Zelf boter maken

Afgelopen maand werd ik uitgenodigd voor een boterdate van Lurpak in restaurant Bøg in Den Haag. Helaas kon ik hier niet bij zijn en vroegen ze of er iemand bij mij langs mocht komen. Natuurlijk mocht dat! Ik kende Lurpak wel, maar had nog niet alle producten geproefd en vergeleken met andere boter. Naast de Lurpak producten die ik binnenkort met wat andere merken boter en smeerbare varianten ga testen, kreeg ik ook een mengsel en recept om aan de slag te gaan, namelijk zelf boter maken.
 
Het maken van boter is best een leuke activiteit. Het kost wat kracht en voorbereiding, maar ik denk dat het ook erg leuk is om dit op een kinderfeestje te doen. Ik zie mijzelf niet iedere week/maand zelf boter maken, maar het is zeker iets wat ik vaker wil gaan doen!
Zelf boter maken | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 1 liter room
– 165 ml karnemelk
– 2 gram zout
 

Bereidingswijze

Het maken van boter duurt even en vraagt om wat voorbereiding. Meng alle ingrediënten met elkaar en doe dit in een afsluitbare pot. Zet het in een warme ruimte (ongeveer 22 graden celsius) zo’n 24 uur weg. In die periode zal het mengsel aanzuren en wat dikker worden. Ook veranderd de smaak, doordat het wat zuurder wordt.
 
Na 24 uur mag het mengsel geschud worden. Niet even een paar keer, maar het is een echte workout! Door het schudden ontstaat er een gele wrongel, wat de boter is. Dit gebeurd doordat je tijdens het schudden het vet van de karnemelk die overblijft scheid. Het mengsel ziet er dan uit zoals onderstaande foto.
Zelf boter maken | HandmadeHelen
Giet deze wrongel in een zeef, die je bedekt met een schone theedoek of een kaasdoek. Pak de uiteinden bij elkaar en druk de boter samen tot een bal, waardoor het vocht eruit loopt. Druk zoveel mogelijk vocht eruit, door te draaien zal eruit lopen. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
 
Zet de boter in een schaal in de koelkast. De boter is nog niet klaar, maar moet wat steviger worden om straks te kunnen wassen. Klinkt misschien gek, maar dit verlengt de houdbaarheid van de boter tot ruim een maand. Eenmaal stevig kun je hem wassen met ijswater, herhaal dit een paar keer tot je water helder van kleur blijft bij het spoelen. Zelf moest ik dit proces 4 keer doen, maar ach voor een heerlijke zelfgemaakte boter heb je dit vast wel over!  
Zelf boter maken | HandmadeHelen
Na het wassen druk je de boter nogmaals in de doek uit om al het vocht eruit te krijgen. Eenmaal droog hou je een klont boter over die je in een afgedekt schaalte tot ongeveer een maand in de koelkast kunt bewaren. Heerlijk op een beschuit met aardbeien, met een beetje zout op een boterham of om kruidenboter van te maken!
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.