Zelf rabarber aardbeien jam maken
Dit jaar heb ik al heel wat van mijn ’to bake of to make’ lijstje kunnen afstrepen. Zelf jam maken stond ook al een hele lange periode op dit lijstje. Het is ook echt niet moeilijk, daar ligt het niet aan. Op de een of andere manier gunde ik mezelf er geen tijd voor… Met nog een doosje aardbeien en een paar stengels rabarber van de aardbeien rabarber repen kon ik niet anders dan deze heerlijke jam maken!
Bij het maken van jam kun je het fruit natuurlijk vervangen naar je eigen smaak. De combinatie rabarber en aardbeien doet het erg goed, maar abrikozen, aardbeien en een combinatie van rood fruit staan ook nog op mijn lijstje. Het liefst allemaal uit mijn eigen mini moestuin, maar met een nieuwe pup die door de achtertuin banjert zit dat er niet in. Mijn doornloze planten bramen, blauwe bessen en frambozen hebben flink moeten afzien door het snoeien (lees takken afbijten) van de hond.
Wat heb je nodig:
Voor ongeveer 1200 ml jam
– 300 gram aardbeien
– 300 gram rabarber
– 2 el water
– 1 el citroen
– 500 gram geleisuiker (normaal)
– 3 potten met 400 ml inhoud
Bereidingswijze
Voor de jam maak je de aardbeien en rabarber goed schoon en snij ze in kleine stukjes, die ongeveer even groot zijn. Doe dan de rabarber met het beetje water in een pan en breng dit tegen de kook aan. Voeg dan de aardbeien toe en laat dit een minuut of twee pruttelen, zodat alles zacht wordt. Voeg de geleisuiker toe en laat dit zo’n 4 minuten doorkoken, terwijl je blijft roeren. Mocht je geen stukken in je jam willen, kun je het even pureren met de staafmixer.
Giet de jam in schone potjes tot hij bijna vol zit en draai de deksel er op. Zet de potjes op de kop weg, zodat ze vacuüm kunnen zuigen, wat de houdbaarheid van de jam verlengt. Mijn jam doe ik het liefst in kleinere potjes, zodat ik deze beter kan bewaren. Ongeopend blijft de jam tot een jaar goed, maar bewaar de potjes jam wel op een donkere koele plek. Na openen bewaar je de jam in de koelkast.
Wanneer ik alleen aardbeien zou gebruiken of een andere zoete vrucht, kun je ook prima geleisuiker speciaal gebruiken. De ratio suiker en fruit verschilt dan, waardoor de jam minder zoet wordt. Omdat de rabarber wat zuurder is, koos ik voor de gewone geleisuiker.