Worstenbroodjes

Weer een nieuwe foodblogswap. Dit keer mocht ik iets maken van Paul zijn blog Geur van Maillard. Toen ik een recept voor worstenbroodjes op zijn blog zag staan wist ik meteen dat ik deze ging maken! Ze stonden namelijk op mijn to bake lijstje. Daarnaast kon ik met veel plezier zijn berichtje hierover lezen. Paul heeft namelijk, al zegt hij het zelf, een onwijze strijd met deeg, hier kan hij dan ook erg leuk over schrijven (al doet hij dit standaard). Al doende leert men natuurlijk!

 Het recept is voor traditionele Brabantse worstenbroodjes. Echter besloot Paul om met de helft van het gehaktmengsel te experimenteren en voor iets pittigers te gaan. Ik heb zijn voorbeeld gevolgd en een theelepel sambal toegevoegd. Je kunt hierbij natuurlijk kijken hoe pittig je wil gaan. Het originele recept is ook voor 5 worstenbroodjes (zeg gerust broden). Ik heb er uiteindelijk 10 van een redelijk formaat worstenbroodje uit gehaald.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg
– 250 gram bloem
– 7 gram gist (1 zakje)
– 125 ml melk
– 10 gram suiker
– 70 gram boter
– Flinke snuf zout
Voor de vulling:
– 1 ei
– 450 gram half/half gehakt
– 1 beschuit of handvol paneermeel
– 1 tl sambal

– Gehaktkruiden of peper/zout
Om te bestrijken:
– 1 geklutst ei
 

Bereidingswijze

Maak een hoopje van de bloem en maak hier een kuiltje in voor de natte ingrediënten. Strooi de zout aan de buitenkant van de bloem met het zout, zodat dit het gist niet direct tegenwerkt. Verwarm de melk tot deze lauw is en voeg de gist met het suiker toe. Zorg dat de melk niet te warm is. De gist zal dan niet voor het gewenste rijs effect zorgen. Giet de melk in de kuil en voeg de boter toe. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Kneed het deeg minimaal 5 minuten. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plastic folie zo’n 10 minuten rusten voor een eerste korte rijs. Ik maakte net als Paul wat kleinere balletjes, zo’n 50 gram deeg per bolletje.

Meng het gehakt met het ei en de paneermeel (of beschuit). Breng op smaak met zout, peper en de sambal. Verdeel het gehakt in porties van 45 gram en rol hier een lange dunne worst van.

Rol de kort gerezen bolletjes deeg ovaal uit. Dit gaat makkelijk door een keer flink in de lengte te rollen en daarna kort in de breedte. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak. Leg de gehaktworst in het midden en dek de worst onder met het deeg. Vouw de korte kanten van het deeg over de worst en laat daarna de lange zijden bij elkaar komen. Druk en knijp de naadjes goed aan en laat de naad direct de onderkant zijn van het broodje. Laat de broodjes nu 45 tot 50 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestrijk de worstenbroodjes met het overgebleven losgeklopte ei. Bak de worstenbroodjes in 30 minuten goudbruin af. Warm zijn ze natuurlijk het lekkerst!

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @HandmadeHelenNL. Marcella van Ik bak er iets van maakt deze maand iets van mijn blog.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Worstenbroodjes”
  1. Paul Oosten says:
    • HandmadebyHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.