Caramel bonbons
In een van mijn laatste posts vertelde ik al kort iets over de high tea, op het werk van mijn moeder. Naast de petit fours heb ik hier ook caramel bonbons voor gemaakt. Bonbons met een vrij simpele vulling, caramel! Het maken van bonbons oftewel pralines, heb ik vooral geleerd via deze blog Eva’s Smulhuisje kijk rustig eens rond tussen al haar lekkere recepten en fantastische uitleg!
Mijn bonbons zien er wat glimmerig uit, dit komt omdat ze net uit de vriezer kwamen, zodat de chocolade wat kon uitharden om ze uit het malletje te halen. Het temperatuurverschil was toch wel erg groot die dag (het weer leek niets op dat van nu!)
Wat heb je nodig:
Voor de caramel
– 200 gram suiker
– 200 ml slagroom
– 52 gram roomboter
Tip: neem een hoge steelpan, voor het borrelen
Voor de bonbons
– 400 gram chocolade
– 100 gram witte chocolade als decoratie
Bereidingswijze
Begin met het maken van de caramelvulling. Verdeel de suiker in vier delen en laat dit deel voor deel in de pan smelten. Niet roeren, maar zachtjes draaien met de pan en zorg ervoor dat de zijkanten van de pan schoon blijven. Verwarm de slagroom, zodat het temperatuurverschil niet te groot is straks. Als de suiker volledig is opgelost en lijkt op een bruine doorzichtbare stroop, mag de slagroom erbij. Haal de pan hiervoor even van de warmtebron. Pas op en schrik niet, het gaat nu erg hard borrelen!
Als het ergste geborrel weg is, kan de pan weer op de warmtebron en meng het dan tot het een glad mengsel is. Haal de pan er dan weer af en laat dit ongeveer 20min afkoelen, voor de boter er bij gaat. De boter smelt door de warmte van het mengsel, roer dit met bijv. een gummyspatel door de caramel. Laat het dan minstens een uur afkoelen voor je het gaat verwerken, caramel wordt erg warm en blijft dit ook een hele poos!
Laat dan de ongeveer 250 gram chocolade au bain marie smelten en voeg pas wanneer dit gesmolten is de overige chocolade toe. Vul de vormpjes volledig met chocolade en laat dit er daarna uitlopen door de vorm op de kop te houden. Laat de chocolade uitharden zodat je een ‘schelpje’ in de vorm hebt waar de vulling mooi in kan. Vul de bonbon omhulsels met de caramelvulling en laat op ieder vormpje nog wat ruimte voor een dekseltje van chocolade wat de onderkant wordt. Laat ze goed uitharden (evt. koelkast/vriezer) voor je ze uit de vormpjes haalt. Serveer ze in mini cupcake papiertjes.
8 Responses to “Caramel bonbons”
Hoeveel bonbons kun je ongeveer maken uit dit recept?
Hoi, dat durf ik niet precies te zeggen. Ik gok ongeveer 30 bonbons.
Ze zien er verrassend lekker uit, ondanks het glimmertje. Ga het gauw eens proberen.
Hoog tijd voor een nieuwe foto! 😊 Maar smakelijk zijn ze zeker
Hoi, ik heb een vraagje, er staat deel de suiker in vier delen, kook je dat alle vier appart? Of gewoon bij elkaar dat snap ik niet helemaal. Ik hoop dat u me kan helpen
Groetjes
Hi Noortje, zoals het recept aangeeft voeg je steeds een deel van de suiker bij de gesmolten suiker, tot alle suiker op is. Op die manier heb je wat meer controle over het karameliseren.
Wat is het verschil van deze caramelvulling met de caramel die in basisrecepten staat? Die in basisrecepten leek mij beter omdat de temperaturen erbij staan, wat bij caramel maken wel belangrijk is als je consistente resultaten wil. Dat geldt trouwens ook voor het werken met chocolade. Ik denk dat veel mensen teleurgesteld raken als ze de chocolade te heet laten worden en niet “temperen” (hoe heet dat in het Nederlands?). Dan krijg je geen lekkere knapperige bonbon.
Hi Bert, de manier van chocolade verwerken in dit recept gaat via de ent manier. Ook een manier om chocolade te tempereren. Enten is ongeveer 2/3e smelten en daarna de overige chocolade fijnhakken en toevoegen zonder te verhitten. Dit zorgt er net als tableren (het uitsmeren van de chocolade op bijv. een marmeren ondergrond) voor dat de chocolade knapperig is.
Het verschil met de basis karamel op de site ligt aan de verhoudingen en het missen van de room, beide zijn uitstekend te gebruiken als vulling.
Overigens een kleine kanttekening; ik als hobby bakker en blogger leer ook met de jaren steeds meer. Dit recept is inmiddels 6 jaar oud. Ik zal hier ook eens wat temperaturen toevoegen 😊