruit een beetje bloem zit. Spatel het daarna volgens je recept door het beslag.
 
Natuurlijk zullen er momenten zijn waarop het niet werkt, het heeft dan ook niet alleen met een bloem laagje te maken. De dikte van je beslag heeft ook invloed.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.