Review: Koken met karamel

Karamel is een van de lekkerste dingen die er bestaat. Ook een van de moeilijkste dingen om thuis te maken dacht ik altijd. Met een beetje goede uitleg, informatie en wat lef kan iedereen zich er echt wel aan wagen. In mijn geval was het vallen en op staan, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt gaat het bijna niet meer fout. Constan Heestermans van Caramelz maakte meest lekkere (smaken) karamel die er zijn en is hier fulltime mee bezig. Toen ik las dat er een boek gemaakt zou worden met Marije Sietsema van Loopvis over dit onderwerp was ik in mijn nopjes. Sowieso ben ik een beetje fan van de kook/bak boeken van Loopvis
 
Karamel is niet alleen heerlijk in zoete gerechten, maar ook hartig komt aan bod in dit boek. Ik kan dan ook niet wachten om uitgebreid te gaan met de spareribs uit het boek. Ze zien er op de foto heerlijk uit dus dat kan niet anders dan lekker zijn!
Koken met karamel

Koken met karamel

Het boek begint met de basis. Een goed basis recept is natuurlijk niet weg te denken uit dit boek. Het was voor mij een vallen en opstaan proces, maar met de tips van Constan en Marije moet dit helemaal goed gaan. Waar je in de meeste recepten tussendoor even kunt proeven, gaat dit bij karamel niet. Suiker wordt onwijs heet waardoor je je vingers en je mond gegarandeerd verbrand tijdens het proeven. Met fijne stap voor stap foto’s krijg je een goed beeld over bijvoorbeeld de kleur van de karamel en wat je kunt verwachten. Ook geeft Constan je naast het basis recept variaties om in een handomdraai een andere karamel te maken die later in het boek worden gebruikt. 
 
Het boek bevat een hoofdstuk met hartige recepten. Het is niet het eerste waar ik aan denk bij karamel, maar ik begrijp het volkomen! In dit hoofdstuk vind je recepten van hartige taartjes tot buikspek en spareribs. Karamel heeft in deze recepten als smaakmaker een heerlijke invloed. Het recept voor spareribs en eendenborstfilet staan hoog op mijn lijstje voor een zondag waarop ik uitgebreid kan koken. 
 
Het derde hoofdstuk heet snoeperij, hierin vindt je de recepten die typisch karamel zijn. Van zachte toffees met smaak variaties, bonbons, lolly’s en chocolade karamelkoekjes kan iedere zoetekauw zijn hart ophalen. Ook het laatste hoofdstuk nagerechten  is favoriet. Van een panna cotta met karamelsaus tot ijskoffie met whiskeykaramel.

Layout & fotografie

Het boek is helemaal in stijl, de bruine karamel tinten komen mooi uit op de blauwe gloed van de achtergronden. De foto’s zijn donker, waar ik persoonlijk heel erg van hou. Met een onderwerp als deze kan dat natuurlijk ook erg goed! Ieder recept is goed in beeld gebracht, waardoor je een goed eindresultaat ziet om naar toe te werken.
 
Ieder recept is voorzien van een duidelijke ingrediënten lijst en de werkwijze is in alle fasen duidelijk omschreven. Persoonlijk hou ik erg van recepten die niet stapsgewijs worden benoemd, erg fijn dan ook dat je in de uitwerking meegenomen wordt in het maken van het recept. Het zijn geen gekke ingrediënten overigens, ook iets wat erg fijn is. 
 
Benieuwd naar het boek? Bekijk een inkijkexemplaar hier. Het boek kost €17,50 en voor dit geld krijg je een hardcover boek met 128 pagina’s met hartige en zoete recepten waar karamel de smaakmaker is.
 

Met dank aan uitgeverij Loopvis voor het toesturen van dit boek.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.