Swiss meringue botercrème

Eerder was de botercrème op Rudolph van Veen zijn manier mijn favoriet. Boter mixen met banketbakkersroom en voila! Tot ik de stap waagde om eens Swiss meringue botercrème te maken. Hij is zoveel lekkerder en zoveel lichter! Hier thuis willen ze eigenlijk niet anders meer dan deze botercrème.
 
Van mensen die mijn baksels proeven hoorde ik terug dat zij niet het idee hadden dat dit botercrème was. Het idee wat zij hierbij hadden was vaak een zware boterige massa die niet lekker was, terwijl dit luchtig en zoet smaakt. De zoetheid is aan te passen, door wat meer of minder suiker gebruiken en ook zonder kleurstof is hij mooi licht (offwhite) van kleur.

Wat heb je nodig:

– 3 eiwitten maat M
– 160 gram suiker
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– Snufje zout (optioneel)
– 1 tl vanille extract
– Evt. een kleurstof en/of smaakstof
 

Bereidingswijze

Voor de botercréme scheidt je de eieren en gebruik je alleen het eiwit. Zelf gebruik ik ook wel eens eiwitpoeder van Funcakes (je neemt dan 15 gram poeder met 90 ml water), dit ging ook prima! Ik doe dit eigenlijk omdat ik het zonde vind om de dooiers weg te moeten doen. Er is namelijk niet altijd iets waar ik ze voor zou kunnen gebruiken. Ook zijn er flesjes eiwit te vinden in de supermarkt. Wanneer ik ook banketbakkersroom of roomijs op de planning heb gebruik ik wel vers eiwit.
 
Voeg eventueel een klein snufje zout bij de eiwitten en roer dit los. Zet dan een pan met een laag water op het vuur waar een kom op kan hangen voor een waterbad. Zelf pak ik hier de kom van mijn staande mixer voor, omdat ik deze straks ook gebruik om het verder te kloppen. Verwarm de eiwitten au bain marie, terwijl je de eiwitten los roert. Nu is het verhitten met eiwitpoeder normaal gesproken niet nodig, maar om deze botercrème te maken is het een essentiële stap! Het lost namelijk de suiker op in je eiwit, waardoor je geen korrels overhoudt.
 
Blijf vanaf het begin roeren en voeg de suiker aan het eiwit toe. Door het verhitten lost de suiker op in het eiwit, waardoor je straks een klontjes vrije massa hebt. De eieren moeten op minimaal 60 graden celsius verhit worden. Nu ben ik in het bezit van een thermometer (via ebay!) maar het kan ook zonder. Wrijf na het toevoegen van de suiker een beetje van het mengsel  tussen twee vingers. Als alles goed opgelost en verhit is geweest voel je de suikerkorrels niet meer en is het een glad geheel. 
 

Mixen 

Wanneer het een glad geheel is, is het tijd om te mixen. Het mengsel is nu warm en moet helemaal afkoelen terwijl het wordt geklopt. Dit kan rustig 10 minuten duren. Een keukenrobot k is dan ook een fijne mixer bij dit werkje! Tijdens het mixen ontstaat de meringue, dit kun je vergelijken met het gewoon opkloppen van eiwitten voor bijvoorbeeld schuimtorentjes, Het mengsel is wit en vormt mooie pieken. Laat dit even staan zodat het op kamertemperatuur kan komen.
swiss

Snijdt de roomboter die op kamertemperatuur is in blokjes en voeg dit bij het afgekoelde eiwitschuim  Ik lees op internet veel verschillende manieren. De een zegt alles er direct bij doen, de ander zegt stukje voor stukje. Zelf heb ik alles er in een keer bij gedaan. Je moet dan alleen flink blijven roeren en niet bang zijn voor het schiften. Het lijkt even mis te gaan in het begin, maar door te blijven mixen komt hij samen. Mocht nu uiteindelijk je botercrème wel gaan schiften neem dan een bak met warm water waar je de kom in zet of verwarm de kom met een föhn. Roer het mengsel goed door waardoor het weer als een egaal mengsel samen komt.

Wanneer dit goed gemixt is voeg je de smaak en/of kleurstof toe en mix je het nog kort. Naast flesjes met smaakstoffen kun je bijvoorbeeld ook instant espresso poeder, hazelnootpasta of speculoospasta nemen.
 
Deze botercrème is goed in te vriezen, zelf doe ik dit altijd in een ziplock zak. Laat dit voor gebruik ontdooien en op kamertemperatuur komen en mix dit nog even goed door tot het een luchtige massa is. Ook kun je eventueel nog wat kleurstof toevoegen op dit moment.
Print Friendly, PDF & Email
63 Responses to “Swiss meringue botercrème”
  1. Astrid says:
    • HandmadeHelen says:
      • Astrid says:
      • HandmadeHelen says:
      • Astrid says:
  2. HandmadeHelen says:
    • Astrid says:
      • HandmadeHelen says:
  3. vieve says:
    • HandmadeHelen says:
      • vieve says:
  4. Cindy says:
    • HandmadeHelen says:
      • Cindy says:
  5. susanne says:
    • HandmadeHelen says:
    • Marjolein says:
  6. Jaimie says:
    • HandmadeHelen says:
    • Kim says:
      • HandmadeHelen says:
  7. Jasmijn says:
    • Jasmijn says:
    • HandmadeHelen says:
  8. Louise says:
    • HandmadeHelen says:
  9. Louise says:
  10. Ana says:
    • HandmadeHelen says:
  11. Jonara says:
    • HandmadeHelen says:
      • Jonara says:
      • Jonara says:
      • HandmadeHelen says:
  12. Simone says:
    • HandmadeHelen says:
  13. Mirjam says:
    • HandmadeHelen says:
  14. Zahra says:
  15. ming says:
    • HandmadeHelen says:
  16. Bianca says:
    • HandmadeHelen says:
  17. Mieke says:
  18. Mieke says:
  19. Aal says:
    • HandmadeHelen says:
  20. Angelique Willems says:
    • HandmadeHelen says:
  21. Nora Van den Berg says:
    • HandmadeHelen says:
  22. Michje says:
    • HandmadeHelen says:
  23. Rowena says:
  24. Marieke says:
    • HandmadeHelen says:
  25. Petra says:
    • HandmadeHelen says:
    • Janet says:
      • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.