Roomhoorntjes

Al jaren stond dit kleine gebakje op mijn ’to bake’ lijstje. Roomhoorntjes! Tegenwoordig zie je ze niet meer zo veel, maar vooral mijn moeder heeft mooie herinneringen aan dit gebakje wanneer ze hem wel bij de bakker ziet liggen. Er zijn ongetwijfeld andere variaties qua vulling, maar mijn moeder wilde hem graag met slagroom gevuld. Deze vulling herinnerde ze zich namelijk. Ik heb inmiddels al genoeg varianten bedacht, wat dacht je van Zwitserse room, chocolade room of slagroom opgeklopt met wat vers fruit erdoor?
 
Belangrijk bij deze gebakjes zijn toch wel de roomhoornpennen die je gebruikt. IJzeren (al heb je ze ook van siliconen) konische pennen, die er voor zorgen dat je een holle binnenkant hebt voor de vulling. Hierdoor kun je ze ook goed een paar dagen van te voren maken en op de dag zelf vullen met de heerlijkste vullingen.
Roomhoorn | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 9 roomhoorntjes
– 1 rol vers bladerdeeg (270 gram)
– Geklutst ei
– Suiker
– Boter om de pen in te vetten
Voor de vulling
– 250 ml slagroom
– 2 el suiker
– Optioneel, fruit of chocolade als decoratie
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en boter de roomhoornpennen alvast in. Leg dan je bladerdeeg neer en snij dit in de lengte in 9 gelijke stroken van zo’n 3 centimeter breed. Ik gebruik voor het snijden van lange stroken deeg het liefst een pizzasnijder, omdat dit snel en handig gaat.
 
Rol vanaf de onderkant de strook om je roomhoornpen en knijp het puntje wat dicht. Overlap ieder laagje, maar niet teveel en herhaal dit met alle pennen. Bestrijk de bladerdeeg hoorntjes met ei en strooi hier kristalsuiker over. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de hoorntjes zo’n 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze een minuut of twee liggen, voor je de pennen uit het bladerdeeg schuift. Doordat deze ingevet waren, gebeurd dit vrij makkelijk. Bak ze daarna nog ongeveer 5 minuten zonder pen, zodat ook de binnenkant wat steviger kan worden. Laat de hoorntjes op een rooster afkoelen.
Roomhoorn | HandmadeHelen
Klop de slagroom tot stevige pieken met de suiker en vul een spuitzak. Ik nam een spuitmondje met kartels, maar zonder spuitmondje kun je ze ook goed vullen. Probeer de vulling zo diep mogelijk in het hoorntje te spuiten zodat er overal vulling zit. Decoreer ze eventueel met fruit of chocolade en serveer ze direct.
 
Varieer eens met de vulling, heerlijke chocolade of mokka room smaakt ook erg lekker in deze hoorntjes!
Print Friendly, PDF & Email
5 Responses to “Roomhoorntjes”
  1. R H Oving Jager says:
    • HandmadeHelen says:
    • Monique says:
  2. Jos says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.