Witte chocolade kruidnoten bark

Bij het woord bark denk ik niet direct aan chocolade. In Amerika gebruiken ze de term bark vaak voor een zelfgemaakte dunnere variant op een reep, die ze bestrooien met de meest heerlijke items. Voor Sinterklaas leek het me leuk om eens iets extra’s op tafel te kunnen zetten, naast al het traditionele snoepgoed. 
 
Ik vind het trouwens erg verwarrend, kruidnoten of pepernoten. Voor mij is het hetzelfde, maar ik hoor vaak dat mensen hier anders over denken. Goed, voor deze bark nam ik een heel andere variant, namelijk schuddebuikjes. Kleine miniatuur kruidnoten die je het hele jaar door kunt vinden in het broodbeleg schap. Het huismerk van mijn supermarkt noemt ze wiebelkontjes en eigenlijk smaken ze precies het zelfde. Ook nam ik kruidnoten met een chocolade laagje, om wat meer kleur aan de witte bark te geven. witte chocolade kruidnoten bark1

 Wat heb je nodig:

– 200 gram witte chocolade
– Schuddebuikjes/wiebelkontjes/mini kruidnoten
– Kruidnoten met een chocoladelaagje

 

Bereidingswijze 

Om je bark straks mooi te kunnen breken en het niet smelt als je het vast pakt, is het belangrijk om goed de chocolade te temperen. Dit kan op twee manieren, door te tableren en door te enten. Wanneer je gaat tableren smelt je alle chocolade tot zo’n 40 graden. Daarna giet je 2/3e op een marmeren tegel en strijk je dit steeds uit tot het dikker begint te worden. Het koelt dan af tot zo’n 26 graden Celsius en begint weer te glanzen Je voegt dan alle afgekoelde chocolade bij het nog warme, waardoor je chocolade op een perfecte temperatuur komt. Het hard dan goed uit, knakt als je het breekt en smelt niet zo snel wanneer je het vast pakt.

Zelf kies ik het liefst voor het enten van chocolade. Voor mijn gevoel is dit iets makkelijker en smeert iets minder. Wanneer je ent, smelt je twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten mag de chocolade van het waterbad af en voeg je de ongesmolten chocolade toe. Door dit goed te roeren tot alle chocolade gesmolten is, bereik je eigenlijk het zelfde. De chocolade komt tot een perfecte temperatuur (zo’n 26 graden) en is wat dikker dan de gesmolten chocolade was en begint te glanzen. Eenmaal zonder stukjes chocolade kun je hem verwerken. 

Je kunt zelf goed testen of je chocolade goed getempereerd is. Haal een mesje of lepeltje door de chocolade en leg dit even weg. Na zo’n 4 minuten moet dit uitgehard zijn. Blijft het nat, dan was je chocolade nog te warm. Wanneer je het temperen voor het eerst doet, is het handig om er een candy thermometer bij te gebruiken.

Wanneer je chocolade goed is om te verwerken, verspreid je dit over een vel bakpapier. De vorm maakt niet zo heel veel uit, maar zorg dat de plak op alle kanten even dik is. Strooi hier je schuddebuikjes over en knijp er ook een paar fijn tot kruimels, zodat overal die speculaas smaak zit. Hak ook wat chocolade kruidnoten en verspreid deze op je chocolade. Eenmaal uitgehard snij of breek je de bark in stukjes en kun je er heerlijk van snoepen!
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Witte chocolade kruidnoten bark”
  1. Jard says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.