Zomerse aardbeien mousse taart

Naast de pink ombre taart was er nog een taart voor de visite. Niet zo’n heel ingewikkelde, maar wel een heerlijke frisse taart met een mousse van verse aardbeien met een heerlijke krokante taartschelp. De vulling kun je natuurlijk aanpassen met fruit naar keuze. Zo heb ik deze taart ook al eens gemaakt met mango.
aardbeienmouse3

Wat heb je nodig:

Voor de taartschelp
– 200 gram bloem
– 25 gram gemalen amandelen (amandelpoeder)
– 80 gram poedersuiker
– Snufje zout
– 120 gram koude boter in stukjes
– 1 ei
Vulling
– 250 gram verse aardbeien
– 250 ml slagroom
– 2 el suiker
– 4,5 gram (3 blaadjes) gelatine
– Aardbeien om te decoreren

Bereidingswijze

Begin met de taartschelp, het deeg moet namelijk bij iedere bewerking een half uur rusten. Leg voor je aan het deeg begint een stuk plastic folie klaar, zodat je straks in één keer door kunt. Voeg de bloem, zout en suiker bij elkaar en meng met je vingertoppen de koude blokjes boter met dit mengsel. Het is de bedoeling dat dit een kruimel mengsel wordt. Wanneer het deeg kruimelig is meng je het geklutste ei hierdoor. Het word nu erg plakkerig maar wanneer het door elkaar is gemengd kun je dit direct op plastic folie leggen en als een plak minimaal een uur laten koelen in de koelkast. Zelf laat ik het deeg meestal een hele nacht in de koelkast rusten.

Wanneer het deeg genoeg is gekoeld kun je dit met wat bloem tot een dunne plak uitrollen. Neem een groter oppervlak deeg dan je bakvorm door de opstaande rand. Sinds een poosje heb ik een verstelbare bakring (18 tot 30cm), ik ben er nog niet helemaal dol op omdat hij niet op de kleinste standen blijft staan. Als uitsteker kan ik hem natuurlijk wel gebruiken.

Leg het deeg dan in de vorm en druk dit met een stukje deeg goed tegen de rand. Steek dan met een vork flink wat gaatjes in de bodem zodat eventuele lucht onder het deeg weg kan. Laat het deeg dan nog minimaal een half uur koelen in de vorm in de koelkast. 

Het deeg blindbakken

Maak met bakpapier een laagje over het deeg en vul de bakvorm op met blindbakvulling zoals ongekookte rijst, bonen of speciale korrels die je bij kookwinkels kunt halen en bak de taartschelp 20 minuten met de blindbakvulling en 10 minuten zonder, op 165 graden Celsius. 

Maak dan de mousse en begin met het pureren van de aardbeien waarna je ze licht verwarmt. Week de gelatine en voeg deze toe. Door het verwarmen lost de gelatine op in de puree, zodat dit later weer kan stollen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en klop ondertussen de slagroom met twee eetlepels suiker. Mix de slagroom met de puree en zorg dat dit een egaal mengsel is. vul dan de afgekoelde taartschelp hiermee en decoreer hem met fruit naar keuze. Mijn taart is met verse gehalveerde aardbeien gedecoreerd.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.