Sinaasappel bavaroise slof
Ieder jaar opnieuw neem ik me voor om ook wat oranje baksels te maken. Leuk voor Koningsdag of bijvoorbeeld een wedstrijd van oranje. Ieder jaar bedenk ik het weer net wat te laat.. Deze sinaasappel bavaroise slof ontstond spontaan, nadat ik voor de 6e keer op rij de hier in huis beroemde caramel slof maakte wanneer er visite kwam. Ik maakte daarnaast ook nog een aardbeienslof, maar daar wil ik nog iets aan sleutelen voor ik hem met jullie deel.
Deze slof met bavaroise is iets lastiger dan de caramel slof, dit heeft te maken met de timing voor het opstijven van de bavaroise. Hij moet namelijk nog net niet volledig zijn opgesteven, zodat je mooi je mengsel kan verdelen. In mijn geval was hij net iets te ver opgesteven al, waardoor hij er wat bobbelig uit ziet. Met een warm (maar droog) mes heb ik dit iets kunnen redden, maar ideaal is het niet.
Wat heb je nodig:
Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 150 gram amandelspijs
– 25 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor bavaroise (voor 1 slof):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 150 gram amandelspijs
– 25 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor bavaroise (voor 1 slof):
– 250 ml verse sinaasappelsap
– 6 gram gelatine (4 blaadjes)
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker
Decoratie:
– Mandarijn partjes
– Chocolade schaafsel
Bereidingswijze
Het makkelijkst is om te beginnen met het deeg, vanwege de periode dat dit moet rusten. Zelf maak ik graag wat extra deeg. Het is een super deeg om in te vriezen, waardoor je op ieder moment een deel uit de vriezer kan trekken en een slof kan bakken.
Meng de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met de mixer tot een zacht mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier of op wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en leg dit op je bakplaat, die je bekleed het met bakpapier. Leg hier de sloffenvorm weer overheen en laat dit even staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje de hoogte in. Bak de slof(fen) ongeveer 25 – 28 minuten op 160 Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat met de sloffenvorm er om, dan kan hij niet gaan hangen.
In de slof bak je een vulling mee, dit is de frangipane. Mix de amandelspijs met de roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Ik gebruik hier het liefst de handmixer voor en ook voor dit mengsel geld, dat het goed in te vriezen is! Doe de frangipane in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg. Hou een centimeter vanaf de rand vrij. Ook de frangipane kun je goed invriezen.
De bavaroise
Maak terwijl je slof in de oven staat alvast het begin van de bavaroise, door eerst de gelatine blaadjes zacht te maken in koud water. Verhit dan de sinaasappelsap en roer hier de zachte gelatine blaadjes door, tot ze volledig gesmolten zijn. Laat dit mengsel afkoelen naar kamertemperatuur en klop dan de slagroom tot een dikke yoghurt dikte. Roer hier dan de sinaasappelsap met gelatine door, tot een egaal geheel. Het lijkt nu erg dun, maar wanneer dit begint op te stijven krijgt het die romige textuur weer terug. Laat het mengsel half opstijven (ik deed het in een ziplockzak in de koelkast) en spuit het dan met een spuitzak of je ziplockzak zonder spuitmondje op je afgekoelde sloffenbodem.
Zelf vind ik de smaak van sinaasappel met chocolade steeds lekkerder worden, dus ik koos er voor om er wat chocolade overheen te strooien. Als finishing touche gebruikte ik wat mandarijnpartjes om het geheel af te maken.
14 Responses to “Sinaasappel bavaroise slof”
Wauw Helen, wat een mooi kunststukje! Het water loopt me in de mond! 🙂
Dankje Mannin!
Hij ziet er prachtig uit! heel strak.
Het lijkt mij leuk om dit recept ook een keer te maken. Ik heb alleen geen sloffenvorm, zou het ook werken als ik alleen de rand van een springvorm gebruik? welke diameter zou ik dan moeten gebruiken om ongeveer dezelfde grote als 1 slof te hebben denk je? En hoe lang duurt het ongeveer voordat de bavarois half is opgesteven?
Hoi!
Met een springvorm gaat het uiteraard ook. Ik weet dat je met een 24cm springvorm de grootte van twee sloffen hebt. Je zou een 18cm springvorm kunnen proberen voor een slof, maar ik durf niet te zeggen of dat helemaal overeen komt met een slof qua grootte.
De bavaroise is een kwestie van in de gaten houden. In de koelkast gaat het sneller dan buiten de koelkast, in de koelkast opstijven raad ik dan ook aan. Zelf heb ik iedere 10-15 minuten gekeken of de bavaroise die ik in een ziplpck zak had gedaan al steviger begon te worden. Ik geloof dat het bij mij zon 25 minuten heeft geduurd.
Succes ermee!
Hoi Helen,
Dat ziet er mooi en lekker uit zeg! Alsof het zo uit een luxe banketbakkerij komt. ^_^ YUM!
Die ga ik ook eens proberen te maken denk ik voor een volgend feestje.
Thanx voor je recept.
Liefs, Mijntje.
Dankje! Succes met het bakken van een slof! Ben benieuwd naar je eindresultaat hoor.. Maar die zie ik vast voorbij komen, haha!
Hoi helen,
Ik wil dit recept bij kerst maken, maar moet daar eerst voor reizen. Zou het ook kunnen dat de je bavarois daar maakt in plaats van thuis? Hoelang moet het dan opstijven in totaal? Dan kan ik kijken of dat mogelijk is….
Groetjes van Daphne
PS: wat een mooie opmaak, het ziet er erg professioneel uit!!!
Oh ja! En hoe heb je jouw manderijnpartjes zo mooi gekregen. Bij mij blijven er witte velletjes omheen zitten.
Dankje Daphne!
Het opstijven gaat in fases, de bavaroise moet eerst afkoelen naar kamertemperatuur wat zo een uur duurt en daarna nog in de koeling tot ongeveer 2u opstijven. Ik weet niet hoe lang je moet reizen, maar wanneer je de afgewerkte slof in een doos in een koelbox met wat koelelementen doet, moet het een paar uur goed gaan.
De mandarijnen snij ik in, in plaats van pellen. In mijn recept voor de mandarijnen mousse taart link in het laatste deel naar een filmpje van culy. Hier doen ze voor hoe je citrusvruchten kunt insnijden zodat je geen witte velletjes hebt.
Succes er mee!
Hoi helen,
Ik moet 2 uur reizen en zet het dan daar wel weer in de koelkast. Bedankt!!!
groetjes Daphne
Wat geweldig dat ik eindelijk een recept gevonden heb . Ik woon in Frankrijk en mis de lekkere sloffen die ik in NL weleens kocht. Ga hem zeker maken. Maar een paar vraagjes ….
1. Hoe kom ik aan een sloffenvorm?
2. Je zegt dat je de frangipane op een centimeter van de rand op het deeg spuit, en daarna rol je het deeg uit. Dit lijkt mij onlogisch. Zou je het mij nog een keer uit willen leggen?
Dank voor het delen van je lekkere recepten.
Hoi Wendy,
Wat fijn dat je me dit vraagt! Zie nu dat het inderdaad niet heel logisch staat. De vulling uitleg heb ik dan ook op een logische manier omgedraaid nu. Hoop dat het zo duidelijk is.
Qua vorm kun je ook een springvorm nemen, aan de smaak veranderd dat natuurlijk niets. Anders even online bestellen bij een kookwinkel, al weet ik niet hoe de verzending naar Frankrijk gaat.
Succes in ieder geval!
Ga het vandaag proberen te maken in een gewone taart vorm, zodra ik in NL ben koop ik een sloffenvorm. Ik laat het je weten hoe het smaakte!
ik vind een heerlijk recpten bij de koffie of bij een feetje