Zelf cake flour maken
Cake flour? Wat is het? Kun je zelf cake flour maken? Wanneer je graag Amerikaanse recepten maakt of bekijkt en bakt heb je dit vast al eens gedacht. In het Amerikaanse bakken kom je dit type bloem vaker tegen en vind je het daar al kant en klaar. Het recept wat ik vandaag deel is een goede vervanging!
Cake flour bevat minder proteïne dan standaard bloem. Het is dan ook erg geschikt voor het bakken van cakes, zoals de naam al verklapt. Doordat het minder proteïne en gluten bevat, zorgt het voor een zacht en luchtig resultaat. Door de fijne structuur is het bij cake flour altijd verstandig om het zevend toe te voegen, zodat je geen klontjes krijgt.
Op mijn blog vind je een aantal recepten die vragen om cake flour, zo bakte ik een Angel food cake, die heerlijk luchtig is en wordt gebakken met alleen het eiwit en zonder dooier, waardoor de cake erg licht van kleur is. Ook bakte ik onlangs de Italiaanse sponscake, waar ook cake flour wordt gebruikt om hem extra luchtig te maken.


Wat heb je nodig:
Voor 140 gram cake flour (1 cup)
– 125 gram bloem
– 15 gram maizena
– 15 gram maizena
Bereidingswijze
Er is een kleine handigheid voor het maken van cake flour. Meet het gewicht wat je nodig hebt aan cake flour af in gewone bloem. Voor iedere 140 gram cake flour vervang je 15 gram gewone bloem, voor 15 gram maizena.
Het is belangrijk om de maizena goed te verdelen in de bloem, voor het beste effect. Zeef daarom de bloem en maizena eerst apart en daarna samen in een kom. Zeef het mengsel daarna nog vier keer, zodat je zeker weet dat het goed vermengd is. Gebruik het daarna in een recept wat om cake flour vraagt.
7 Responses to “Zelf cake flour maken”
Kun je, om self raising cake flour te creëren, de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel?
Hi Ruth, persoonlijk zou ik er voor kiezen om dan zelf bakpoeder toe te voegen wanneer een recept daarom vraagt. Voeg dat toe aan het meel mengsel en zeef het een keer mee.
Hi
Hoe maak ik cake flour in een recept waar ik 240 gram cake flour dient te gebruiken. Ik word er nerveus van en wil niet dat het beslag mislukt. Help me out !? Dank alvast
Hi Margriet,
Verdubbel het recept, je houdt dan wel iets cake flour over maar liever wat teveel dan te weinig lijkt me?
dank en een mooie dag
Heb voor heel veel Filipijnse gerechten idd Cake Flower nodig. ( vergeten mee te nemen 😖 afgelopen zomer )
De gerechten daar spreken over 1 CUP ( Dat is dus 125 gram ) Hoe zou de verhouding Tarwebloem / Maizena dan samenstellen ?
Hai André, met de verhouding maak je 140 gram cake flour. Mocht je het erg veel gebruiken zou je een grotere batch kunnen mengen en dit in een pot of bak bewaren. Je schept dan makkelijk iedere keer de voor jou juiste hoeveelheid voor je recepten en hoeft niet steeds af te meten.