Getest: Lurpak boter
Vandaag deel ik mijn boter test met jullie. Ik vertelde al eerder dat ik iemand van Lurpak op bezoek kreeg. Naast het pakketje om zelf boter te maken, kreeg ik van hen ook de Lurpak kuipjes en boter. Ook kreeg wat extra varianten om een heuse botertest te kunnen uitvoeren. Alleen de Lurpak proeven zou natuurlijk niet helemaal eerlijk zijn. Hoewel ik ook een blokje gezouten roomboter kreeg, heb ik in deze test heb ik alleen de smeerbare boter getest. Het pakje roomboter wat ongetwijfeld ook in je koelkast ligt, is natuurlijk niet makkelijk te smeren, tot het wat warmer wordt. Wanneer je aan roomboter een beetje olie toevoegt, is dit beter smeerbaar. Kleine kanttekening is dan wel dat het eigenlijk geen echte boter meer is.
Echte boter bevat namelijk maar een paar ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout. De boter die je thuis maakt met het recept wat ik eerder deelde, of de boter in de fabriek is in principe het zelfde. Het tempo ligt in de fabriek alleen wat hoger. Bij Lurpak wordt er trouwens ook regelmatig getest, de naam is niet alleen het merk, maar ook een Deens keurmerk! Op naar de test!
Blind proeven
De test begon door de boters blind te proeven. Alle boter in een schaaltje, prikkertje erin en proeven maar! Het is heel gek, maar door blind te proeven weet je eigenlijk niet meer zo goed wat je nu proeft. De kleur verklapt best veel zag ik toen ik de kuipjes opende. De Lurpak boters zijn namelijk iets lichter van kleur. Een onafhankelijke derde liet ik de schaaltjes vullen en de prikkers verdelen.
Even voor de vorm:
A: A-merk smeerbare roomboter
B: A-merk halvarine
C: Lurpak smeerbaar ongezouten
D: Lurpak smeerbaar gezouten
Samen met mijn moeder gingen we aan de slag met het blinde proeven. Gewapend met theedoeken als blinddoek, vertelde ik haar van te voren wel dat er een gezouten variant in zat. Ik was namelijk erg benieuwd hoe zou de andere smeerbare boters waren. Met de zoute variant boter in het spel, zouden we hier iets meer op letten.
Prikker A vonden we wel wat zout hebben, helemaal van de kaart waren we dan ook toen de ‘echte’ gezouten boter aan de beurt was. In de test kwam vooral het mondgevoel naar voren. Ze waren allemaal erg romig, waarbij prikker C wat vlak bleef, terwijl de rest wat meer bijsmaakjes had. Mijn moeder haar voorkeur ging naar prikker A. Ik zelf kon niet zo goed kiezen tussen A en C, het neutrale was erg fijn, maar het beetje zout in A vond ik ergens wel wat lekkerder.
De smeertest
Na het blinde proeven hebben we een week lang bovenstaande varianten op brood geprobeerd. Alle varianten waren goed te smeren, maar in smaak was er best groot verschil.
Smeerbaarheid
Beide Lurpak varianten smeren direct uit de koelkast erg fijn. Geen gehak om een beetje aan je mes te krijgen, ondanks dat er in verhouding erg weinig raapzaad en lijnzaad olie aan de roomboter wordt toegevoegd.
Het A-merk kuipje met roomboter bevatte iets meer olie. Dit kuipje was ook zo leeg, ‘het smeerde zo lekker weg’ zei vooral mijn moeder. De halvarine was erg goed smeerbaar, dat kan natuurlijk ook niet anders aangezien dit volledig plantaardig is.
Smaak
De smaak van Lurpak smeerbaar ongezouten is erg fris en lekker. Het past onder ieder soort beleg en het kuipje was dan ook zo leeg. De gezouten lurpak blijft voor mij een speciale variant. Heerlijk op een hartige boterham of zo op een stukje stokbrood. Onder de hagelslag of ander beleg zou ik deze zelf niet zo snel gebruiken, maar ik las op mijn facebook een berichtje van een echte gezouten lurpak fan, die het overal bij gebruikt.
De A-merk smeerbare roomboter smaakt iets vetter dan die van Lurpak. Ook het beetje zout wat erin zit is niet vervelend. Hij smaakt iets vetter. Vooral mijn moeder vond deze variant op brood ook erg lekker.
De halvarine was goed smeerbaar, maar had erg weinig smaak wanneer je dit met de roomboter smeersels vergelijkt. Wat mij betreft smeer ik dit na het proeven van Lurpak en het A-merk niet meer op mijn boterham.
Eind oordeel
De halvarine viel al snel af afgaande op de smaak. Dan zijn er nog de smeerbare Lurpak en A-merk smeerbare roomboter over. Qua smaak (op de gezouten na, deze is best heftig in vergelijking met de rest) vonden wij ze dicht bij elkaar liggen. Puur hierop gelet zou het gelijkspel zijn. Wanneer je ook naar alles eromheen kijkt won de Lurpak het wat mij betreft. Er zit geen zout in, wat een voordeel is. Je kunt het dan ook naar eigen smaak wat zouter maken. Ook zit er minder plantaardige olie in, dan het A-merk in deze test. Zelfs met minder plantaardige olie is het direct uit de koelkast nog goed smeerbaar is.
Met dank aan HVDM en Lurpak voor het testpakket smeerbare boter.
5 Responses to “Getest: Lurpak boter”
Wat leuk een botertest! Dan proef je denk ik pas echt hoeveel verschil er zit in verschillende soorten / merken boter. Ik ben nu toch wel benieuwd geworden naar de boter van Lurpak, ik ga eens een pakje kopen. Eens kijken hoe het smaakt. 🙂
Ben benieuwd wat je er van vindt Lianne! Ik heb vanmiddag een paar nieuwe kuipjes gehaald, heerlijk!
Sinds de botertest ben ik ook een beetje lurpak verslaafd. Vooral de gezouten boter in de wikkel, die is mijn favoriet!
Jammer dat je de blauwe gezouten Lurpak niet snel bij zoet beleg zou gebruiken. Dat is juist heerlijk. Toen ik net in Engeland woonde als kind vond ik die gedachte ook vreemd, maar ik weet niet beter meer. Van het zout proef je niets en het zoet wordt juist zoeter. We namen altijd een koffer vol boter mee uit Engeland naar Nederland maar nu ze hier Lurpak hebben scheelt het mij bagage kosten.
Geen idee hoe echt de voorgaande commentaren waren. Maar sinds ik zeer recent heb kennisgemaakt met Lurpak ben ik wel een beetje een fan aan het worden. Gezouten hoeft voor mij niet, dat past minder bij mijn leeftijd. Maar ik denk dat wij wel met de smeerbare boter Lurpak verder gaan.