Banketbakkersroom
Banketbakkers room, of ook wel gele room is een recept wat veel binnen patisserie wordt gebruikt. Dat het recept nog niet op mijn blog stond is dan eigenlijk ook heel dom, omdat ik hem eigenlijk altijd zelf maak. Het maken van de banketbakkersroom gaat sneller dan het afkoelen ervan. Je kunt het dan ook prima eerst de banketbakkersroom maken voor je met het recept bezig gaat waar je het bij wil gebruiken.
Het enige nadeel zal zijn dat je eidooiers gebruikt en de eiwitten over houdt. Hier zijn ze altijd dol op meringue schuimpjes, die hier een ideale oplossing voor zijn! Of gebruik je eiwitten om deze heerlijke hazelnoot schuim gebakje te maken!
Wat heb je nodig:
– 500 ml melk
– 150 gram suiker
– 4 eidooiers maat M
– 2 el bloem
– Merg van 1 vanille stokje
Bereidingswijze
Breng in een pan de melk aan de kook met ongeveer de helft van de suiker en het merg van de vanille. Roer in een andere kom de eidooiers met de overige suiker los en roer hier ook de bloem door. Meng dan een grote scheut warme melk door het eimengsel en roer dit goed door. Op die manier wennen de eidooiers aan de temperatuur en krijg je straks geen roerei. Schenk dit daarna goed roerend terug in de pan en breng de banketbakkersroom aan de kook. Laat dit zo’n 3 minuten blubben als lava, waardoor het gaart en indikt.
Spoel een bord, platte kom of plaatje af met koud water en giet hier de banketbakkersroom op om het af te laten koelen. Hoe platter je schaal is, hoe sneller het afkoelen gaat. Dek het af met plastic, waarbij het plastic de room raakt zodat er geen vel kan vormen. Laat hem na het afkoelen nog wat opstijven in de koelkast. Roer het voor gebruik nog even goed door.
6 Responses to “Banketbakkersroom”
Kan je dit ook met soja melk maken ?
Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel moet lukken. Wil je het me laten weten of het gelukt is, mocht je het proberen?
jos vraagt banketbakkersroom mengen met opgeklopt eiwit als vulling voor taart heeft dit mengsel een speciale naam en kun je dit mengsel ook met poeder banketbakkersroom maken
Hi Jos, waar je hebt over hebt (banketbakkersroom met eiwit) heet Crème Chiboust. Je kan het ongetwijfeld ook maken met poeder voor banketbakkersroom.
Mijn banketbakkers room is geschift! Was super en na 1,5 min geschift – kan ik hier nog wat aan doen ? En was het te heet aan t koken als dit gebeurd?
Alvast enorm bedankt,
Jolanda
Hi Jolanda, wat vervelend! Ik ben bang dat deze niet meer te redden valt.. heb je iets in de verhoudingen aangepast? Dat kan een reden zijn voor het schiften.