Roomijs

Als afstudeercadeau heb ik een zelfvriezende ijsmachine gekregen. Voordeel aan deze machine is dat je hem kunt pakken wanneer je wil en je niet hoeft te wachten tot je koelelement goed bevroren is. Ook kan ik nu meerdere soorten ijs achter elkaar draaien, ideaal aangezien ik nog niet goed weet hoeveel mengsel ik precies in de machine kwijt kan.. Mocht je op zoek zijn naar een ijsmachine, kan ik dan ook echt een zelfvriezende ijsmachine aanbevelen!
 
Afgelopen weekend was het heerlijk warm, tijd dus om mijn nieuwe liefde tevoorschijn te toveren! Met wat eigeel, suiker, slagroom en volle melk heb je dus in een handomdraai een heerlijke portie ijs (ongeveer een halve liter). 

Wat heb je nodig:

– Half vanille stokje (of 1tl vanille extract)
– 250 ml slagroom
– 4 eidooiers (het wit wordt niet gebruikt)
– 150 gram witte basterdsuiker
– 250 ml volle melk
Optioneel:
 250 gram stukjes aardbeien
– IJskoekjes of wafels als garnering

Bereidinswijze

Mix in een kom de slagroom met een handmixer tot een wat stevige yoghurtdikte, maar niet volledig zoals je slagroom normaal gesproken zou kloppen. Mix in een andere kom de eidooiers met de basterdsuiker tot je een lichtgeel mengsel (iets donkerder dan mayonaise) overhoud. Meng hier de vanille extract of het merg van een vanille stokje door.
 
    Klop dan langzaam de melk door het dooier mengsel en schep hier de lobbige slagroom door tot je een egaal mengsel hebt en er geen slagroomklontjes meer zijn. Draai het mengsel in 30 tot 40 minuten tot een ijsmengsel. Wanneer je het ijst het liefst nog steviger hebt kun je het prima verder laten vriezen door het in de vriezer te zetten. 
 
    Met dit recept kun je goed variëren, wil je van dit roomijs een aardbeienroomijs maken? Je kunt de aardbeien nadat het ijs klaar is er natuurlijk zelf door roeren, maar je kunt ook na ongeveer 25 minuten zo’n 250 gram aardbeien in kleine stukjes of geprakt toevoegen in de ijsmachine. 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.