Pompoenpuree
In de herfst vind ik het heerlijk om pompoensoep te maken, meestal neem ik hier flespompoen voor maar kijk ik altijd naar die oranje ‘echte’ pompoenen. Je weet wel, die klassieke pompoen die waarschijnlijk het eerst in je op komt wanneer je denkt aan een pompoen.
Toen ik pas Haikido pompoenen zag liggen, heb ik er een aantal mee genomen. Niet alleen voor de soep, maar ik wilde er ook graag mee bakken. Het idee ligt al jaren, maar nooit heb ik de eerste stap durven zetten. Dit jaar moest het er maar eens van komen. Een basis voor de meeste baksels is pompoenpuree. In Amerika verkopen ze dit in blikjes en wanneer je goed zoekt kun je dat in Nederland ook vinden. Maar veel makkelijker is het om je eigen pompoenpuree te maken!
Wat heb je nodig:
Voor zo’n 500 gram pompoenpuree
– 1 kg haikido pompoen
– Ongeveer 10 el water
– Keukenmachine om je pompoen tot puree te draaien
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg een bakpapiertje op de bakplaat. Snij dan de pompoen in kwarten en verwijder alle pitten en strengen die hier aan vast zitten.
Leg de stukken pompoen op de bakplaat en schuif deze in de oven. Laat de pompoen in zon 40 minuten garen, tot je er met een vork gemakkelijk en zonder weerstand in kunt prikken. Laat de pompoen dan wat afkoelen voor je hem schilt.
De geschilde pompoen stukken kunnen dan worden gepureerd in een keukenmachine. Voeg hier 3 el water aan toe en laat het draaien tot een mooie puree. Hoe droger je pompoen hoe meer water je zilt moeten toevoegen voor een gladde pompoenpuree. Mijn pompoen had 11 eetlepels nodig, maar dit verschilt per pompoen. De textuur moet lijken op aardappelpuree, glad en zonder stukjes.
Eenmaal gepureerd kun je er heerlijke dingen mee doen, als vervanger van aardappels in een stamppot, gebruiken in een cake, of maak er heerlijke koekjes mee. Bewaar de puree maximaal 3 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje. De puree kun je goed invriezen trouwens. Zelf doe ik dit in porties voor recepten, zodat ik er niet teveel uit haal.