Karamel maken

Bij het maken van een goede karamel is het erg fijn om een degelijke steelpan met dikke bodem te hebben. Toen ik door Kookexpert benaderd werd om in hun webshop voor kook en bak artikelen wat uit te zoeken wist ik dan ook zeker dat een goede pan een must was. Ik zocht dan ook de aluminium gegoten Sola steelpan met anti aanbaklaag uit. Perfect voor karamel. Inmiddels heb ik een aantal potjes gevuld waarbij ik zeker achteraf mijn geluk niet op kon. Met water wegzetten zodat de suiker oplost, afwassen en daarna met een doekje er nogmaals door, weg waren alle sporen van de karamel! Daarnaast mag hij in de vaatwasser, maar ik was mijn goede pannen het liefst met de hand af.
 
Het recept voor deze karamel komt uit het boek ´koken met karamel´ en is een perfect recept. Wel is karamel iets wat per keer anders is in de bereiding. Zo moest ik zelf erg wennen om dit op gas te doen, waar ik dit bij mijn ouders thuis op een elektrische kookplaat maakte. Wanneer je vaak karamel maakt kan ik me voorstellen dat dit prima op zicht kan, maar in het boek worden ook de temperaturen vermeld waardoor mijn karamel in één keer lukte! Handig is wel een goede ´candy thermometer´.

Wat heb je nodig

– 200 gram kristalsuiker
– 2 el water
– 25 gram roomboter 
– 175 ml slagroom 
 

Bereidingswijze

In de pan met een dikke bodem mag de kristalsuiker met het beetje water. Laat dit verwarmen op middelhoog vuur, maar roer niet!  Wat wel kan is de pan wat rond zwieren zodat de suiker massa beweegt. Doe dit met regelmaat zodat het egaal gaat karameliseren. Handig is een suiker thermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Zodra het water verdampt is gaat de suiker karameliseren. Dit duurt een poosje en belangrijk is om de pan goed in de gaten te houden.
 
Terwijl het begint te karameliseren mag in een ander pannetje de slagroom samen met de boter verwarmd worden. Op die manier is het temperatuur verschil met de suiker ietsje kleiner. Het blijft straks bubbelen, omdat de slagroom natuurlijk nooit de temperatuur van de suiker kan evenaren.
 Wanneer de suiker 160 graden Celcius is mag het pannetje even van het vuur. Roer met een garde door de pan terwijl je met een klein straal de warme slagroom erbij giet. Pas wel op, dit borrelt erg hard! Laat het daarna nog borrelen tot het 113 graden Celcius bereikt heeft. Dit duurde bij mij niet heel lang. Laat de karamel een paar minuten van het vuur afkoelen in de pan voor je dit in een schone pot schenkt. Laat de karamel volledig afkoelen en bewaar het in de koelkast. Wanneer het afgekoeld is, is de karamel een stuk dikker geworden.
 
Met dank aan Kookexpert voor het geven van shoptegoed waar o.a. deze Sola pan mee gekocht is.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Karamel maken”
  1. A, Boers says:
  2. Andréa Janssen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.