Scottish pancakes

Laat ik beginnen met een ‘food confession’. Ik vind pannenkoeken bakken leuk, maar eet ze liever niet. Oké. eentje met vanille ijs vind ik wel dan wel weer lekker. Luchtige pannenkoeken daarentegen vind ik heerlijk, al is het een hele klus om ze perfect te krijgen! Zo maakte ik eerder deze American pancake bolletjes in de cakepop maker, omdat het maken van American pancakes in de pan nog niet luchtig genoeg was. Toen ik een recept voor Scottish pancakes tegen kwam was ik direct enthousiast. Met het recept van Good at cooking ging het perfect!  
 
Wat het verschil is, ligt voornamelijk aan de ingrediënten. American pancakes hebben vaak baking soda met karnemelk of een ander zuur, deze pannenkoeken worden gemaakt met melk en bakpoeder. Het dikke beslag leg je in hoopjes in een warme pan, waardoor dit rijsmiddel zijn best flink doet, voor een luchtige binnenkant. Mijn pannenkoeken serveerde ik met een blauwe bessen en een blauwe bessen siroop, maar ook maple syrup past hier perfect bij.Scottish pancakes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig

– 220 gram bloem
– 1 tl bakpoeder
– 30 gram suiker
– 1 tl vanille extract
– 1 ei maat L
– 200 ml melk
– Snufje zout
– Zonnebloem olie om je pan in te vetten
– Fruit als garnering en stroop (ik nam blauwe bessen siroop)
 

Bereidingswijze

Mix de bloem met het zout, suiker en bakpoeder kort door met een garde. Voeg dan iets meer dan de helft van de melk, samen met het ei en het vanille extract toe en mix dit tot een deegbal. Ik deed het met een garde, maar het zal een dik beslag zijn wat een grote bal zal vormen. Voeg dan beetje bij beetje alle melk toe, tot je een dik beslag hebt. De eerste keer hield een bodempje over, maar de tweede keer had ik alle melk nodig. Het beslag lijkt qua dikte wat op Griekse yoghurt.
 
Vet dan een pan in met wat zonnebloem olie en laat hem goed warm worden. Met een kleine ijsknijper maakte ik hoopjes in de pan (ik bak ze het liefst per 3) die heel iets uitliepen. Heb je geen ijsknijper, kan dit ook goed met twee lepels natuurlijk. Laat ze op middelhoog vuur ongeveer een minuut tot anderhalf bruinen tot je ze omdraait. Bak ze dan nog een minuut voor je ze uit de pan haalt. 
 
Serveer ze met siroop, jam, stroop of chocoladesaus terwijl ze nog warm zijn. Ze vullen goed en uit dit recept haalde ik zelf 12 redelijk formaat Scottish pancakes, waar je goed met 3 personen van kunt eten.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.