Mascarpone yoghurt taart
Wanneer ik aan Moederdag denk, denk ik eigenlijk ook direct aan aardbeien. De vorm heeft wel wat weg van een hartje en met rood als de kleur van de liefde is het natuurlijk twee vliegen in één klap. Deze mascarpone yoghurt taart heeft misschien wat weg van de aardbeien yoghurt taart, toch is hij zeker de moeite waard om te maken! Naast Griekse yoghurt is mascarpone namelijk een super ingrediënt om deze cheesecake achtige taart te bakken! Niet te zoet, niet te zwaar, gewoonweg genieten!
Het idee vond ik op pinterest, bij ‘family style food’? Zij noemen het een crostata, dit is een Italiaanse taart. De bodem heb ik vervangen, waardoor het geen crostata meer kan zijn geloof ik. Mijn bodem is een echte ‘no fail’ bodem, heerlijk en makkelijk te gebruiken.
Wat heb je nodig:
Voor de bodem
– 60 gram zachte boter
– 150 gram bloem
– 50 gram suiker
– 1 eidooier
– 1 el melk
– Snuf zout
– Blindbakbonen, ongekookte rijst of droge bonen
Voor de vulling:
– 250 gram mascarpone
– 250 gram Griekse yoghurt
– 2 eieren
– 100 gram suiker
– 3 el bloem
– 1 tl vanille extract
– Snuf zout
Voor de decoratie
– 150 gram aardbeien
– Evt. poedersuiker
Bereidingswijze
Begin met het deeg, dit moet namelijk zo’n 30 minuten rusten in de koelkast en daarna kort blind gebakken worden. Ik nam een vierkante vorm van 23x23cm met een losse bodem. Ideaal voor dit soort taarten, omdat je een mooie decoratieve rand hebt en de taart makkelijk uit de vorm te halen is. Heb je geen 23x23cm vorm, een 24cm ronde vorm lukt ook prima.
De vulling
Mix de suiker, bloem en boter tot een kruimelig deeg. Voeg dan de melk en het eidooier toe en kneed tot een egaal deeg, waar je geen grote stukken boter meer in ziet zitten. Verpak het deeg als platte schijf in wat plastic folie of een ziplock zak en leg het ongeveer een half uur in de koelkast om te rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en spray je bakvorm alvast in met bakspray. Rol je deeg uit tot je een iets groter vlak hebt dan je bakvorm en bekleed de vorm.
Neem een stuk bakpapier en druk dit als een prop in elkaar, hierdoor kom je straks in alle hoekjes wanneer je de blindbak vulling in je vorm doet. Ik gebruik zelf altijd rijst, die ik in een aparte pot bewaar en steeds opnieuw gebruik. Maak je kunt ook blindbak bonen of gedroogde bonen nemen hiervoor. Leg tussen je deeg en de blindbak vulling wel het stuk verfrummelde bakpapier. Bak de bodem dan 15 minuten met blindbakvulling en daarna nog 10 minuten zonder vulling en bakpapier.
Zet de oven dan op 160 graden Celsius en mix voor de vulling de mascarpone met de Griekse yoghurt, eieren en vanille extract tot een romig geheel. Roer hier dan de bloem, suiker en een snuf zout door en zet het mengsel apart. Vul de vorm met bodem tot de rand van je bodem met vulling en bak dit zo’n 35 minuten tot de vulling niet meer wiebelt in je vorm als je de bakplaat pakt. Laat de taart afkoelen en eenmaal op kamertemperatuur zet je hem in de koelkast. Na zo’n twee uur kun je de taart afmaken door plakjes aardbei over de taart te verdelen. Mijn aardbeien waren zoet genoeg, maar wil je ze wat zoeter? Strooi er dan wat poedersuiker overheen.
2 Responses to “Mascarpone yoghurt taart”
Moet er geen suiker in de vulling?
Hoi Gery,
Ik heb zelf in deze taart geen suiker toegevoegd in de vulling. De korst en aardbeien zijn gezoet, wij misten het dan ook niet.
Het recept heb ik nu aangepast, door de suiker wel te benoemen.