Vanille roomvlaai
Vorige week belande ik met mijn moeder in de Hema, om samen een kop koffie te drinken. Omdat we allebei een dagje vrij waren en het gebak er best uitnodigend uitzag, namen we een puntje vanille roomvlaai. Na een hap geproefd te hebben riep mijn moeder dat ze deze wel voor Moederdag wilde hebben.. Dat laat ik me geen twee keer zeggen natuurlijk! Aangezien ik met een gekochte taart niet kan aanzetten, besloot ik mijn versie van deze geproefde taart te maken.
Het is niet moeilijk, vooral veel wachten eigenlijk. De bodem van een vlaai is met gistdeeg, dit moet natuurlijk rijzen. Ik nam mijn ‘go to’ vlaaiendeeg recept en bakte een gele room mee in de bodem, die ik ook bij de abrikozen kruimelvlaai gebruikte. Eenmaal afgekoeld en opgesteven in de koelkast bedekte ik hem met een mooie laag slagroom. Dit bedekte ik met hazelnootkrokant en een royale laag poedersuiker. En voilà!
Wat heb je nodig:
Voor een 24cm vlaai
Voor de vlaaibodem
– 200 gram bloem
– 7 gram droge gist
– 40 gram suiker
– 30 gram boter
– 100 ml lauwe melk
– Half ei geklutst
– Half ei geklutst
Voor de vulling
– 40 gram maïzena
– 500 ml melk
– 2 eidooiers
– 1 vanille stokje of 1 tl vanille extract
– 100 gram suiker
Voor de topping
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker
– 50 gram hazelnoot krokant
– Poedersuiker
Bereidingswijze
Begin met de vulling voor de vlaai. De pudding lijkt erg op een banketbakkersroom, maar gebruikt de helft aan eidooiers en je vult dit aan met maïzena. Het heeft dan ook meer weg van een gele pudding. Los de maïzena op in een kom met ongeveer 100 ml melk. Voeg hier de eidooiers aan toe en klop dit mengsel glad. Verwarm de overige melk met het suiker en vanille in een pan tot het kookt. Schenk al roerend beetje voor beetje wat kokende melk bij je maïzena papje. Giet uiteindelijk alles terug en verhit het mengsel tot het begint te bubbelen als lava en de dikte heeft van vla. Giet dit in een kom en dek het af met een stukje plastic om velvorming te voorkomen.
Voor het vlaai deeg laat je de gist even staan in de lauwe melk. Doe de bloem in een kom en voeg hier wat zout, boter en suiker bij. Kluts het halve ei en voeg dit samen met de het melk en gist mengsel toe. Kneed dit met een mixer en deeghaken tot een soepel en niet te plakkerig deeg. Het is verstandig om het deeg even na te kneden met de hand. Laat het deeg daarna ongeveer een half uur rijzen tot het dubbele in volume op een warme plek met een vochtige handdoek. Hoelang dit precies duurt ligt echt aan de omstandigheden waar je het laat rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, vet de vorm in met bak spray en rol het deeg uit. Zorg wel dat je dit in een keer doet en het deeg het liefst zo min mogelijk bewerkt. Je korst wordt dan mooi luchtig. Bekleed je vorm met het uitgerolde deeg. Ik gebruikte een vlaaivorm van 24cm met een opstaande rand van 3cm, maar een quiche vorm van 24cm kan ook prima. Verdeel de gele pudding over het deeg, maar vul de vorm niet te ver. De pudding zal tijdens het bakken wel wat compacter worden, maar vulling over je randen is natuurlijk zonde. Bak de vlaai in zo’n 30 tot 35 minuten, de korst is dan goudbruin en gaar. Laat hem zo’n 5 tot 10 minuten in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster verder laat afkoelen. Zet hem daarna in de koelkast.
Klop dan de slagroom met 2 el suiker tot stevige pieken en bedek de gele room in de vlaai met een mooie laag. Bestrooi dit met de hazelnootkrokant en met een flinke laag poedersuiker. Laat de vanille roomvlaai daarna nog een uur of twee opstijven in de koelkast.
45 Responses to “Vanille roomvlaai”
O, die ziet er lekker uit! Ik ben al een tijdje op zoek naar zo’n recept, zat altijd met die roomlaag te knoeien :-S . Dank je voor het delen en ik zal binnenkort eens kijken of ik m ook kan maken! Heb wel weer eens zin in een vlaai!
Dankje! Had de roomlaag toevallig al in een andere vlaai gemaakt en hij is eigenlijk perfect.. Dus waarom afwijken. Succes in ieder geval, in het warme Zuid Amerika!
Hallo,
Even een vraagje, ik wil deze taart maken met een kant en klare bodem. Maar hoe moet het dan met de vulling in de oven?
Hallo Jann,
Met wat voor kant en klare bodem wil je hem maken?
Deze vlaai heeft de vulling meegebakken en door het gistdeeg krijgt het zijn speciale smaak.
Mocht je de kant en klare bodem niet meer hoeven bakken zou ik voor een banketbakkersroom gaan en de slagroomlaag daar weer op.
Wel wil ik je meegeven dat de taart op die manier qua smaak niet meer lijkt op deze versie.
Mag ik er van uitgaan dat je verse gist gebruikt?
Hoi,
Heb het meteen even aangepast. Ik gebruik zelf instantgist of droge gist, dit is makkelijker in grotere hoeveelheden te bewaren. Wanneer je verse gist wil gebruiken kan dat natuurlijk ook. Het droge gist in grammen moet dan keer 3. Voor dit recept kun je dan 27 gram verse gist aanhouden.
Waar kun je hazelnotenkrokant kopen?
Dr Oetker verkoopt dit als nougatine.
Hoi ik heb deze taart ook gemaakt maar het resultaat was bar slecht het deeg was niet uit te rolen (het was heel kleverig en slaperig)
En het liet niet los van de bakvorm
De randen zijn ontplovd in de oven en het maizena papje smaakte vreselijk
Wat heb ik fout gedaan?
Hoi Nick,
Van een afstandje zonder mee te kijken is het erg lastig om te zeggen waar het mis ging.
Het kan goed dat je teveel vocht aan het deeg hebt toegevoegd. Iedere bloem is anders en bij gist en bloem heb je ook te maken met de luchtvochtigheid. Dit heeft veel invloed op hoeveel vocht het nodig heeft om een soepel deegje te vormen. Ik zal dit toevoegen aan het recept. Als tip kan ik je meegeven bij een volgend gistdeeg, water in etappes toe te voegen en te stoppen wanneer je deeg plakt als de achterkant van een post-it briefje. Dan zou je geen problemen met het deeg moeten hebben.
Qua smaak, lastig te zeggen. Deze verhoudingen doen het hier erg goed en gebruik ik vaak als vulling. Het zou de combinatie van een te nat deeg kunnen zijn. Mocht dit het niet zijn zou je ook custard poeder kunnen proberen in plaats van maizena. Dit smaakt natuurlijk al anders.
Mocht je hem nog eens proberen te maken hoop ik dat mijn antwoord je geholpen heeft. Succes met bakken!
Hoi Helen,
Er staat dat er in de vulling ongeveer 100 ml melk moet maar bij de ingredienten staat 75 ml. Wat moet ik volgen? Groetjes Daphne
Hoi Daphne, de 100 ml melk is voor de bodem van de vlaai. Voor de vulling gebruik je ongeveer 100 ml melk van de totale 500 ml die in de vulling gaat.
Hey Helen!
Ik heb deze vlaai een paar weken geleden en hij was zo lekker dat ik de bodem oom voor een andere vlaai aan het maken ben. Nu was mijn deegje te nat en heb ik er behoorlijk wat extra bloem aan toe moeten voegen. Ik ben even in de reacties gaan kijken en vraag me nu af.. in het recept staat 100ml melk voor de bodem, in 1 van de reacties geef je 75ml aan. Dat scheelt natuurlijk. Is het dan toch 75ml? Dat zou het natuurlijk verklaren.
Dan nog even over de boter van de bodem. Er staat niet bij dat het gesmolten moet zijn maar in andere recepten voor een vlaai bodem kom ik vooral gesmolten roomboter tegen. Ik heb het er nu in koude blokjes doorheen gedaan maar weet niet meer hoe ik dat de vorige keer gedaan heb. Moet het in blokjes of gesmolten?
Bedankt voor je lekkere recepten!
Hi Stephanie, nee dit is echt 100ml. Dit hou ik bij al mijn vlaaidegen aan. Ik lees inderdaad mijn andere reactie en heb even terug gekeken of ik aanpassingen in het recept heb gemaakt, maar dat is niet het geval.
De boter op kamertemperatuur werkt prima, door dit te smelten kan je deeg ook wat natter voelen. Koude boter in blokjes raad ik niet aan.
Het is gelukkig wel gelukt met de blokjes koude boter en de extra bloem die ik heb toegevoegd. Het wordt weer smullen straks! Bedankt voor je reactie.
Hey voor de vulling staat er 40 gram maizena? Klopt dit wel? Groetjes
Hi Dilara, het lijkt veel, maar de hoeveelheid klopt maizena klopt.
Hoi,
Wat een prachtig recept. dankje.
De taart staat in de oven, 1 vraag hoe komt dat de rand krimpt (naar beneden zakt ) ? Het zat mooi in de vorm ? Zou het door gist komen ?
Groetjes Manika
Hi Manika,
Gebeurde het krimpen al voor het bakken? Het krimpen zou kunnen komen door het uitrollen van het deeg. Het krimpt altijd iets omdat het elastisch is. Net als bij andere degen kan het uitrollen naar alle kanten (het deeg draaien tijdens het rollen), helpen tegen het krimpen.
Ik ben benieuwd wat je van de taart vind!
Hoi,
Vandaag heb ik hem afgemaakt. Zo komt het bezoek . Elk jaar haal ik traditie getrouw mijn verjaardags taart die vanille bij de HEMA omdat ik hem zo goddelijk vind. Ik ben zelf bakster iedereen vind het raar. Haha. Maar ja ik ben jarig en ben geen taartfan behalve die taart. Bak graag maar laat anderen het opeten..
Ik ga je recept uitprinten en bewaren voor volgend jaar.
Hij is super. Jammer dat je hier geen foto kan plaatsen.
Heel erg bedankt voor het delen vanje recept 💐.
Geen dank! Helemaal niet gek hoor, een lekkere hazelino van de bakker haal ik zelf ook graag, al staat er een recept voor online en is het echt niet moeilijk. Blij om te dat ie smaakt!
Een foto lukt hier inderdaad niet, maar kan dit kan wel op de Facebookpagina van handmadehelen worden gezet.
Hallo
Ik heb afgelopen zaterdag de vlaai gemaakt en hij lukte in één keer, hij smaakte heerlijk en zag er zo mooi uit dat de meesten dachten dat ik hem had gekocht!!
Hoi Helen,
Wat een heerlijke taart was het…. heb er veel complimentjes voor gehad.
Voor mij als beginneling in het bakken was het wel een uitdaging, maar door de goede uitleg van je recepten is het me steeds weer gelukt iets heerlijks op tafel te zetten.
Bedankt voor het delen van al die lekkernijen.
Een heerlijke vlaai. Goed gelukt en lijkt erg op de hema vlaai.
Fijn om te horen dat hij goed gelukt is en gesmaakt heeft!
Hoi.
Heb deze vlaai gemaakt…heerlijk!
Heb wel 2x 200 ml slagroom gebruikt anders was het een heel dun laagje.
Reuze bedankt voor uw recept!
Geen idee wat er nu mis ging. Ik kreeg een heel nat deegje…. ook kwam er met rijzen geen volume in….
Hi Desiree, het klinkt alsof je te weinig bloem of teveel water in je deeg had. Dan rijst je deeg niet.
Hoi Helen,
De taart ziet er heerlijk uit!
Ik wil hem graag een aantal dagen van te voren maken. Hoe kan ik dat het beste aanpakken denk je? Zou invriezen van bodem + pudding kunnen en dan voor serveren de slagroom erop? Of kan ik hem gewoon twee dagen van tevoren helemaal maken en is hij dan ook nog lekker?
Ik ben benieuwd!
Hi Mirna,
Met invriezen heb ik geen ervaring. Mocht je het proberen ben ik erg benieuwd wat je bevindingen zijn. Vers is natuurlijk altijd het lekkerst. Ik denk dan ook dat twee dagen echt wel de max is. Er zitten geen conserveringsmiddelen in natuurlijk. Het decoreren met slagroom op het laatst is verstandig.
Hoi Heleen,
Wat als ik mijn oven niet op 175 graden kan instellen?
Welke temperatuur moet ik de oven dan zetten?
Hi, wat vervelend wat dat niet lukt. Je zou de oven ook op 170 graden Celsius kunnen instellen en de baktijd met een paar minuten verlengen. Mocht je oven werken met gasstanden zou je eens kunnen kijken in de omrekentabel in mijn artikel over oventemperatuur.
Hallo Helen
Hab lange nach einem Rezept gesucht.
Dein Kuchen ist super geworden.Was mich ein wenig stört ist die Sahne.In Seeland-Cadsand war die Sahneschicht irgendwie cremiger.Mit deutscher Sahne 30 % Fett kriegt man das nicht hin.Was macht der Niederländer anders?
Wie bekommt man das hin?
Hallo Helen
Sorry, der Übersetzer hat aus einem leckeren Kuchen eine Mist übersetzt.
Ich wollte nur wissen wie man die Sahne cremiger bekommt
Hi Irene,
The fat percentage is what makes it creamy.. I’m happy with 30% but you could try to add something like mascarpone cheese to the whipping cream to add some extra fat.. on the blog is a receipe for it, it’s called fattend cream.
Hallo Helen
Werd ich das nächste mal probieren.
Es gibt im Jumbo Supermarkt auch einen Kuchen mit einer Apfelcreme.Kannst du den auch?
Vielen Dank für die schnelle Antwort.Obwohl ich kein Niederländisch kann.
Een heerlijke vlaai
Bedankt voor het recept !
Hoi Helen, kan ik aan dit recept op appeltjes toevoegen? ( appeltjes op de roomvulling leggen en dan mee bakken)
Hoi Vera, ik durf dat niet te zeggen omdat ik het zelf nog nooit geprobeerd heb. De appels zorgen namelijk voor extra vocht, waardoor ik niet weet hoe stevig de vulling blijft. Mocht je het toch proberen ben ik erg benieuwd naar het resultaat!
Dit was echt een uitdaging, maar wel de tijd waard! Resultaat was lekker.
Hoi Helen, mag ik vragen welke bloem en welke boter? Ik weet niet of het margarine of roomboter is.. en is er een bepaald bloemsoort wat gebruikt moet worden?
Hoi, mijn recepten zijn altijd met ongezouten roomboter. De bloem is gewone bloem. Succes met bakken!
Dankjewel, alleen er is iets mis gegaan en weet niet wat! Ik heb je een berichtje gestuurd via instagram.. zou je misschien even met me mee willen kijken? Dankjewel
Hoi,
Zou ik de bloem ook kunnen vervangen door speltbloem?
Groetjes Ines
Hi Ines, dat zou moeten kunnen, al heb ik dit met mijn recept nog niet getest.