Sinds ik wat vaker meel en bloem meeneem uit de Duitse supermarkten, heb ik standaard spelt en roggemeel in huis. Ideaal om mee te bakken, zo bak ik regelmatig een
ontbijtkoek met roggemeel of maak ik
spelt crackers. In het eerste boek van Robèrt van Beckhoven,
meesterlijk brood, staat een recept voor ‘sportbroodjes’ die hij maakt van spelt en rogge. Samen met wat zaden en noten op de bovenkant, is dit een prima broodje!
Het originele recept voor deze rogge spelt broodjes vraagt om speltmeel in plaats van bloem, wat ik zelf heb gebruikt. De eerste twee keren werden mijn broodjes na goed kneden en goed rijzen, niet zo luchtig als ik graag had gezien. Door de speltmeel te vervangen door speltbloem kreeg ik wel het gewenste effect. Ook gebruikte Robèrt sojavlokken, deze heb ik niet dus heb ik weggelaten.
Wat heb je nodig:
– 250 gram roggemeel
– 250 gram speltbloem
– 320 ml melk (het kan altijd zijn dat je iets meer of minder moet toevoegen)
– 7 gram droge gist
– 7 gram rietsuiker
– 6 gram zout
– 130 gram gemengde zaden en pitten (ik nam pompoen-, zonnebloempitten, sesamzaadjes en havervlokken)e
Bereidingswijze
Bij het bakken van brood vind ik het altijd fijn om van te voren alles af te wegen en op kamertemperatuur te laten staan. Meng dan de roggemeel en speltbloem in de kom en meng het zout erdoor. Voeg dan de suiker en gist toe en roer deze er vervolgens ook goed doorheen. Dan mag de melk erbij, laat dit in de keukenrobot kneden tot een soepel deeg, waar je een vliesje van kunt maken. Door een stukje deeg tussen je vingers te nemen en hier een dun vliesje in te kunnen maken, kun je zien of je deeg goed genoeg gekneed is. Bij mij duurde dit zo’n 10 minuten op een medium snelheid. Het kan natuurlijk ook met de hand!
Leg het deeg dan in een licht ingevette en laat het deeg zo’n 30 minuten in een ruimte waar het zo’n 28 graden is. Ik zet het bijv. graag vlakbij de verwarming. Mocht je kamer kouder zijn duurt het rijzen ook wat langer. Bekleed ondertussen alvast een bakplaat met bakpapier, hier gaan de broodjes strak hun 2e rijs op maken voor ze worden afgebakken.
Rijzen
Na de 1e rijs mag het deeg uit de kom en verdeel je dit in 12 gelijke stukken. Bol deze vervolgens netjes op en maak de bovenkantjes wat nat met water. Rol de bovenkantjes door het zadenmengsel en leg de bolletjes in de vorm van twee bloem bloemen (1 bol in het midden, 5 eromheen) tegen elkaar aan.eerst in 2 gelijke stukken. Leg deze bloemen minimaal 15 cm van elkaar af op de bakplaat. Dek het deeg af met een stuk plastic en laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm tijdens de laatste 20 minuten oven voor op 220 graden Celsius.
Robèrt gebruikt de hoge temperatuur van de oven om hem voor te verwarmen, zodat de koude lucht die de oven afkoelt tijdens het openen van de deur, de temperatuur niet teveel beïnvloed. De oven koelt namelijk vrij snel af wanneer je de deur opent om er iets in of uit te halen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, verlaag dan de temperatuur naar 180 graden Celsius en bak de sportbroodjes in ongeveer 25 minuten bruin. Laat ze goed afkoelen voor je ze eet. De rogge spelt broodjes zijn heerlijk met wat boter en een plak kaas.
[bol_product_links block_id=”bol_5622b33965d60_selected-products” products=”9200000028985200″ name=”meesterlijkbrood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Nou, speltmeel is hier ook een probleem in huis, hoor! Met bloem valt nog wel een fatsoenlijk broodje te bakken, maar het meel ervan behoort niet tot mijn favorieten. Wat mijn eigenste Thuisbakker vaak doet is het mengen met patentbloem. Dan lukt het wel. Rogge is natuurlijk ook al zwaar van zichzelf.
Klopt! Rogge en speltmeel zijn beide zwaar, de speltbloem maakt het geheel lichter. De smaak van rogge in dit broodje maakt veel goed, dat dan weer wel.
De tip met patentbloem is zeker een idee!
Hoi, kan het ook een combinatie van speltBLOEM en roggeBLOEM zijn? Ik stel me de vraag waarom er gebruik gemaakt wordt van meel (wat idd. op zich meestal toch leidt tot zwaardere en meer korrelige degen)
Dat kun je zeker eens proberen. Zoals ik in het artikel ook weergeef heb ik zelf gekozen voor bloem en meel, terwijl het originele recept van Robert vraagt om alleen meel.