American pancake bolletjes

Al jaren droom ik er van om de perfecte American pancake te bakken. Klein, dik, fluffy en mooi te stapelen. Niets vergeleken bij de Hollandse pannenkoek die mooi dun is. Inmiddels ben ik diverse pogingen verder, maar er zat eigenlijk geen blijvertje tussen. Deze pancake bolletjes zijn dit wel! Ze zijn heerlijk luchtig en hebben bijna een cake-achtige structuur. Warm zijn ze het lekkerst, maar stiekem vond ik ze koud ook erg lekker als lunch.

Ik maakte ze in mijn cakepopmaker, maar wanneer je deze niet hebt kan het ook in een minimuffin bakvorm in de oven. Bak ze dan zo’n 10 tot 12 minuten op 190 graden Celsius of tot een prikkertje er schoon uit komt. Met de cakepopmaker haalde ik zo’n 55 bolletjes uit dit recept. Ideaal dus om op een ontbijttafel te zetten en met elkaar van te snoepen.
American pancake bolletjes | HandmadeHelen
Wat heb je nodig:
– 200 gram bloem
– 20 gram suiker
– 25 gram bakpoeder
– Snuf zout
– 1 ei maat L
– 250ml melk
– 1 tl vanille extract
– 1 eiwit maat L
– 100 gram chocolade stukjes (ik nam puur)
– Poedersuiker om te decoreren
 
Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder met een garde in een kom. Het lijkt misschien veel te veel bakpoeder, maar juist dit zorgt voor de fluffy pannenkoekjes. Zet dit even apart en klop dan het losse eiwit tot stevige pieken.
 
Mix in een andere kom met een garde de melk met het hele ei en het vanille extract. Meng de natte ingrediënten met de droge en roer dit kort door. Meng dan de het stijfgeklopte eiwit door het mengsel met een spatel. Mix dit kort tot het egaal gemengd is. Voeg dan de chocolade stukjes toe. Het mengsel zal er dik uit zien met veel luchtbellen. Dit is alleen maar goed! Het bakpoeder doet op die manier volop zijn werk.
 
Bij de cakepopmaker werk ik het liefst met een spuitzak. Vul de vormpjes tot aan de rand en sluit het deksel. Laat dit zo’n 3 minuten bakken, kijk of de bovenkantjes al beginnen te kleuren en draai de bolletjes dan een keer om. Laat het deksel dam nog een minuut of 2 dicht voor je de bolletjes uit de machine haalt. Haal ze uit de machine en laat ze iets afkoelen voor je ze op een bord legt. Bestrooi ze met wat poedersuiker of met bijvoorbeeld ahornsiroop, zoals ze dat in Amerika doen en eet smakelijk!
Print Friendly
2 Responses to “American pancake bolletjes”
  1. Maaike says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *