Moulleux – Lava cake

Ik ben al jaren gefascineerd door de lava cake, ook wel moulleux genoemd. Niet alleen omdat het er vrij magisch uit ziet, maar ook omdat ik het niet mogelijk zag zo precies te kunnen timen, dat de buitenkant mooi stevig is en de binnenkant bij het aansnijden nog mooi vloeibaar is.
 
Nadat we met de familie uiteten waren geweest en er moulleux als desserts geserveerd werden, riep ik dat het er toch maar echt van moest komen. In de bakbijbel van Rutger had ik namelijk al een recept voorbij zien komen. De truc bij een moulleux is toch wel het kennen van je oven en een koud beslag. Een moulleux is al snel te gaar, waardoor je met een warm chocolade cakeje overblijft. Mocht het door alle druk tijdens het dessert toch niet gelukt zijn, kun je hem natuurlijk altijd ‘zo bedoeld’ hebben ;)!
Moulleux | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 100 gram boter
– 100 gram melk chocolade
– 2 eieren
– 2 eidooiers
– 75 gram suiker
– Snuf zout
– 60 gram bloem
 

Bereidingswijze

Ik nam koffiekopjes als bakvorm, omdat ik deze vorm erg mooi vond, maar je kunt ook kookringen of kleine ovenschaaltjes gebruiken. Uit het recept haal je vier moulleux, wat neer komt op zo’n 100 gram beslag per vorm. Wanneer je kookringen gebruikt zonder bodem, vul je de vormpjes pas na het koelen van het mengsel. In vormpjes met bodem kan het moulleux beslag rechtstreeks in de ingevette vorm.
 
Smelt in een pannetje de boter en hak alvast de chocolade fijn. Ik nam melk, maar puur kan natuurlijk ook. Wanneer de boter gesmolten is mag de pan van het vuur en de chocolade bij de boter.
 
Klop met een garde de 2 eidooiers met de hele eieren, zout en suiker tot een los mengsel wat iets schuimig begint te worden. Voeg hier de bloem aan toe en spatel dig geheel door. Roer het boter en chocolade mengsel door en roer dit bij het ei mengsel tot het een egale massa wordt.
 
Vet je vormpjes in en giet ongeveer 100 gram beslag in ieder vormpje. Maak de randjes schoon en laat het minimaal een uur in de koelkast staan. De moulleux kun je ook prima in de ochtend al voorbereiden en ’s avonds bakken vlak voor het dessert geserveerd moet worden.
 
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius en bak de moulleux 10 tot 13 minuten in het midden van de oven. De bovenkant moet in het midden nog wiebelen waneer je ze eruit haalt. Laat de vormpjes ongeveer twee minuten staan en ga dan met een mesje langs de randjes. Plaats een schotel bovenop de bakvorm en los de moulleux. Serveer eventueel met rood fruit of een heerlijk bolletje ijs.
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *