Suikerkoekjes

Al een hele poos kriebelt het bij mij, om koekjes te versieren met icing… Op internet zie ik de mooiste verschijningen voorbij komen en ook in Nederland wordt het steeds vaker gedaan. Decoreren met royal icing in de meest geweldige kleurtjes met spuitmondjes, bepaalde diktes icing en ontzettend leuke techniekjes!! Op youtube kan ik dan ook gefascineerd kijken naar deze ‘cookie decorators’.
 
Na wat zoeken voor een geschikt recept (deze had ik ergens wel maar was nergens terug te vinden!) kwam kwam ik een no-fail-sugarcookie recept tegen op een Amerikaanse blog genaamd Lovin from the oven. Het stukje no fail klonk als muziek in mijn oren en het recept heb ik dus meteen geprobeerd! Ik liet alleen de bakpoeder weg, die heeft dit recept volgens mij niet nodig. Het verdiepen in royal icing lijkt me nog een hele klus trouwens…
suikerkoekjes

Wat heb je nodig:

– 225 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram suiker
– 1 ei
– 1 theelepel vanille extract
– Halve tl zout
– 420 gram bloem
  

Bereidingswijze

Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd de boter in blokjes, doe de suiker erbij en meng het met een mixer tot een romig mengsel. Voeg daarna het ei en de vanille toe. Voeg het zout en een gedeelte van de bloem toe. Mix tot het helemaal gemengd is. Voeg de bloem toe in gedeeltes en mix tussentijds. Is het niet helemaal goed gekneed met je mixer? Doe het laatste stukje nog even met de hand.
 
Laat het deeg 2 uur koelen in de koelkast, maak er een platte schijf van. Op die manier koelt het sneller en is het straks ook makkelijker uit te rollen. Rol het deeg uit tot een platte koek van ongeveer 3-4 mm dikte. Vind je het lastig om dit egaal te doen? Zelf heb ik een aantal roerstokken voor verf gehaald bij de Action. Wanneer je het deeg tussen twee stokken legt en gaat rollen, zijn dit de geleiders om je deeg egaal uit te rollen.
 
Steek je koekjes uit met een vorm naar keuze. Bak ze daarna ongeveer 15 minuten op 175 graden Celsius tot ze heel lichtbruin zijn. Laat ze daarna goed afkoelen op een rooster.
 
Het deeg is prettig om uit te rollen en kan ook goed in de vriezer! Zelf maak ik altijd wat extra deeg (al is dit recept al voor een flink aantal koekjes!) en vries ik de rest in. Het komt altijd uit en ook zonder glazuur zijn de koekjes heerlijk. 
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *