Sloffen bodem

Het bakken van sloffen vind ik leuk, niet alleen omdat ze lekker smaken, maar vooral omdat je er zoveel mee kan variëren! Zelf bak ik mijn sloffen in 25 x 10,5 cm vormem en het liefst per twee tegelijk. Maar ook in een springvorm kun je perfect sloffen bakken. Zo maakte ik voor moederdag al eens sloffen in een hartjes vorm.
 
Ik heb gemerkt dat ik zelf soms een deegrand overhoud en de frangipane wat ingezakt lijkt. Helemaal niet erg vind ik persoonlijk, zo hou je iets meer ruimte over voor een lekkere vulling! Dit verschilt echter wel per oven en frangipane vulling. De laatste tijd bakt mijn slof mooi bol en kan er een vulling op liggen. Geen reden voor paniek dus, mocht je slof er anders uit zien.
Mijn gebakken appeltjes bijvoorbeeld vullen de bodem mooi op, maar ook een lekkere slagroomvulling past hier goed in.
Sloffen bodem

Wat heb je nodig:

Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier (maat L)
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 250 gram amandelspijs
– 40 gram roomboter
– 1 ei maat M (of het eiwit wat je na het maken van het deeg overhoudt)
 

Bereidingswijze

Het recept is voor twee sloffen, of één 24cm ronde vorm. Mocht je de helft willen maken is het invriezen van het overige deeg een goede oplossing. Zo kun je namelijk op ieder gewenst moment een heerlijke slof op tafel toveren. Ook de vulling is goed in te vriezen, laat het in de koelkast ontdooien en even op kamertemperatuur komen wanneer je aan de slag wil.
 
Begin met het deeg, dit moet namelijk een uur in de koelkast rusten. Het deeg brokkelt maar plakt ook naadloos aan elkaar tijdens het uitrollen. Meng voor het deeg de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met een mixer tot een egaal mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Mocht dit met de mixer niet lukken, kneed het dan even met de hand. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
 
Maak dan vulling die meegebakken wordt, de frangipane. Mix hiervoor de zachte boter, amandelspijs en het overgebleven eiwit tot een egaal mengsel. Doe dit in een spuitzak en leg op kamertemperatuur weg. Het spuit veel makkelijker op de slofbodem wanneer het niet gekoeld is.
 

Bakken

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de vorm de slof uit en laat de vorm erom staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje. Voor een springvorm kun je de vorm het best op de kop houden, zodat je een gladde rand hebt om alles netjes uit te steken. De bodem van een springvorm heb je niet nodig, maar zet de rand net als bij een slof vorm om het deeg. Spuit dan met een ruime centimeter van de rand de binnenkant vol met wat frangipane. Bak de slof(fen) in 25 tot 30 minuten goudbruin en laat ze afkoelen in de vorm. Ze harden dan goed uit. Verwijder de vorm voor je de sloffen opmaakt met een topping naar keuze. 

Wat inspiratie voor sloffen:

 
 
Print Friendly, PDF & Email
7 Responses to “Sloffen bodem”
  1. Leanne says:
    • HandmadeHelen says:
  2. gerrie says:
    • HandmadeHelen says:
  3. g oosterloo-nicolai says:
    • HandmadeHelen says:
  4. g oosterloo-nicolai says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.