Arroz con chorizo y gambas

Het komt niet vaak voor dat je het recept voor een complete maaltijd kunt vinden op mijn blog. Natuurlijk zijn er de champignon recepten en de hartige taarten, maar dat is niet te vergelijken met dit. Ik ben er dan ook vrijwel direct achtergekomen dat ik nog meer respect heb voor de foodies die dagelijks of wekelijks hun kookkunsten op de foto zetten! Het is namelijk zoveel ingewikkelder dan koek, taart of gebak! Wel is Arroz con chorizo y gambas mijn favoriete nieuwe gerecht!

Dit recept stond in het boek (de keuken van Spanje) wat ik van Didi kreeg in de foodswap. Sterker nog dit was het gerecht wat zij voor me uitzocht en de ingrediënten voor mee stuurde. Het enige wat ik nog moest toevoegen waren de gamba’s en de bouillon.

Arroz con chorizo y gambas is niet veel meer dan ‘rijst met chorizo en gamba’s’. Een heerlijk eenpansgerecht wat wordt aangevuld met tomaat, paprika, ui, knoflook en als garnering wat peterselie.

Wat heb je nodig:

– 2 el olijfolie
– 1 grote ui
– 1 grote tomaat
– Rode en groene paprika
– 200 gram Spaanse rijst (of snel kokende rijst)
– 2 teentjes knoflook
– 200 gram chorizo
– 450 gram gamba’s
– 450 ml bouillon
– Zout en peper
– Peterselie
 

Bereidingswijze

Ontdoe de paprika van de zaadlijsten en snij ze in stukjes. Snij ook de ui in stukjes. Zelf pak ik een grote hoge pan waarin ik normaal mijn rijst kook en voeg hier de 2 eetlepels olijfolie in met de ui en paprika. Laat dit 2 minuten bakken terwijl je de bouillon maakt (gebruik goede blokjes of maak zelf bouillon). Pers de knoflook  boven de pan uit en laat dit nog zo’n 3 minuten bakken. De paprika en ui moeten zacht worden, maar niet verkleuren.

Snijdt de tomaat met zaadlijsten en al in stukjes en voeg dit toe in de pan, samen met de rijst en laat dit zo’n 2 minuten pruttelen. In die tijd snij je de chorizo in kleine plakjes van zo’n halve millimeter dik.

Voeg de chorizo toe in de pan en roer dit goed door. Vervolgens voeg je de bouillon toe en breng je het geheel aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur op middelhoog en laat je dit zo’n 15 minuten pruttelen. De rijst moet gaar zijn en niet te vochtig. Is de rijst gaar, maar nog wel te nat? Laat het dan nog even zonder deksel pruttelen.

Maak de gamba’s schoon (of koop net als ik al schoongemaakte gamba’s). Voeg deze na de 15 minuten pruttelen toe en laat nog zo’n 3 minuten stoven, zodat de gamba’s kunnen garen. Breng de arroz con chorizo y gambas op smaak met wat zout en peper en bestrooi het op je bord met een paar blaadjes gesneden peterselie.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.