Meten met Amerikaanse maten
Zoals jullie vast wel zien, komen er redelijk wat op Amerikaanse gebaseerde recepten online op mijn blog. Het omrekenen van die recepten is niet altijd even makkelijk. Dit keer dan ook geen recept, maar wil ik wat meer vertellen over cups, spoons en Fahrenheit. Handige middeltjes om je bakken wat makkelijker te maken, wanneer je op bijvoorbeeld Pinterest een Amerikaans recept tegen komt!
Eetlepels en theelepels
Net als in Nederlandse recepten spreken ze in Amerika ook over eetlepels en theelepels. Echter gebruik je in het bakken niet zomaar een lepel uit je keukenla. Er zit namelijk aan die lepel ook een maat verbonden. Zo is een eetlepel 15 ml/gram en een theelepel 5 ml/gram. Handig voor het bakken is dan ook een setje met lepels die je in de kookwinkels kunt kopen. Hieraan zit standaard een eetlepel en een theelepel, maar vaak ook een halve eetlepel, theelepel en een kwart.
Cups? Ounces? Sticks?
Zelf vind ik het heerlijk om Amerikaanse recepten te bakken, het hebben van een set met cups is dan ook ideaal. Voor HandmadeHelen noteer ik de grammen nadat ik het met mijn cups aan het afwegen ben. Het kan namelijk behoorlijk afschrikken wanneer je niet zoveel bakt, het was voor mij in ieder geval in het verleden een reden om zo’n recept links te laten liggen. Om het iets toegankelijker te maken deel ik graag mijn recepten in grammen met jullie. Om jullie nog meer te helpen om zelf ook aan de slag te gaan met Amerikaanse recept, hier alvast een overzicht met bak gerelateerde ingrediënten.
In Amerika lees je veel over sticks wanneer ze boter afmeten. 1 stick boter staat gelijk aan een halve cup of 115 gram. Wanneer ze dus van een halve stick spreken, deel je dit door de helft en bij 2 sticks, verdubbel je het aantal. Een aantal eetlepels boter is ook iets wat je vaak in Amerikaanse recepten terug ziet, 1 el boter is 15 gram.
In Amerika meten ze ook veel met ounces. 1 ounce (oz.) staat gelijk aan 28,4 gram. Het uitrekenen van ounces word hij het weten van 1 oz. dus al veel makkelijker. Wanneer een recept zou vragen om 10 oz. chocolade, maak je simpel het sommetje 10x 28,4, waardoor je op 284 gram uitkomt.
Pounds (lb,) kun je vaak ook afwegen met een digitale weegschaal, maar 1 pound is 453,6 gram.
Klein overzicht cups en grammen
- Basterdsuiker los: 1 cup is 180 gram
- Basterdsuiker aangedrukt: 1 cup is 225 gram
- Bloem en meel: 1 cup is 130 gram
- Boter: 1 cup is 225 gram
- Cacao: 1 cup is 110 gram
- Chocolade (chips): 1 cup is 175 gram
- Crème fraiche: 1 cup is 225 gram
- Havermout: 1 cup is 90 gram
- Honing/Agave: 1 cup is 300 gram
- Gemalen noten: 1 cup is 100 gram
- Griekse yoghurt: 1 cup is 280 gram
- Karnemelk: 1 cup is 240 ml
- Kokosmeel: 1 cup is 115 gram
- Kristal suiker: 1 cup is 200 gram
- Kokosbloesem suiker: 1 cup is 150 gram
- Kokosolie: 1 cup is 200 gram
- Maizena: 1 cup is 125 gram
- Olie: 1 cup is 200 gram
- Pindakaas (glad): 1 cup is 250 gram
- Poedersuiker: 1 cup is 125 gram
- Ricotta: 1 cup is 250 gram
- Tapioca (zet)meel: 1 cup is 125 gram
- Water/vocht: 1 cup is 240 ml
- Yoghurt: 1 cup is 250 gram
- Zure room: 1 cup is 225 gram
Fahrenheit vs Celsius
Wij bakken in Nederland met Celsius, in Amerika houden ze Fahrenheit aan. Dit handige overzichtje helpt mij altijd erg goed bij recepten die in de oven moeten. Natuurlijk is iedere oven anders, mijn oven stel ik bijvoorbeeld altijd 5 graden hoger in, omdat ik merk dat hij dan op de goede temperatuur zit. Wil je weten hoe warm jou oven is? Probeer dit dan eens te testen met een externe thermometer die je buiten je oven plaatst en de warmte aan de binnenkant meet.
Fahrenheit | Celsius |
200 graden Fahrenheit | 90 graden Celsius |
225 graden Fahrenheit | 110 graden Celsius |
250 graden Fahrenheit | 130 graden Celsius |
275 graden Fahrenheit | 140 graden Celsius |
300 graden Fahrenheit | 150 graden Celsius |
325 graden Fahrenheit | 165 graden Celsius |
350 graden Fahrenheit | 175 graden Celsius |
375 graden Fahrenheit | 190 graden Celsius |
400 graden Fahrenheit | 200 graden Celsius |
425 graden Fahrenheit | 220 graden Celsius |
450 graden Fahrenheit | 230 graden Celsius |
475 graden Fahrenheit | 245 graden Celsius |
Bakpannen in inches en centimeters
Om het iets makkelijker te maken deel ik met jullie het overzicht wat ik vond op de site van Joy of Baking. Goed om te weten is dat 1 inch, 2,54 cm is. Iedere bakvorm heeft een andere inhoud. Door in onderstaand overzicht de maten van jou pan te vergelijken met de rest, kun je bijvoorbeeld het zelfde recept prima in een vierkante vorm bakken in plaats van een springvorm.
De inhoud van je bakvorm kan je zelf ook goed meten, door deze te vullen met water. Het aantal ml wat je hierbij gebruikt is dan je inhoud van je bakvorm.
Bakpan in inch | Inhoud in cups | Bakpan in cm | Inhoud in ml |
---|---|---|---|
Round | Rond | ||
6 x 2 inches | 4 cups | 15 x 5 cm | 948 ml |
8 x 1 1/2 inches | 4 cups | 20 x 4 cm | 948 ml |
8 x 2 inches | 6 cups | 20 x 5 cm | 1.4 liter |
9 x 1 1/2 inches | 6 cups | 23 x 4 cm | 1.4 liter |
9 x 2 inches | 8 cups | 23 x 5 cm | 1.9 liter |
10 x 2 inches | 11 cups | 25 x 5 cm | 2.6 liter |
Springform | Springvorm | ||
9 x 2 1/2 inches | 10 cups | 23 x 6 cm | 2.4 liter |
9 x 3 inches | 12 cups | 23 x 8 cm | 2.8 liter |
10 x 2 1/2 inches | 12 cups | 25 x 6 cm | 2.8 liter |
Bundt | Tulband | ||
8 x 3 inches | 9 cups | 20 x 8 cm | 2.1 liter |
9 x 3 inches | 12 cups | 23 x 8 cm | 2.8 liter |
10 x 4 inches | 16 cups | 25 x 10 cm | 3.8 liter |
Square | Vierkant | ||
8 x 8 x 1 1/2 inches | 6 cups | 20 x 20 x 4 cm | 1.4 liter |
8 x 8 x 2 inches | 8 cups | 20 x 20 x 5 cm | 1.9 liter |
9 x 9 x 1 1/2 inches | 8 cups | 23 x 23 x 4 cm | 1.9 liter |
9 x 9 x 2 inches | 10 cups | 23 x 23 x 5 cm | 2.4 liter |
10 x 10 x 2 inches | 12 cups | 25 x 25 x 5 cm | 2.8 liter |
Rectangular | Rechthoek | ||
11 x 7 x 2 inches | 6 cups | 28 x 18 x 5 cm | 1.4 liter |
13 x 9 x 2 inches | 14 cups | 33 x 23 x 5 cm | 3.3 liter |
Loaf | Cakevorm | ||
8 x 4 x 2.5 in | 4 cups | 20 x 10 x 6 cm | 948 ml |
8.5 x 4.5 x 2.5 in | 6 cups | 21 x 11 x 6 cm | 1.4 liter |
9 x 5 x 3 in | 8 cups | 23 x 13 x 8 cm | 1.9 liter |
4 Responses to “Meten met Amerikaanse maten”
heel erg handig dit! Ik kom ook altijd leuke recepten tegen op Amerikaanse blogs, en voordat ik er dan mee aan de slag kan zit ik eerst ruim een uur te worstelen met de maten, dus ik vind het erg fijn dat je alles zo overzichtelijk bij elkaar hebt gezet. Bedankt!
Geen dank! Bakken moet leuk zijn, dus als een overzicht het makkelijker maakt om nieuwe recepten te proberen is dat alleen maar goed!
Hi Helen
I live in Canada, so this is valuable information- albeit vice versa 😉 I wondered what a mespunt + a snuf were? Another question I have is…What is basterd suiker? (wit en bruin? what is its texture?) I looked on the web and got inconclusive information. Thanks!
Hi Jen,
A snufje or mespunt is the same as a pinch.
I believe that basterdsuiker is something they dont have in Canada or the US.. Just like we don’t have access to moscovado sugar. Basterdsuiker come in white, light brown and dark brown and attracts moisture because it’s boiled caster sugar with added glucose and fructose. They also added caramel or molasses to darken the sugar for light brown and dark brown. Even though moscovado and basterdsuiker seem to have the same moist texture, it doesn’t always work to substitute one for another.. but it could be worth a try!