Granola met kaneel
’s Morgens eet ik het liefst een kommetje yoghurt met vers fruit, maar zodra de herfst zijn intrede doet gaat dat al iets lastiger, aardbeien zijn dan niet meer in het seizoen en juist die zijn zo lekker in een kommetje Griekse yoghurt. Muesli of granola uit de winkel vind ik vaak niet zo lekker.. sommige ingrediënten overheersen terwijl ik de andere smaken vaak lekkerder vind. Makkelijk te lossen, door zelf je granola te maken!
Deze granola met kaneel is hier thuis favoriet, met natuurlijk kaneel als smaakmaker en verder veel noten en zaden. Natuurlijk kun je hem aanpassen naar eigen smaak door dingen toe te voegen of weg te laten. Mijn basis bestaat uit havervlokken, maar ook met speltvlokken smaakt hij erg goed! De granola kun je rustig anderhalve week tot twee weken bewaren, maar hier sta ik iedere week wel een nieuwe pot granola te maken. Ik ben namelijk niet de enige die hier van smult als ontbijt!
Wat heb je nodig:
– 160 gram havervlokken of speltvlokken (of een combinatie hiervan)
– 2 el zonnebloemolie
– 5 el honing
– 2 tl kaneel
– 50 gram kokos vlokken
– 130 gram grof gehakte noten (ik neem amandelen, hazelnoten, pecannoten en walnoten)
– 100 gram pitten (ik nam zonnebloempitten en pompoenpitten)
– 50 gram rozijnen
– 50 gram gedroogde cranberry’s
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar, behalve de rozijnen en cranberry’s. Kijk trouwens wel goed naar de manier waarop je cranberry´s en rozijnen zijn gezoet. Wanneer je geen suiker mag of wil eten, zul je moeten kijken of er een suikervrije variant te koop is. Mix alles goed door en roer hier de honing en zonnebloem olie door, tot overal een laagje omheen zit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel evenredig zodat er geen grote hoopjes op de plaat liggen. Bak het mengsel zo’n 25 minuten tot het goudbruin van kleur is. Roer het tussendoor een aantal keer goed door, zodat niet alleen de bovenkant krokant bakt en kans loopt te verbranden. Je zult zien dat het witte van de kokos door het roosteren in de oven verkleurd en krokanter wordt. Voeg na het bakken de cranberry’s en rozijnen toe en hussel deze er goed doorheen.
Zelf hou ik van krokante granola, mocht je het iets minder krokant willen, verkort dan de baktijd met een paar minuten. Bewaar je granola in een luchtdichte pot, zodat hij knapperig blijft.