It’s a boy! Chocolate chip cupcakes

Nadat ik twee jaar geleden al voor de toen pasgeboren Fleur ‘it’s a girl’ mini cupcakes bakte, werd ik dit jaar gevraagd om nogmaals mini cupcakes te bakken, maar ze dan aan te passen voor een jongetje. Fleur zou namelijk een neefje krijgen! Om de geboorte van de inmiddels al een maand oude Luc feestelijk te vieren wilden de nieuwe ouders graag trakteren op deze schattige mini chocolate chip cupcakes!

De meisjes cupcakes met toef maakte ik destijds met een roze gekleurde frambozen botercrème. Omdat een blauwe toef niet zo heel aantrekkelijk staat besloten we deze wit te houden. Het werden dan ook chocolate chip mini cupcakes met een vanille toef, een klein sterretje met zijn naam en wat blauw/wit musketzaad omdat echte muisjes het volledig uit evenwicht halen. 

Its a boy cupcakes

Wat heb je nodig:

Voor zo’n 30 mini cupcakes
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 125 gram fijne suiker
– 5 gram bakpoeder
– 125 gram bloem
– 2 eieren maat L
– 30 ml melk
– 75 gram chocolade stukjes
Voor de decoratie
– 150 gram fondant in de gewenste kleur en uitsteker
– Stift met eetbare inkt (food stift)
– Musketzaad 
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de fondant sterren (of vorm naar keuze). Dit moet namelijk minimaal een nacht drogen voor je er voorzichtig op kunt schrijven met een eetbare stift. Maak altijd wat extra figuurtjes, omdat het nog wel voor komt dat je wat breekt. Daarbij is het natuurlijk zonde als je uiteindelijk figuurtjes te kort komt.
 
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en weeg alvast je ingrediënten af. Mix de boter luchtig en voeg beetje bij beetje steeds wat suiker toe. Op die manier blijft je boter luchtiger dan wanneer je dit in één keer doet. Voeg dan een voor een het ei toe en mix tot dit goed is opgenomen. Meng de bakpoeder met het bloem en roer dit goed door. Voeg dan in twee gedeelten de bloem erdoor en mix dit even kort tot het egaal gemengd is. Voeg de melk toe en mix het geheel weer tot een egaal mengsel. Meng met de hand ongeveer 65 gram door het beslag. Hou wat stukjes chocolade achter om later boven in de cupcakes te duwen, zodat je dit ook goed kunt zien na het bakken. Bak de mini cupakes zo’n 15 tot 18 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker er schoon uit komt.
 
Bereid dan een half recept Swiss meringue botercrème, zoals aangegeven in het bericht wat ik in de ingrediëntenlijst heb gelinkt. Een half recept is genoeg voor het aantal cupcakes, met het is eigenlijk veel makkelijker om het hele recept te maken en alles wat je over hebt in te vriezen in een zakje of bakje voor een volgende keer. Even goed doorkloppen met je handmixer na het ontdooien en de botercrème is perfect.
 
Spuit met een stervorming mondje (ik nam mijn wilton 1M, een kleinere kan ook) een klein toefje en verdeel hier wat musketzaad over heen. Zet het vormpje met de naam in de toef en uitdelen maar!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.