Alles over slagroom

Slagroom, een heerlijk luchtig goedje wat je op veel manieren kunt gebruiken. Als basis voor een dessert, gemengd met wat jam of chocopasta voor een smaakje, of gezoet met suiker en/of wat vanille. Geen wonder dan ook, dat er soms best wat vragen zijn over het gebruik van slagroom, het opkloppen hiervan en wat je er nu precies mee kunt doen. Tijd voor een informatief artikel, alles over slagroom!
Alles over slagroom | HandmadeHelen
 

Wat is slagroom en waar gebruik je het voor

Slagroom wordt gemaakt van dunne room, die op de volle melk zit en hier af gehaald wordt. In Nederland is het wettelijk verplicht dat producten die als slagroom worden verkocht, minstens 30% vet bevatten. Let goed op in het schap wanneer je slagroom wil kopen, vaak staat er naast de slagroom ook een ‘room’ variant. Deze variant bevat minder vet en kan dus ook niet worden opgeklopt zoals een room met een hoger vet percentage. Over het algemeen variëren de verschillende soorten en merken zo tussen de 30% en 40% vet. Waarbij de supermarkten vaak 30%/35% verkopen. Hoe vetter de room, hoe makkelijker je dit kunt opkloppen. Ongeklopte room is ongezoet en kun je naar eigen voorkeur zoeten.
 
Slagroom kan op vele manieren worden gebruikt. Zo kun je het dus opkloppen in diverse diktes. In de meeste gevallen klop je de slagroom tot stevige pieken voor bijvoorbeeld op de koffie of om een taart te decoreren. Lobbige of half geslagen room (yoghurt dikte) gebruik je vaak voor ijsbavaroisse en kwarktaart. Ongeklopte slagroom kun je gebruiken in roomsausen of voor ganache.
 
 

Soorten slagroom

In Nederland kennen we diverse soorten slagroom. Het grootste verschil bestaat er in ongeklopte en geklopte slagroom. Zo is er de spuitbus met slagroom, die d.m.v. gas de slagroom geslagen uit het tuitje laat komen. Handig voor een snelle toef slagroom op een gebakje of om kniepertjes te vullen. Ook hier zit verschil in het vetpercentage. Op de foto hieronder zie je een geslagen room, deze bevat slechts 20% vet en zakte binnen een halve minuut na het spuiten van de toef al in. Dat wetende verklapt het ongetwijfeld welk schoteltje bij welk slagroom product hoort.. Deze bussen moet je eerst goed koelen voor gebruik, dus ook de bussen die niet in het koelschappen staan. Tegenwoordig kun je in de koelschappen ook een geklopte variant in bekers vinden. Deze slagroom is alvast opgeklopt en bevat gelatine om de slagroom stevig te houden.
 
Ongeslagen slagroom is er ook in diverse varianten, zo zijn er de bekertjes en pakjes vanuit de koeling. Deze zijn vers en dus ook minder lang houdbaar. Buiten de koeling vind je vaak pakjes houdbare slagroom. Hoewel dit niet op alle verpakkingen vermeld staat, moeten ook deze varianten gekoeld worden geklopt. Deze variant heb ik zelf altijd in huis.
Alles over slagroom | HandmadeHelen

Kloppen? Zo doe je dat

Slagroom kloppen kan op diverse manieren, maar lukt alleen met koude slagroom. Hoewel het ook buiten de koeling als houdbare slagroom wordt verkocht, werkt het pas echt wanneer je het eerst hebt laten koelen. Als richtlijn hou ik zelf 24 uur aan, dit zag ik vroeger eens op een verpakking staan en is een goed te onthouden. Het bestaat voor een groot deel uit vet, wat pas mee wil werken zodra het koud genoeg is. Laat de slagroom dan ook echt tot het moment van kloppen in de koelkast.
 
De snelste manier van opkloppen is met een handmixer of de keukenrobot met de gardes. Met de hand kloppen kan natuurlijk ook, al ben je dan wel iets langer bezig. Let er wel op dat je kom niet te warm is. Je kunt er ook voor kiezen om je kom even in de koeling te zetten voor je de slagroom gaat kloppen.
 
De ongeklopte slagroom die je koopt is ongezoet, de slagroom kun je naar eigen smaak zoeten. Ik hou hier zelf één eetlepel fijne kristalsuiker op 100 ml slagroom aan. Wanneer je de suiker halverwege het kloppen toevoegt, wordt slagroom wat luchtiger. Wanneer je koude slagroom in een afgesloten potje doet en hard gaat schudden, kun je ook op die manier de slagroom opkloppen.
 
Klop de slagroom niet te ver, het veranderd dan in een boterachtige substantie die niet meer terug te draaien is. Toch moet je voor een stevige slagroom wel wat lef hebben. Hoe steviger het wordt, hoe (licht) geler de kleur wordt. Zodra je iets kleurverandering ziet moet je stoppen, het zou zonde zijn als je slagroom veranderd in boter.  Klop je de slagroom niet ver genoeg? Dan zakt hij sneller uit en houdt het minder goed zijn vorm.
Slagroomtaart | HandmadeHelen

Hoe zorg je dat het stevig genoeg blijft?

Op mijn blog heb ik diverse recepten met slagroom staan, waarbij ik geen extra producten als klopfix gebruik om het stevig te houden. Bijvoorbeeld de slagroomtaart zoals deze hierboven is afgebeeld. De toefjes slagroom waren de volgende dag nog stijf, doordat deze goed was opgeklopt met een beetje extra suiker.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
 
Wat kun je doen:
– Slagroom met een hoger vetpercentage: hoe hoger het vetpercentage, hoe beter de lucht in de geklopte slagroom behouden blijft.
– Klopfix: dit is een slagroomversteviger in de vorm van een poeder wat je aan de slagroom toevoegt. Het geeft extra stevigheid, waardoor je slagroom op een taart beter in vorm blijft.
– Gelatine: het klinkt wat gek, aangezien gelatine verwarmt moet worden. Laat de gelatine weken in koud water en verwarm deze kort tot het gesmolten is. Klop de slagroom lobbig en voeg de iets afgekoelde gesmolten gelatine langzaam toe, terwijl je blijft kloppen. Hoeveelheid die aan te raden is, is 1 blaadje (1,5 gram) gelatine op 100 ml slagroom.
– Mascarpone: kan ook worden gebruikt om de slagroom wat extra stevigheid te geven. Het recept hiervoor heb ik al eens gedeeld, namelijk aangevette slagroom. Door de vetheid van de mascarpone blijft de slagroom steviger.
– Extra suiker: tijdens het kloppen van slagroom wil ik nog wel eens een beetje extra suiker toevoegen, dit helpt bij het kloppen en houdt ook de lucht goed vast.
 
 

Even kort op een rij

– Bewaar de slagroom tot het moment van kloppen in de koelkast.
– Houdbare slagroom buiten de koeling in de winkels kun je pas opkloppen wanneer dit goed gekoeld wordt.
– Check af en toe of de slagroom niet te ver geklopt is. Wanneer je pieken stevig overeind blijven staan is het goed.
– Smaakjes toevoegen aan slagroom is erg lekker, maar pas hier echter wel mee op. Wanneer je vloeibare smaakjes toevoegt, zoals een likeur of sap verander je de samenstelling van de slagroom. Doe dit op het eind, zodat het wel luchtig is. Smaakjes in de vorm van pasta’s, jams of curds kun je achteraf goed met de hand door mengen.
Print Friendly, PDF & Email
19 Responses to “Alles over slagroom”
  1. Kim says:
    • HandmadeHelen says:
  2. Marielle says:
  3. Marielle says:
    • HandmadeHelen says:
  4. Charlotte says:
    • HandmadeHelen says:
    • mevr Keur says:
  5. Astrid says:
    • HandmadeHelen says:
    • henriet says:
  6. Frieda says:
    • HandmadeHelen says:
    • D. says:
  7. Tineke Hesper says:
  8. D... says:
    • HandmadeHelen says:
  9. Heleen euwe says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.