MonChou taart slof
Ken je dat, inspiratie op gekke momenten? Het idee voor deze slof kwam terwijl ik net naar bed wilde gaan afgelopen september. Voor de verjaardag van mijn moeder was ik op zoek naar leuke variaties op sloffen. Het leek me leuk om bestaande taarten naar een slof om te vormen. Vorig jaar begon ik al met de gebakken kaneel appeltjes (appeltaart). Hoe zou een MonChou topping op een sloffenbodem zijn?
De MonChou is net als de bekende taart, maar in de vlaaivulling bovenop heb ik geen extra gelatine toegevoegd. Volgens mij is dat niet nodig, zeker niet wanneer je het goed en netjes in het midden verdeeld. De smaak van de slof, met het amandelspijs geeft net een beetje extra aan de MonChou topping. Wat mij betreft maak ik hem vanaf nu altijd op deze manier! Hij is dan ook ultieme favoriet na de karamel slof!
Wat heb je nodig:
Voor het deeg (voor twee sloffen of één 24 cm ronde vorm)
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier maat L
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen)
– 200 gram amandelspijs
– 30 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is)
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier maat L
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen)
– 200 gram amandelspijs
– 30 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is)
Voor de topping (voor 1 slof)
– 160 ml slagroom
– 100 gram MonChou
– 60 gram suiker
– 250 gram vlaaivulling
Bereidingswijze
Het deeg voor de slofbodem moet eerst een uur rusten, begin daarom hiermee. Meng voor het deeg de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met een mixer tot een egaal mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
De frangipane vulling wordt meegebakken, mix hiervoor de zachte boter, amandelspijs en het overgebleven eiwit of een klein ei tot een egaal mengsel. Doe dit in een spuitzak en leg op kamertemperatuur weg. Het spuit namelijk veel makkelijker op de slof bodem wanneer het mengsel niet gekoeld is. Rol het deeg uit tot een halve centimeter en steek de vorm uit en laat het in de slofvorm op de bakplaat staan. Spuit dan de frangipane op de slof, maar hou een ruime centimeter aan de randen over. Bak de slof op 160 graden Celsius in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar en laat het in de vorm afkoelen.
Voor de topping moet de MonChou wat op kamertemperatuur komen. Mix de koude slagroom dan tot bijna stevig met de suiker. Mix in een aparte kom de MonChou kort door. Voeg dit daarna samen met de slagroom tot een stevig mengsel met zo min mogelijk klontjes. Laat de slof een half uur in de koelkast wat opstijven voor je de vlaaivulling erover verdeeld en hem serveert.
Mocht je liever een ronde taart maken, of heb je geen slofvorm, verdubbel dan de ingrediënten voor de MonChou topping en gebruik de ingredienten voor twee sloffen in een 24cm ronde vorm.
17 Responses to “MonChou taart slof”
Dit recept klinkt heel goed en ik wil hem graag maken. Ben alleen benieuwd op welke temperatuur je de bodem bakt en waar in de oven? Ik neem aan in het midden op 180 graden, maar hoor graag of dit klopt.
Hi, zie dat de temperatuur weggevallen is. Dat is 160 graden (hete lucht) in het midden van de oven.
160 graden hete lucht. 180 graden voor een elektrische oven?
Hi Fenthya, dat klopt.
En hoe lang?
Zoals in het recept beschreven, 20 tot 25 minuten.
O excuus ik lees het nu…
Zou ik dat ook kunnen bakken in een cakevorm? Dan heb ik toch die lange vorm of is die te groot voor de hoeveelheid ingrediënten?
Hi Gerdy,
Jahoor dat zou moeten kunnen. De hoeveelheden durf ik niet precies te zeggen. Ik denk dat wanneer je een cakeblik van ongeveer 30cm hebt je het deeg voor twee sloffen kunt gebruiken.
Hoe lang is een gewone slofvorm eigenlijk?
Mijn slofvorm is 25cm lang, 10,5 cm breed en 5cm hoog.
Hoi! dit lijkt me heerlijk en ga deze vandaag maken, morgen gaan we deze pas opeten met de visite, zal ik dan pas morgen het monchou-mengsel erop doen of kan dat vandaag al?
Bedankt voor het recept in elk geval!
Hi! Beide kan, ik hoor van mensen dat hij nog lekkerder smaakt wanneer hij een dag gestaan heeft. Zorg dan wel dat hij goed afgedekt staat zodat er geen ‘koelkast luchtjes’ in de monchou trekken.
Zelf vind ik hem vers het lekkerst. Mocht je morgen tijd hebben de monchou laag te maken kan dat ook. De kale slof kan op kamertemperatuur bewaard worden.
Bij het maken van de bodem word geen opstaande rand beschreven van deeg, is dit niet nodig? Of kan ik deze alsnog maken?
Hi José, dat is met dit deeg niet nodig. Het midden zal ietsjes inzakken en het deeg zal om de frangipane vulling vakken.
Hallo, hoe lang kan ik de slof bewaren?
Groetjes
Hoi, 2 a 3 dagen kan zeker.