Granola muffins
Een van mijn favoriete kanalen op youtube om te kijken is die van Laura Vitale van Laura in the kitchen. In één van haar video’s maakt ze granola muffins, iets wat ik moest proberen! Oké, ik heb een heel lijstje met baksels die geïnspireerd zijn op Laura’s recepten die ik wil proberen, maar deze muffins zijn simpel om te maken en klonken perfect voor een tussendoortje of onderdeel van het ontbijt.
Voor deze muffins gebruik je een gewone cupcake bakvorm met cupcake papiertjes. Mocht je een echte jumbo muffin vorm willen gebruiken, zal de baktijd ook iets veranderen omdat je muffins groter zijn. De papiertjes die ik voor dit recept heb gebruikt, komen van de Hema uit het blijmaker assortiment. Ik vertelde er een hele poos terug al eens over, al weet ik niet of je ze op dit moment nog kunt vinden in een van de Hema winkels. Ik ben in ieder geval erg tevreden over hoe de kleur behouden blijft tijdens het bakken. Fel geel, al zie je de witte stipjes niet heel duidelijk meer.
Wat heb je nodig:
Voor 12 muffins
– 210 gram bloem
– 175 gram granola naar keuze
– 150 gram suiker
– 1 tl bakpoeder
– ¼e tl zout
– 1 ei maat L
– 1 tl vanille extract
– 120 ml plantaardige olie (ik nam koolzaad)
– 120 ml melk
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en begin met het mengen van alle natte ingrediënten. Bij de vanille, het ei, de olie en de melk mag ook de suiker. Roer dit goed los en zet de kom even apart. Mix dan alle droge ingrediënten door elkaar en hussel alle granola goed door de bloem. Ik nam mijn zelfgemaakte variant met kaneel, kokos snippers en cranberry’s, maar kies iedere granola die je lekker vindt. Ik denk dat een chocolade granola met wat extra chocolate chips het ook erg goed zouden doen in dit beslag.
Wanneer alle ingrediënten in twee schalen zitten, kun je met een spatel de natte ingrediënten in de andere kom met droge ingrediënten in gieten. Spatel dit rustig door, maar overmix het beslag niet. Vul de papiertjes met het muffin beslag en bak de muffins in 20 tot 22 minuten gaar. Draai de muffins halverwege even om, ze kleuren dan mooi egaal aan de bovenkant.
Het beslag voor deze muffins lijkt misschien wat veel, helemaal wanneer je de papiertjes vult. Toch is het slim om het evenredig te verdelen over 12 papiertjes. Mijn muffins waren wat plat, omdat ik het niet helemaal aandurfde, maar dit kan absoluut! Je muffin wordt dan ook iets voller aan de bovenkant. Mocht je dit niet doen, hou je beslag over voor een 13e muffin, die vast ook niet erg als extra is. De muffins zijn dus perfect als tussendoortje of extra bij het ontbijt. Je kunt ze goed invriezen (laat ze dan wel in luchtdicht ontdooien) en ongeveer een 5 dagen bewaren.