Dubbel choc paasei koekjes
Dat je met paaseitjes veel kanten op kunt wisten we al. Zo bakte ik vorig jaar brownie taartjes met daarop witte chocolade eitjes. De dubbel choc paasei koekjes die ik vandaag met jullie deel hebben qua textuur iets weg van een brownie en zijn ook zonder paasei erg lekker. Maar een ei hoort erbij en rond de Pasen ontkom je niet aan heerlijke paasei koekjes!
Het chocolade deeg is makkelijk te maken en ook hoeft je koekjesdeeg tussendoor niet te koelen. Het mag wel, maar heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde. Deze koekjes zijn dus echt bedoeld voor instant pleasure! Al met al heb je binnen 45 minuten een trommel vol heerlijke paaskoekjes. Door te variëren met je paaseitjes en hun vullingen, maak je ze zo bijzonder als je zelf wil.
Wat heb je nodig:
– 115 gram zachte boter
– 130 gram suiker
– 1 eidooier maat L
– 1 tl vanille extract
– 1 el melk
– 150 gram bloem
– 30 gram cacao
– Snuf zout
– 16 paaseitjes (ik nam een assorti mix van Kruidvat)
– Extra suiker om de balletjes in te rollen
Bereidingswijze
Bekleed je bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Mix de boter samen met de suiker zo´n 3 minuten tot je een mooi romig geheel hebt. Voeg dan je eidooier, melk en de vanille extract toe. Mix dit goed door en voeg dan de bloem, zout en cacao toe. Mix alles kort door, tot het een egaal mengsel is. Het zal lijken alsof dit niet goed komt, maar wanneer je door blijft mixen (kneden met je handen kan ook prima op dit punt) vormt het vanzelf een egaal deeg.
Verdeel het deeg in balletjes wat het handigst gaat met een ijsknijper. Ik gebruikte hier mijn kleinste (4cm) ijsknijper voor. Vorm van de hoopjes deeg balletjes. Rol ze dan door de extra suiker, zodat overal een laagje suiker zit. Verdeel de koekjes op de bakplaat met wat ruimte er tussen. Je hoeft de koekjes niet aan te drukken en ze spreiden ook maar een klein beetje. Bak de koekjes in zo’n 12 minuten gaar.
Laat de koekjes een paar minuten liggen op de bakplaat voor je ze laat afkoelen op een rekje. Wacht ook nog even met het indrukken van je eitje op het koekje. Hoe beter je kwaliteit is, hoe minder snel ze vervormen als ze iets warm worden, maar toch neem ik zelf liever het zekere voor het onzekere. De eitjes van Kruidvat die ik gebruikte zijn heerlijk (vooral de assorti, zo had ik vullingen als caramel, aardbei, pistache en koffie vulling in mijn eitjes), maar vervormen wel wanneer je ze te snel in je eitje doet.
Wat ik zelf deed was met een nog ingepakt eitje direct na het bakken van de koekjes, terwijl ze nog op de bakplaat lagen een afdruk maken, waar het eitje perfect in zou passen. Daarna liet ik de koekjes afkoelen tot er nog een klein beetje warmte uit de afdruk komt. Leg dan de paaseitjes zonder folie in hun afdruk waardoor het eitje een klein beetje aan het koekje vast smelt, maar zijn mooie eivorm behoudt. Bewaar de koekjes in een trommel en enjoy!
2 Responses to “Dubbel choc paasei koekjes”
Leuk Helen, koekjes zien er lekker uit en ook een goede tip qua het plaatsen van de paaseitjes! Ooit eens geprobeerd ze mee te bakken nav een ander recept, wat een drama en kliederboel haha.
Alvast Fijne Pasen!
Tessa
Dankje Tessa! Meebakken in cakebeslag ging hier altijd goed, al is dat natuurlijk en andere textuur dan een koekje.
Jij ook een fijne Pasen!