Baileys fudge met witte chocolade

Soms kom je dingen tegen in het leven waar je best van houdt. Zelf drink ik eigenlijk geen alcohol, maar een glaasje Baileys af en toe vind ik heerlijk! Fudge is ook zoiets, een paar stukjes en dan heb ik wel weer genoeg gehad.. Tot je het combineert.. Wauw heerlijk! Genoeg Baileys voor de smaak en het zachte romige smeltgevoel in je mond van de fudge. Het recept heb ik iets aangepast van de Australische website the whoot.
 
In eerste instantie dacht ik dat deze baileys fudge wel een poosje zou overleven in de koelkast. Je kunt hem namelijk in een afgesloten trommeltje rustig anderhalve week bewaren, maar wat had ik het mis. Iedereen die het proefde vond het heerlijk en de stukjes fudge verdwenen van het bord! Het bord verdween ook overigens.. pats boem en daar lag mijn bord in de vorm van een kerstboom op de grond in flink wat stukjes.
Baileys fudge

Wat heb je nodig:

– 150 ml Baileys (ik had de  variant met een vleugje caramel)
– 50 ml melk
– 30 gram ongezouten boter
– 350 kristal suiker
– 320 gram witte chocolade 
– Witte chocolade schaafsel om te decoreren
 

Bereidingswijze

Bekleed een bakvorm (ik nam een 20x20cm vierkante vorm) met bakpapier en snijdt de witte chocolade in kleine stukjes en zet dit apart in een schaal. Op die manier smelt de chocolade straks goed. Voeg 125 ml van de Baileys samen met de melk, suiker en boter in een pan met een hoge rand en verwarm dit zachtjes op een laag vuur tot de suiker volledig is opgelost en de boter is gesmolten. Dit duurt zo’n 5 tot 10 minuten. Roer af en toe door het mengsel om te zien of je nog suiker kristallen ziet.
 
Wanneer er geen suiker kristallen meer te zien zijn mag het vuur op een middelhoog vuur en blijf roeren tot dit begint te bubbelen. Wanneer je niet roert zul je belletjes zien die langzaam borrelen, blijf je roeren zal dit iets enthousiaster eruit zien en behoorlijk schuimen. Ook dit laat je zo’n 10 minuten bubbelen. Roer dan de overgebleven Baileys door het mengsel en giet dit over de chocolade. Meng dit goed en snel door tot een egaal mengsen, aangezien witte chocolade minder goed smelt dan melk of pure chocolade. Blijf je klontjes houden? Verwarm het dan zachtjes au bain marie tot je toch een egaal mengsel hebt.
 
Giet de baileys fudge in je beklede bakvorm en strooi hier wat chocolade schaafsel over. Laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minimaal 2,5 uur  in de koelkast. Snijdt hem daarna in kleine blokjes en bewaar dit ook in de koelkast. Koud zijn ze het aller lekkerst!
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Baileys fudge met witte chocolade”
  1. Diede says:
  2. HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.