Het verschil tussen baksoda en bakpoeder

Af en toe krijg ik de vraag of baksoda/bakingsoda en bakpoeder het zelfde zijn. Tijd dus om het verschil tussen baksoda en bakpoeder te bekijken! Wanneer je vaak bakt, is het je vast opgevallen dat deze twee ingrediënten gebruikt worden als rijsmiddel. Zo geeft het luchtigheid aan de cake en koekjes en zorgt het ervoor dat je baksel geen baksteen wordt. Belangrijk is wel dat je zowel bakpoeder als baksoda goed door je bloem zeeft en mengt.
 
Wist je trouwens dat Baksoda ook gebruikt kan worden buiten de keuken? Het schijnt ideaal te zijn voor het reinigen van ovens en badkamers. Het verschil tussen baksoda en bakpoeder | HandmadeHelen

Baksoda

Oké, we beginnen met baksoda. Dit witte goedje staat bekend onder diverse namen, bijvoorbeeld maagzout, natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Huishoud soda is dus totaal iets anders! Baksoda is een rijsmiddel en werkt sterker dan bakpoeder. Wel heeft het iets zuurs nodig om je baksel luchtig te maken. In mijn recept voor ontbijtkoek gebruik ik baksoda, met honing en appelstroop als ‘zuur’, waardoor het een luchtige textuur krijgt. Vaak zie je het in combinatie met zure room, karnemelk, azijn, citroensap of met yoghurt. De reactie die de baksoda met het zuur heeft, zorgt voor allerlei kleine gasbelletjes die voor de luchtige structuur zorgen. Baksoda werkt overigens direct wanneer het in aanmerking komt met iets zuurs. Wanneer je het even laat staan, zul je de belletjes goed zien.
 

Bakpoeder

Dan is er dus bakpoeder, dit is ook een rijsmiddel wat bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat (baksoda), een zuur (bijv. wijnsteenzuur of citroenzuur) en een stabilisator (dit is een zetmeel). Door de combinatie werkt het minder sterk dan pure baksoda. Alles is al aanwezig, waardoor het toevoegen van een zuur ingrediënt overbodig is. Opvallend is, dat het veel in Nederlandse recepten gebruikt wordt, terwijl in Amerikaanse recepten veel baksoda wordt gebruikt. In zelfrijzend bakmeel zit al bakpoeder toegevoegd trouwens, wanneer je dit voor een cake gebruikt, kun je het bakpoeder in een recept weglaten. Heb je zelfrijzend bakmeel nodig, maar dit niet in huis? Voeg dan 15 gram bakpoeder op 500 gram bloem toe.Het verschil tussen baksoda en bakpoeder | HandmadeHelen

Vervangen van elkaar

Bakpoeder en baksoda hebben dus ongeveer dezelfde eigenschappen, maar je moet wel oppassen met het vervangen. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder, 1 tl baksoda wordt dan 2,5 tl bakpoeder. Andersom is het iets lastiger te vervangen, neem 1/3 tl baksoda en voeg een scheutje zuur toe in je recept (bijvoorbeeld citroensap of azijn). Teveel baksoda en geen zuur ingrediënt zorgt voor een vieze smaak waarbij het rijsmiddel niet gewerkt heeft.
 
Tegenwoordig kun je steeds makkelijker aan baksoda komen, zo zijn er grotere verpakkingen (bijv. de oranje doosjes van Arm & Hammer), maar in de supermarkt vind je tegenwoordig ook kleine zakjes van Dr. Oetker. Ik bewaar mijn bakpoeder en baksoda het liefst in kleine weckpotjes, ze zijn goed af te sluiten waardoor er geen lucht of viezigheid bij komt. Voordeel is dat ik niet iedere keer een zakje hoef open te maken om een hoeveelheid baksoda of bakpoeder af te meten. Met een handige sticker hou je ze perfect uit elkaar. Mocht je sticker nu verdwenen zijn, ook aan de kleur kun je herkennen wat welk product is. Baksoda is helder wit, terwijl bakpoeder wat meer off white is.
 

Testen of je bakpoeder/baksoda nog werkt

Om te testen of je bakpoeder nog werkt kun je 1 theelepel bakpoeder door 60ml warm water roeren. Wanneer je bubbeltjes ziet werkt je bakpoeder goed.
 
Om baksoda te testen kun je 1 theelepel baksoda door 2 eetlepels azijn roeren. Wanneer het begint te sissen alsof je een fles met koolzuurhoudende frisdrank inschenkt werken je baksoda goed. 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.