Hazelino’s

Bij het bekijken wat ik wilde maken in de foodblogswap van december, zag ik bij Judith van JudithsCakes schuimgebakjes voorbij komen. Ik ken ze als Hazelino’s, maar simpel gezegd zijn het gewoon hazelnoot schuim gebakjes met mokka crème. Geïnspireerd door de foto van Judith en mijn herinneringen aan de hazelino (die we heerlijk haalden bij van Orsouw in Zwolle, yum!) vinden jullie hierbij mijn versie van dit heerlijke gebakje! Het gebakje viel goed in de smaak en wordt dan ook zeker snel nog een keer gemaakt.
 
Het opbouwen van de taartjes is niet veel werk, ik deed dit dan ook voor ik ze aan de visite gaf. Door de vocht in de botercrème worden de schuimlaagjes soppig als de taartjes te lang staan. Vers zijn ze dan ook echt het lekkerst!

Wat heb je nodig:

Voor de schuimlaagjes
–  3 eiwitten
– Snuf zout
– 100 gram hazelnoot krokant

– 100 gram poedersuiker
– 160 gram fijne suiker 
Voor de botercrème
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– 400 gram banketbakkersroom
– 100 gram poedersuiker 
– 1 el mokka extract of sterke koffie
Voor de decoratie
– Hele hazelnoten
– 300 gram hazelnoot krokant 
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de schuimlaagjes. Klop de eiwitten met de snuf zout stijf en voeg steeds een beetje suiker toe. Wanneer de schuim stijf is en je suiker allemaal is toegevoegd spatel je de poedersuiker en de hazelnoot krokant toe. Door de poedersuiker word het mengsel wat stugger en de hazelnoot krokant geeft straks een lekkere bite. Spuit op een bakplaat met bakpapier rondjes van ongeveer 6 cm in diameter. Niet te dun, maar ook zeker niet te dik. Uit het schuim mengsel haalde ik zo’n 25 schuimlaagjes. Laat de schuimlaagjes zo’n 60 minuten drogen in een oven op 120 graden Celsius. 
 
Mix dan de roomboter glad met de poedersuiker en voeg daarna de banketbakkersroom toe. Je kunt voor de banketbakkersroom natuurlijk een zakje van dr. Oetker gebruiken, maar hier lees je hoe je zelf banketbakkersroom kunt maken. Voeg als laatst mokka extract toe en proef of je voldoende hebt gebruikt. Heb je geen extract kun je ook een eetlepel sterke koffie gebruiken of een eetlepel oplos cappuccino poeder nemen. Doe de botercrème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje, hou nog een beetje achter om straks de zijkanten van de gebakjes in te smeren.
 

Het opbouwen

In mijn herinneringen hebben hazelinos twee laagjes. Neem een schuimlaagje als bodem en spuit er een laagje botercrème op. Leg hier het tweede schuimlaagjes op en spuit weer een laagje botercrème. Smeer met een mes of palletmes ook de zijkanten van de schuimlaagjes in tot je schuimlaagjes niet meer zichtbaar zijn. Leg op een bord de hazelnoot krokant. Liever iets teveel dan te weinig omdat je de ingesmeerde gebakjes door het krokant gaat rollen. Spuit als finishing touch een klein toefje op de bovenkant en leg hier een hele hazelnoot in.
 
Natuurlijk is hazelnootkrokant kant en klaar te koop als nogatine van bijvoorbeeld Dr. Oetker of bij een groothandel. In de Duitse supermarkt is het ook te vinden. Mocht je het vinden neem het dan absoluut mee. Het is namelijk niet alleen lekker bij taart of cakepops maar ook over ijs is een schepje krokant heerlijk.
 
Judith van Judithscakes is helaas gestopt met bloggen. De linkjes naar haar site werken dan ook niet meer.
Print Friendly, PDF & Email
6 Responses to “Hazelino’s”
  1. Judith says:
  2. HandmadebyHelen says:
  3. Saskia says:
  4. HENRI mentens says:
  5. Sietske says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.