Kruimel cake met zure room en kaneel

Met Pinterest in de buurt heb je altijd een plek om ideeën op te doen. Vaak struin ik Pinterest af wanneer ik ergens op moet wachten. Zelden zoek ik op iets specifieks, wat misschien ook maar goed is.. Er is zoveel moois te zien, zoveel recepten gedeeld dacht een specifieke zoektocht waarschijnlijk al snel uitloopt op een verdwaalde wandeling door alle pins en borden.
 
Deze cake met zure room was wel zo’n specifiek zoektochtje. Ik had nog een bakje zure room staan, die ik graag eens in een cake wilde verwerken. Na wat recepten bekeken te hebben, bleef ik terug komen op de ‘coffee cake’ met zure room van Kathi, van de Laughing Spatula. Beetje verwarrend voor ons Nederlanders misschien. Veel cakes noemen ze in Amerika ‘coffee cakes’, terwijl er geen koffie in zit als ingrediënt. 

Kruimel cake met zure room en kaneel | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de cake
– 175 gram boter op kamertemperatuur
– 225 gram suiker
– 175 ml zure room
– 3 eieren maat L
– 1½ tl vanille extract
– 195 gram bloem
– ½ tl baksoda (maagzout/natriumbicarbonaat)
– 1½ tl bakpoeder
– Snuf zout
Voor de kruimels
– 60 gram koude boter
– 90 gram bruine basterdsuiker
– 90 gram bloem
– Snuf zout
– 3 tl kaneel
– 70 gram gehakte amandelen (of pecans, walnoten of een andere noot)
Voor het glazuur
– 125 gram poedersuiker
– 4 tl melk
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed alvast een cakevorm met bakpapier. Ik heb het recept voor deze cake met de helft  verdubbeld, omdat een cakeblik bij ons langer is dan het blik waar het originele recept om vroeg. Had ik dit eerder bedacht, had mijn lijntje met het kruimeldeeg mooi door het midden van de cake gelopen.
 
Begin met het maken van de kruimels, meng alle ingrediënten behalve de gehakte noten met je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Voeg dan de noten toe en roer dit goed door. Het lijkt wat veel, maar is dus voor de bovenkant en voor een laagje binnen in de cake.
Mix dan met een handmixer (of een staande) de boter met de suiker voor de cake, tot een romig geheel. Voeg hier één voor één de eieren aan toe en klop dit in een paar minuten tot een egaal mengsel. Voeg dan de zure room en de vanille toe en mix tot het een egaal beslag vormt. Dit lijkt even wat lastig, maar door te blijven mixen komt dit goed. Voeg dan de bloem, bakpoeder en baksoda met het zout toe aan je natte mengsel en roer dit kort door tot alles is opgenomen.
 
Verdeel dan twee derde van je cake beslag over de bodem van de bakvorm en strooi hier een royale laag (ongeveer de helft) van je kruimeldeeg over heen. Bovenop de kruimels mag het overige cake beslag, met daar weer bovenop de rest van de kruimels. Bak de cake dan op 170 graden Celsius in zo’n 40 minuten gaar, of tot een prikker schoon uit de cake komt.
 
Laat de cake goed afkoelen voor je met de glazuur aan de slag gaat. Meng hiervoor het poedersuiker met de melk tot een glazuur en verdeel dit over de bovenkant van je kruimel cake.De zure room geeft geen smaak aan de cake, maar zorgt voor een smeuïge kruim. Zeker een blijvertje dit recept! Met natuurlijk genoeg variatie mogelijkheden. 
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *