Kruimel cake met zure room en kaneel
Met Pinterest in de buurt heb je altijd een plek om ideeën op te doen. Vaak struin ik Pinterest af wanneer ik ergens op moet wachten. Zelden zoek ik op iets specifieks, wat misschien ook maar goed is.. Er is zoveel moois te zien, zoveel recepten gedeeld dacht een specifieke zoektocht waarschijnlijk al snel uitloopt op een verdwaalde wandeling door alle pins en borden.
Deze cake met zure room was wel zo’n specifiek zoektochtje. Ik had nog een bakje zure room staan, die ik graag eens in een cake wilde verwerken. Na wat recepten bekeken te hebben, bleef ik terug komen op de ‘coffee cake’ met zure room van Kathi, van de Laughing Spatula. Beetje verwarrend voor ons Nederlanders misschien. Veel cakes noemen ze in Amerika ‘coffee cakes’, terwijl er geen koffie in zit als ingrediënt.
Wat heb je nodig:
Voor de cake
– 175 gram boter op kamertemperatuur
– 225 gram suiker
– 175 ml zure room
– 3 eieren maat L
– 1½ tl vanille extract
– 195 gram bloem
– ½ tl baksoda (maagzout/natriumbicarbonaat)
– 1½ tl bakpoeder
– Snuf zout
Voor de kruimels
– 60 gram koude boter
– 90 gram bruine basterdsuiker
– 90 gram bloem
– Snuf zout
– 3 tl kaneel
– 70 gram gehakte amandelen (of pecans, walnoten of een andere noot)
Voor het glazuur
– 125 gram poedersuiker
– 4 tl melk
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed alvast een cakevorm met bakpapier. Ik heb het recept voor deze cake met de helft verdubbeld, omdat een cakeblik bij ons langer is dan het blik waar het originele recept om vroeg. Had ik dit eerder bedacht, had mijn lijntje met het kruimeldeeg mooi door het midden van de cake gelopen.
Begin met het maken van de kruimels, meng alle ingrediënten behalve de gehakte noten met je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Voeg dan de noten toe en roer dit goed door. Het lijkt wat veel, maar is dus voor de bovenkant en voor een laagje binnen in de cake.
Mix dan met een handmixer (of een staande) de boter met de suiker voor de cake, tot een romig geheel. Voeg hier één voor één de eieren aan toe en klop dit in een paar minuten tot een egaal mengsel. Voeg dan de zure room en de vanille toe en mix tot het een egaal beslag vormt. Dit lijkt even wat lastig, maar door te blijven mixen komt dit goed. Voeg dan de bloem, bakpoeder en baksoda met het zout toe aan je natte mengsel en roer dit kort door tot alles is opgenomen.
Verdeel dan twee derde van je cake beslag over de bodem van de bakvorm en strooi hier een royale laag (ongeveer de helft) van je kruimeldeeg over heen. Bovenop de kruimels mag het overige cake beslag, met daar weer bovenop de rest van de kruimels. Bak de cake dan op 170 graden Celsius in zo’n 40 minuten gaar, of tot een prikker schoon uit de cake komt.
Laat de cake goed afkoelen voor je met de glazuur aan de slag gaat. Meng hiervoor het poedersuiker met de melk tot een glazuur en verdeel dit over de bovenkant van je kruimel cake.De zure room geeft geen smaak aan de cake, maar zorgt voor een smeuïge kruim. Zeker een blijvertje dit recept! Met natuurlijk genoeg variatie mogelijkheden.
4 Responses to “Kruimel cake met zure room en kaneel”
Ik kwam op dit recept via Google, maar ik moet zeggen… de verhoudingen kijken totaal niet te kloppen. Als je naar het originele recept gaat moet met 1.25 cup bloem gebruiken dat is volgens een mooie omreken tabel tenminste 300 gram bloem. Dit recept zegt 195 gram bloem voor de cake. Ook is de boter veel te veel, het originele recept zegt 1/2 cup boter dat is omgekregen zo’n 120 gram. Dit recept zegt 225 gram… dit resulteert in een natte niet gaat te krijgen cake waarbij de verhoudingen totaal mis zijn gegaan. Het spijt mij maar geen aanrader
Hi Lisette, wat vervelend dat dit recept niet werkt voor je. Op de site vind je dit artikel met omreken tips en handigheidjes. Hier heb ik de meest voorkomende ingrediënten ook al omgerekend.
Het originele recept verschilt inderdaad van mijn recept. Zoals in mijn tekst ook te lezen heb ik een grotere bakvorm gebruikt waardoor ik het recept keer anderhalf heb gedaan.
Ik zie echter dat je 225 gram boter noemt. In dit recept gaat 225 gram suiker en maar 175 gram boter.
Beste Helen,
Bedankt voor je reactie! Excuses dat ik boter zei ik bedoel natuurlijk 225 suiker en 175 gram boter. Desalniettemin werkte het recept niet voor mij, kan gebeuren en volgende keer wellicht beter.
Met vriendelijke groet
Lisette
Lieve Helen
Heel tof recept, en superlekkere cake.
Dank je wel om dit te delen.
Groetjes
Anneke