Swiss meringue botercrème
Eerder was de botercrème op Rudolph van Veen zijn manier mijn favoriet. Boter mixen met banketbakkersroom en voila! Tot ik de stap waagde om eens Swiss meringue botercrème te maken. Hij is zoveel lekkerder en zoveel lichter! Hier thuis willen ze eigenlijk niet anders meer dan deze botercrème.
Van mensen die mijn baksels proeven hoorde ik terug dat zij niet het idee hadden dat dit botercrème was. Het idee wat zij hierbij hadden was vaak een zware boterige massa die niet lekker was, terwijl dit luchtig en zoet smaakt. De zoetheid is aan te passen, door wat meer of minder suiker gebruiken en ook zonder kleurstof is hij mooi licht (offwhite) van kleur.
Wat heb je nodig:
– 3 eiwitten maat M
– 160 gram suiker
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– Snufje zout (optioneel)
– 160 gram suiker
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– Snufje zout (optioneel)
– 1 tl vanille extract
– Evt. een kleurstof en/of smaakstof
– Evt. een kleurstof en/of smaakstof
Bereidingswijze
Voor de botercréme scheidt je de eieren en gebruik je alleen het eiwit. Zelf gebruik ik ook wel eens eiwitpoeder van Funcakes (je neemt dan 15 gram poeder met 90 ml water), dit ging ook prima! Ik doe dit eigenlijk omdat ik het zonde vind om de dooiers weg te moeten doen. Er is namelijk niet altijd iets waar ik ze voor zou kunnen gebruiken. Ook zijn er flesjes eiwit te vinden in de supermarkt. Wanneer ik ook banketbakkersroom of roomijs op de planning heb gebruik ik wel vers eiwit.
Voeg eventueel een klein snufje zout bij de eiwitten en roer dit los. Zet dan een pan met een laag water op het vuur waar een kom op kan hangen voor een waterbad. Zelf pak ik hier de kom van mijn staande mixer voor, omdat ik deze straks ook gebruik om het verder te kloppen. Verwarm de eiwitten au bain marie, terwijl je de eiwitten los roert. Nu is het verhitten met eiwitpoeder normaal gesproken niet nodig, maar om deze botercrème te maken is het een essentiële stap! Het lost namelijk de suiker op in je eiwit, waardoor je geen korrels overhoudt.
Blijf vanaf het begin roeren en voeg de suiker aan het eiwit toe. Door het verhitten lost de suiker op in het eiwit, waardoor je straks een klontjes vrije massa hebt. De eieren moeten op minimaal 60 graden celsius verhit worden. Nu ben ik in het bezit van een thermometer (via ebay!) maar het kan ook zonder. Wrijf na het toevoegen van de suiker een beetje van het mengsel tussen twee vingers. Als alles goed opgelost en verhit is geweest voel je de suikerkorrels niet meer en is het een glad geheel.
Mixen
Wanneer het een glad geheel is, is het tijd om te mixen. Het mengsel is nu warm en moet helemaal afkoelen terwijl het wordt geklopt. Dit kan rustig 10 minuten duren. Een keukenrobot k is dan ook een fijne mixer bij dit werkje! Tijdens het mixen ontstaat de meringue, dit kun je vergelijken met het gewoon opkloppen van eiwitten voor bijvoorbeeld schuimtorentjes, Het mengsel is wit en vormt mooie pieken. Laat dit even staan zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Snijdt de roomboter die op kamertemperatuur is in blokjes en voeg dit bij het afgekoelde eiwitschuim Ik lees op internet veel verschillende manieren. De een zegt alles er direct bij doen, de ander zegt stukje voor stukje. Zelf heb ik alles er in een keer bij gedaan. Je moet dan alleen flink blijven roeren en niet bang zijn voor het schiften. Het lijkt even mis te gaan in het begin, maar door te blijven mixen komt hij samen. Mocht nu uiteindelijk je botercrème wel gaan schiften neem dan een bak met warm water waar je de kom in zet of verwarm de kom met een föhn. Roer het mengsel goed door waardoor het weer als een egaal mengsel samen komt.
Wanneer dit goed gemixt is voeg je de smaak en/of kleurstof toe en mix je het nog kort. Naast flesjes met smaakstoffen kun je bijvoorbeeld ook instant espresso poeder, hazelnootpasta of speculoospasta nemen.
Deze botercrème is goed in te vriezen, zelf doe ik dit altijd in een ziplock zak. Laat dit voor gebruik ontdooien en op kamertemperatuur komen en mix dit nog even goed door tot het een luchtige massa is. Ook kun je eventueel nog wat kleurstof toevoegen op dit moment.
63 Responses to “Swiss meringue botercrème”
Hallo,
Ik maak ook altijd de Swiss meringue creme, deze vind ik erg lekker.
Ik zie wel de laatste paar keren dat ik kleine vlokjes in de meringue heb tijdens het mixen, voordat de boter erbij gaat.
Ik vraag me af of dit normaal is, of jij dat ook hebt en hoe dit kan?
Ik roer de eiwitten los en doe er dan de suiker bij, daarna op een pannetje verwarmen naar 70 graden ( tegen mij werd gezegd verwarmen tot 70 graden ) ik giet het daarna in de mengkom en mix tot het stijf is en afgekoeld, maar zie dus de vlokjes in de meringue en snap er niets van.
Misschien kun jij me helpen wat ik verkeerd doe.
Trouwens nadat ik de boter erbij hebt gemixt is deze creme nog steeds onwijs lekker en zacht en romig ( proef geen klontjes )
Ik zou toch graag die kleine vlokjes uit de meringue willen zien 🙂
Groetjes Astrid.
Hoi Astrid,
Zelf heb ik nog nooit vlokken gezien in mijn eiwitten. Het zou goed kunnen dat je eiwit te warm worden en daardoor vlokjes vormen. Roer je tijdens het verwarmen ook met een garde door het eiwit en suiker mengsel? Door het verdeel je de warmte beter waardoor het eiwit op een gelijke manier verhit en de suiker makkelijker oplost.
Ben benieuwd of dit je helpt!
hallo,
Ja ik gebruik ook een garde en roer constant totdat ik de 70 graden heb bereikt, toch de kleine vlokjes, erg vreemd..het lijkt me dan toch te warm worden.
Ik ben benieuwd of 60 graden ook warm genoeg is om de salmonella bacterie te doden.
Na je vraag ben ik nog eens op onderzoek gegaan. Eiwit stolt boven de 60 graden (wat de vlokken veroorzaakt) en salmonella schijnt bij 55 graden Celsius onschadelijk gemaakt te zijn.
Je zou natuurlijk ook eiwitpoeder kunnen gebruiken mocht je bang zijn voor salmonella, gezien de kleine marge.
Bedankt voor je reactie,
Gebruik je zelf ook verse eiwitten?
Ik ga de eerstvolgende keer proberen de temperatuur lager an te houden als 70 graden, en probeer dan 65 graden.. kijken of ik er dan nog last van heb 🙂
Groetjes.
Ik gebruik zelf verse eiwitten. Eiwitpoeder gebruik ik wanneer ik grote hoeveelheden moet maken en geen doel heb voor de eidooiers.
Ben erg benieuwd hoe je volgende poging verloopt, succes in ieder geval!
Bedankt!
zelf verwarm je de verse eiwitten dus ook tot 60 graden? dat is dus idd veilig genoeg voor de salmonella bacterie te doden.
Ik moet voor het weekend weer creme maken, dus ik ben benieuwd 🙂
Klopt!
Succes!
wauw! fijne beschrijving! Als 13 jarige kon ik dit makkelijk maken zonder hulp. Hoop dat het ook in de smaakt valt bij mijn klasgenootjes,
Wat fijn om te horen Vieve! Viel het in de smaak?
ja iedereen vond het lekker!
Ik had er 2 eetlepels chocolade pasta ingedaan, was ook heel lekker!
Goedemorgen,
Dit lijkt mij een geweldig recept!
Ik neem aan dat ik het ook voor tussen laagjes taart kan gebruiken?
En om de taart een mooie witte rand te geven?
Wil graag een regenboogtaart maken en met de witte kleur van de meringue komen de kleuren dan geweldig uit.
Ik hoor het graag.
Groetjes, Cindy
Hoi Cindy,
Dat kan heel goed met deze botercreme. Succes met bakken!
Super, eerst even de feestdagen door.
Mooi project voor 2016.
Gezellige dagen!
Een paar keer geprobeerd maar het schift steeds wanneer ik de boter toevoeg. Ik heb geprobeerd de kom weer op te warmen maar dan wordt het een dunne bedoening. . Wat doe ik verkeerd??
Ik laat het goed afkoelen. Kan te lang kloppen ook schiften veroorzaken?
Hoi Susanne,
Vanaf hier is het moeilijk te zien wat er precies mis gaat. Is je boter op kamer temperatuur? Hoelang laat je het mixen wanneer de boter erbij gaat en je het hebt verwarmd?
Je moet langer kloppen, dan komt hij weer uit de schift
Ik moet zeggen ik verwarm het helemaal niet met de eiwitpoeder omdat dat niet nodig is, ik vermeng de eiwitpoeder met poedersuiker dan voeg ik water toe en zet het meteen in de standmixer. Dat scheelt een stap. Dan hoeft het ook niet af te koelen en ook minder problemen met schiften. Scheelt een hoop tijd. Voor de poedersuiker gebruik ik voor dit recept wel wat minder omdat ik hem niet te zoet wil hebben. Ik gebruik zo’n 130 gram op 2 eiwitten en 250 gram boter. Hij lukt altijd perfect en is de lekkerste botercreme maar dat is persoonlijke smaak.
Dat klopt! Poedersuiker lost makkelijker op inderdaad. De rauwe eiwit moet wel worden verwarmd, eiwitpoeder hoeft niet. Al raad ik het wel aan wanneer je kristalsuiker gebruikt. Die lost anders niet op waardoor er korrels in je eiwit en botercreme komen.
Hoi Jamie, waar kun je eiwitpoeder kopen? Groetjes Kim
Eiwit poeder kun je van bijvoorbeeld het merk funcakes kopen bij winkels waar ze taart spullen verkopen.
Kan ik ook Bakkerswinkel (poedersuiker) gebruiken ipv kristalsuiker?
Bakkersuiker bedoel ik natuurlijk
Hoi Jasmijn,
Dat moet zeker kunnen, al heb ik dat zelf nog nooit gedaan.
Hoi, geweldog recept!
Ik had alleen een vraagje, zou je om het afkoelen van de eiwitten met suiker te versnellen de bak in koud water kunnen zetten? Of is dat niet goed?
Gr. Louise
Hi Louise. Het eiwit koelt af terwijl je het opklopt. Dit duurt wel even namelijk. Je vanille zou ik toevoegen nadat de boter er bij zit.
En nog een vraagje: ik wil er graag vanille aroma bij doen, maakt het uit wanneer ik dat erbij doe? Bv voordat de boter erbij gaat ofzo?
Groetjes
Hallo,
Welk eiwitpoeder gebruik je?
Groetjes
Hoi Ana, ik gebruik het eiwitpoeder van funcakes. Eiwitpoeder wat bij taartdecoratie en kookwinkel verkocht wordt is geschikt voor. Het eiwitpoeder wat bijvoorbeeld door sporters gebruikt wordt niet.
Goedenavond,
250 gram roomboter op kamertemperatuur? ongezouten roomboter of gezouten?
heel erg bedankt.
Ongezouten! Al mijn recepten zijn met ongezouten boter zodat je dit zelf kan toevoegen waar nodig.
Dankje wel Helen. Ga morgen proberen.
Goedenavond Helen,
Botercreme prima gelukt maar heel erg luchtig. Wat moet ik volgende x extra bij doen om hem iets steviger te krijgen? Nogmaals heel erg bedankt.
Door de luchtigheid is dit mijn favoriete botercreme!
Je zou iets meer boter kunnen toevoegen (zo’n 50 gram), hij wordt dan wat steviger.
Hoi helen.
Weet jij misschien of je er ook een taart mee kunt afsmeren en dan bekleden met fondant.
Gaat de fondant dan niet smelten?
Want im denk nml wel.
Groetjes simone
Hoi!
Jahoor dat gaat erg goed met deze botercreme. Een aantal jaar terug zelfs deze bruidstaart afgesmeerd hiermee en daarna met fondant bekleed.
Kun je enige indicatie geven hoeveel je nodig hebt om twee taarten af te smeren en zeook beide van een laag vulling te voorzien?
Hi Mirjam, dat ligt helemaal aan de grootte van je taart en hoeveel vulling je tussen je laagjes wil hebben. Zelf hou ik anderhalf tot twee keer dit recept aan voor een 22 cm taart, waarbij ik royaal gevuld heb en ook afgesmeerd.
Hi, kun je swiss merengue ook gebruiken als ondergrond voor een drip cake?
Hi Zahra, Jahoor dat kan goed met deze botercreme
Hi,
als.ik eiwitpoeder met water meng komen er altijd vlokjes in en die gaan er ook niet uit bij het verwarmen.
enig idee hoe dit kan?
Hi! Roer je de eiwit poeder en het water ook met een garde goed door tot een egaal mengsel? Het kan helpen om het mengsel even te laten staan en het na een minuut of tien nogmaals door te kloppen met een garde.
Kun je met deze botercreme ook een toef op een cupcake maken of is hij daar te zacht/luchtig voor?
Dat kan heel goed! Deze is ook mijn persoonlijke favoriet hiervoor 🙂
Dit recept ziet er heelijk uit, kun je het ook gebruiken om af te smeren en daarna de taart te bekleden?
Hi Mieke, Jahoor dat kan goed met deze botercreme.
Dank je wel.
Hoi
Ik wil smbc maken met eiwit poeder
Kun je me dit stap voor stap uitleggen.
Alvast bedankt
Hi Aal, dat gaat op precies dezelfde manier. Ik gebruik het merk funcakes hiervoor wanneer ik geen eigeel kan gebruiken. Dit is 15gram poeder met 90ml water. Hou de aanwijzingen op de verpakking die je gebruikt aan om uit te komen op 3 eiwitten. Mix dit met de hoeveelheid water en ga dan verder met het toevoegen van suiker en het verwarmen.
Hoi
Zou je hiermee ook een taart kunnen afmeren en daarna toefjes ervan bivenopdoen zoals een unicorn taart? Glijt het dan niet weg? En kan het dan gewoon in de koelkast?
Hoi, een unicorn taart kan met deze botercreme heel goed. Afsmeren en daarna decoreren gaat met deze crème heel fijn. Bewaren in de koelkast kan, maar is niet zo lekker om te eten. De botercreme wordt dan erg hard.
Hai! Ik ga vanmiddag een taart maken voor morgen voor een surprise party, wat is de beste plek om een taart met deze botercreme te bewaren?
Niet te warm bewaren. Gekoeld kan ook maar dan ruim op tijd op kamer temperatuur zetten zodat de crème niet te hard is.
Goedenavond,
Mijn vraag is in hoeverre je hiermee je taart kan decoreren? Kan je met dit recept een kruimellaag aanbrengen, vervolgens een 2e laag aanbrengen en nog wat decoreren? Zo niet hoeveel moet ik hier dan voor gebruiken?
Liefs
Hoi, Jahoor dat kan heel goed met deze botercreme. Een kruimellaag is erg dun natuurlijk, dus een kwart extra dan om alleen te decoreren. De hoeveelheid hangt volledig af van het formaat taart.
Ik wil je heel erg bedanken voor je respect hij is geweldig. Ik hou helemaal niet van botercreme maar deze is …… heerlijk!
Super bedankt ☺️
Hi Rowena, fijn om te horen!
Hoi,
Ik wil dit recept binnenkort gaan proberen. Zou je mij willen vertellen welke mixstand je deze SMBC mixt op je standmixer en hoe lang ongeveer?
Alvast bedankt
Hoi Marieke, ik gebruik vaak een hogere stand. De tijdsduur hangt af van hoe snel de eiwitten afkoelen tijdens het kloppen. Voel tussendoor aan de kom of dit iets kouder dan handwarm is. Anders smelt de boter door de warme eiwitten en gaat je mengsel in de schift. Mocht dat gebeuren kun je de kom iets verwarmen en door blijven mixen.
Hoe lang kan je deze bewaren en wat is de beste manier om te bewaren? En moet je dan nog opnieuw opkloppen voor je deze weet gast gebruiken?
Hi, in de vriezer tot 3 maanden. De koelkast een paar dagen. Wanneer je het op kamertemperatuur laat komen kun je het nog even kort doormixen.
Kan ik een biscuittaart afgesmeerd met deze botercreme in de vriezer bewaren?
De kans is groot dat de botercreme gaat scheiden tijdens het ontdooien. Heb zelf geen ervaring met invriezen van een afgemeerde taart met Swiss meringue botercreme. Mocht je het proberen hoor ik graag je ervaring!