Pindakaas cake

Pindakaas, stikpasta, zelfmoord in een potje… tja allerlei benamingen voor dit heerlijke en veelzijdige product van pinda’s. Vaak halen we een pot in huis omdat ik er iets mee wil gaan maken en verdwijnt hij zomaar ineens op de boterham. Naast het gebruik in koekjes en dus cake, kun je er ook heerlijk bananen ijs mee maken.

Het volgende recept komt uit de Sweet Bakery 2, een blad wat wordt uitgegeven wordt uitgegeven door Paul’s Bakery. De cake ziet er heerlijk uit en de pindakaas is goed te proeven, het enige tricky ding aan dit recept is de baktijd. Hou deze goed in de gaten! Een minuut te lang is al dodelijk voor deze cake, zodra hij gaar is mag hij er direct uit, anders heb je kans dat hij wat aan de droge kant is.

Wat heb je nodig:

Voor de cake
– 500 gram bloem
– 15 gram bakpoeder 
– 250 gram zachte boter 
– 250 gram suiker
– 100 gram pindakaas 
– 250 gram gesuikerde pinda’s 
– 4 eieren
– 150 ml melk
Voor de caramel 
– 150 gram suiker 
– 30 gram roomboter 
 

Bereidingswijze

De meeste cakes mix ik met de hand, puur omdat het een roerbeslag is. Voor deze cake heb ik de keukenrobot even van de plank gehaald. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en mix de zachte boter met het suiker tot een romig geheel. Voeg hier de eieren een voor een aan toe en mix ondertussen. Het lijkt misschien op een schiftend geheel, maar wanneer je straks de bloem toevoegt komt dit allemaal weer goed. Mix door het mengsel ook alvast de melk.

Meng de bloem met het bakpoeder en voeg ongeveer de helft toe aan het mengsel van de romige boter en eieren en mix dit kort tot alle bloem opgenomen is. Voeg de pindakaas en de overige bloem toe en mix tot alles vermengd is. Hak de gesuikerde pinda’s en voeg deze toe.

Spray je tulbandvorm goed in met bakspray en duw het beslag goed in alle hoekjes. Wanneer al het beslag in de vorm zit begint het plamuren, de bovenkant moet namelijk glad zijn. Het is zonde om straks de onderkant van de cake te moeten snijden omdat hij een bolling heeft. Bak de cake zo’n 50 minuten op 150 graden celsius en check zo’n 10 minuten voor het einde met een prikker of de cake gaar is.

Laat de cake zo’n 10 tot 15 minuten in de tulband zitten voor je hem lost uit de vorm. Wanneer de cake gelost is en bijna afgekoeld begin je met de caramel. Voeg zo’n 50 gram suiker in een steelpannetje en laat dit smelten, wanneer de suiker bijna opgelost is in een stroperig bruin goedje voeg je weer 50 gram suiker toe, herhaal dit daarna nog een keer met de laatste 50 gram. Voeg daarna de roomboter toe en begin dan pas met een gummyspatel te roeren. De caramel is erg warm en wordt straks snel hard. Giet met een lepel de caramel over de tulband. Wanneer de caramel afkoelt zul je zien dat er draden van caramel aan de lepel gaan hangen, een mooie finishing touch qua decoratie.

Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Pindakaas cake”
  1. Chris V says:
    • HandmadebyHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.