Aardbeien yoghurt taart
Op MiCook zag ik een heerlijke abrikozen yoghurt taart voorbij komen! Toen ik dan ook last minute een taart moest bakken leek me deze ideaal. Ik had namelijk alle ingrediënten in huis! Eenmaal alles voorbereid en aangekomen bij het schoonmaken van de abrikozen, kwam ik erachter dat deze nog niet rijp genoeg waren. Flink balen dus! Dan maar op zoek naar een ander stukje fruit wat in deze taart zou kunnen. Ik zag nog een heerlijk bakje met zoete aardbeien staan, een ideale vervanger!
Maaike maakte de taart in een 20 cm lage vorm, ik heb veel vormen maar deze diameter net niet. Ik nam een 24 cm vorm en verdubbelde daarom het recept voor de vulling verdubbeld. Hierdoor oogt de taart ook geler dan bijvoorbeeld bij de abrikozen taart van Maaike.
Wat heb je nodig:
– 60 gram ongezouten, op kamertemperatuur
– 150 gram Bloem
– 50 gram Suiker
– 1 eidooier
– 1 el melk
Voor de vulling:
– 400 gram aardbeien
– 250 milliliter Griekse yoghurt
– 2 eieren
– 2 el custard poeder
– 150 gram suiker
Bereidingswijze
Begin met het deeg, kneed (of mix met deeghaken) de boter, bloem, suiker, eidooier en de melk tot een egaal deeg en laat dit als een platte schijf zo’n 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet je bakvorm goed in. Ik nam een quichevorm met losse bodem, je kunt ook een springvorm gebruiken.
Rol je deeg uit en bekleed hiermee te vorm. Snijdt de randjes weg door met je deegroller over de vorm te gaan. Het deeg moet worden blindgebakken, prik wat gaatjes in het deeg en leg hierover een stuk bakpapier. Het helpt om dit eerst tot een prop te duwen, zodat je bakpapier in alle hoekjes makkelijk blijft zitten. Vul de vorm met blindbakvulling (rijst, bonen of korrels) en bak de bodem zo’n 15 minuten met vulling en daarna nog 5 minuten zonder vulling.
Maak de aardbeien schoon en halveer de grotere aardbeien. Klop de eieren los en meng dit met de Griekse yoghurt, suiker en de custardpoeder. Zelf was ik even bang dat dit uit zou lopen tijdens het aansnijden, maar de custard maakt er een geheel van tijdens het bakken. Vul de vorm met het mengsel (niet te vol!) en verdeel de aardbeien hierover. Kom het mengsel nog niet tot de rand van je deeg, kun je altijd nog wat yoghurt mengsel toevoegen. Bak de taart in zo’n 30 tot 35 minuten af. Maaike strooide nog wat suiker over de taart voor hij de oven in ging, door de zoetheid van de aardbeien heb ik dit achterwege gelaten.
Hè, wat leuk! En ik zie het nu pas….. 🙁
De taart ziet er heerlijk uit en de combi met aardbeien lijkt mij geweldig. Jammer dat je abrikozen nog niet rijp genoeg waren, maar dit lijkt mij een erg lekker alternatief! 🙂
Dankje Maaike! Baalde flink wat de abrikozen betreft, leek me erg lekker. De aardbeien waren heerlijk zoet in de vulling!
Zaterdag de frambozen taart gemaakt met jouw recept voor de visite van zondag. Viel erg in de smaak. Voor de visite van morgen ga ik deze eens proberen. De frisse smaak van yoghurt en de zoete smaak van custard lijken me erg lekker.
Leuk om te horen! Ben benieuwd hoe je hem vind smaken.
Ik bak heel graag maar nog nooit custard poeder gebruikt..wat is dit en kan ik dit in mijn favoriete winkel Delhaize vinden..
Hi Wilma, waar je in België custard poeder kan vinden durf ik niet te zeggen. Je zou het door vanille kookpudding poeder kunnen vervangen met wat extra vanille extract. In essentie is custard vanille puddingpoeder.
Hoi Helen,
Ik vond het een erg leuk recept maar helaas niet zo geslaagd. De smaak van de vulling vond ik niet lekker en ook de bodem smaakte niet zo goed vond ik.
Jammer, maar toch leuk om eens wat anders te proberen.
Groetjes Laura
Wat jammer om te horen dat hij niet beviel Laura.
Hallo, er staat een fout in. 60 gram ongezouten ……..
Ik neem aan boter 😉
Fantastische taart! Gisteren gemaakt als dessert en op verzoek van kleinkinderen vandaag nog exemplaar gemaakt voor morgen..” omdat’ie zo super lekker is oma!!”
Ga deze ook nog’es proberen met ( gepocheerde) wilde perzik!
Wat leuk! Klinkt ook erg lekker met gepocheerde wilde perzik!
Hoi Laura . Ik bak heel vaak cheese cake en gebruik dikwijls bastogne koek voor de bodem 250 gr koekjes fijn maken en 8 EETLEPELS gesmolten ROOMBOTER erdoor en dan alles op de bodem en goed met de achterkant op het bakblik aandrukken daarna gelijke de vulling erop. en in de oven.
Heerlijke taart! Ik maak ze met blauwe bessen!
Heb ze ook al met kwark gemaakt!
Er steekt al terug één in de oven, deze x met kleine stukjes appel en blauwe bessen! 🙂
Dat klinken als heerlijke varianten!